Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Öğretmenler yurdun dört bir yanında meslek kanununa karşı iş bıraktı

Öğretmenler yurdun dört bir yanında meslek kanununa karşı iş bıraktı
392 views
02 Kasım 2022 - 14:05
Spread the love

GENÇAĞA KARAFAZLI – EMRE KOÇ – ATAKAN ASILBAY – HÜSEYİN YILMAZ

Eğitim Sen’in çağrısıyla bir araya gelen 14 eğitim sendikasının ortak kararıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı iş bıraktı. Öğretmenler 7 yıl sonra ilk defa iş bırakma eylemi yaparken alanlardaki coşku da oldukça yüksekti

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) çağrısıyla bir araya gelen Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-SEN ve Engelsiz Eğitim Sen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı mücadelelerini ortaklaştırdı. 14 sendikanın ortak kararıyla öğretmenler yurdun dört bir yanında iş bıraktı.

Öğretmenler kanunla birlikte gelen kariyer basamakları sınavıyla öğretmenler arasındaki eşitsizliğin derinleştiğini, kanunun öğretmenlik mesleğinin sorunlarına çare olmak bir yana var olan sorunları daha da artırdığını ifade etti. Öğretmenlerin ana talepleri arasında kanunun kendi görüşlerinin de alınarak yeniden düzenlenlenmesi ve 19 Kasım’da yapılacak kariyer basamakları sınavının iptal edilmesi var.

Saat 12:00’da Hopa parkında bir araya gelen Eğitim Emekçileri burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Rize’de ise Eğitim sen sendika şubesinde yazılı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı şube başkanı ErcanÖzay okudu.

Rize’de Eğitim iş sendikası ,hürriyetçi eğitimsen sendikası alanlara çıktı. Rize valiliği önünde bulunan Atatürk anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

DAHA AY BAŞINDA BİZİ AY SONUNU DÜŞÜNÜR HALE GETİRDİLER”

Eğitim iş sendikası adına Hamza Kutay yaptığı açıklamada ““Bugün eğitim emekçisinin, haksızlıklar karşısında susmayacağını, baskılara boyun eğmeyeceğini, mesleğinin onuruna, çocuklarının geleceğine sahip çıkacağını göstermenin günüdür. Yıldan yıla haklarımızı gasp ettiler; bizi daha ayın başında kara kara ay sonunu düşünür hale getirdiler; evimize başımız dik, sınıflarımıza kafamız rahat girmemizi engellediler; Başöğretmenimizin bize emanet ettiği öğrencilerimize laik, bilimsel, kamusal, adil ve çağdaş bir eğitim vermemizin önüne geçtiler, yaşanabilir bir emeklilik hayalimizi bile aldılar.
“BİRİNCİ DERECEYE GELMİŞ TÜM KAMU ÇALIŞANLARINA 3600 EK GÖSTERGE VERİLMELİDİR”
Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmeli ve eğitim sendikaları ile tüm eğitim emekçilerinin görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ülkedeki gerçek enflasyonda eğitim emekçisinin alım gücünün ne kadar düştüğü de açıktır. Oysa insanlık onuruna yaraşır ücretler alarak çalışmak bir haktır. Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üstünde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir. Ayrıca eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği, ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmelidir”

Hürriyetçi Eğitim sen sendikası adına Ebu Bekir Bıyık; ““Atılması gereken ilk ve zaruri adım, 19 Kasım’da yapılacak olan Kariyer Basamakları Sınavı’nın behemehal iptal edilmesidir. Çünkü bu düzenleme öğretmenlere yapılacak basit bir zammı bile sınav şartına bağlamakta ve itibarımıza kastetmektedir. Akabinde ise bizlere, eğitim paydaşlarına hiç danışılmadan hazırlanan ve içeriği itibarıyla sırtımızdaki yükü daha da arttıracak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu eğitim sendikalarının, eğitim çalışanlarının ve toplumun görüşleri de dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir.” dedi.

Sendikaların ortak talepleri şunlar:

  • 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi.
  • Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi.
  • Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması.
  • Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi.
  • Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi.
  • Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi.
  • Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

7 yılın ardından ilk iş bırakma eylemi: Coşkulu, kitlesel…

Öğretmenler 7 yılın ardından ilk defa iş bırakma eylemi yaptı. İllerde yapılan eylemler son dönemlerin en kalabalık öğretmen eylemi olurken alanlardaki coşku da oldukça yüksekti. Eğitim Sen’in hemen her şubesi 15 Ekim’de Ankara’da yapılan kitlesel mitinge katılımından çok daha yüksek katılımla eylemlere katıldı.

Her ne kadar 14 sendika ortak iş bırakma kararı aldıysa da eylemlerin hepsi ortaklaşmadı. Sendikalar kimi yerde ayrı ayrı programlarını çıkarırken kimi yerlerde ortak eylemler örgütlendi.

 

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -