İHD Diyarbakır Şubesi yaklaşan 1 Eylül Dünya Barış Günü öncesi 24 Temmuz 2015 – 24 Temmuz 2016 tarihleri arasında bölge illerinde yaşanan çatışmalı süreçte yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu düzenlediği basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı
Raporda 24 Temmuz 2015 tarihinden 24 Temmuz 2016 tarihleri arasında bölge illerinde asker, polis, korucu, örgüt militanı ve sivil olmak üzere 1552 kişi yaşamını yitirirken, 1683 kişinin yaralandığı belirtildi.
75’İ ÇOCUK 320 SİVİL
Açıklamayı yapan İHD Diyarbakır şube başkanı Raci Bilici, “9 kentin 35 ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında yürütülen polis ve asker operasyonlarında 75’i çocuk olmak üzere en az 320 sivil yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren sivillerin bir kısmı güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirirken, bir kısmı da çatışmalar sonucu rahatsızlanarak ablukadan dolayı hastanelere gidemediği için yaşamlarını yitirdi” dedi.
440 KİŞİ YARGISIZ İNFAZLARDA HAYATINI KAYBETTİ
Sokağa çıkma yasakları süresince ve diğer sebeplerle birlikte yargısız infaz sonucu 440 kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Bilici, “353 kişi yaralanırken yargısız infaz olaylarına ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmedi. Silahlı çatışmalarda ise, 422 güvenlik görevlisi yaşamını yitirirken, 1065 güvenlik görevlisi yaralandı. Çatışmalarda 614 silahlı örgüt militanı yaşamını yitirirken, 17’si yaralandı. Çatışmaların ortasında kalan 42 sivil yaşamını yitirirken,75 sivil yaralı olarak kurtuldu” dedi.
Raporda öne çıkan diğer önemli noktalar ise şöyle;
· Bölge kentlerinde tespit edilen verilere göre, 275 çocuk 7884 kişi gözaltına alınmış,81’i çocuk 1959 kişi ise tutuklanmıştır.
· Katıldıkları anma ve protesto eylemlerinden dolayı 13067 kamu emekçisi hakkında idari soruşturmalar açılmış, 15 farklı dava dosyası açılarak toplamda 59 kişi yargılanmıştır.yargılanma aşaması devam eden 60 farklı dava dosyası karara bağlanmış,168 kişi hakkında çeşitli hapis cezaları verilmiştir.
· Bölge kentlerinde 20 siyasi parti,14 dernek,7 Eğitim ve Kültür kurumu,19 Belediye hizmet binası güvenlik güçleri tarafından baskına maruz kalmış,ırkçı gruplar tarafından saldırıya uğramıştır. 17 dernek ve 2 Eğitim Kültür kurumu ise bu süreçte kapatılmıştır.
· Kentler ve kırsal bölgelerde 87 kez ilan edilen ve yüzlerce bölgeyi kapsayan özel güvenlik bölgeleri ilan edildi. bu bölgeler sivil yurttaşların geçişine yasaklanırken, bu uygulamayla tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan kırsal bölge insanı mağdur edilmiştir.
· 75’i çocuk en az 320 sivil yurttaşın yaşamını yitirdiği yasaklar boyunca, yüz binlerce insan zorunlu göçe maruz bırakıldı.
1 Eylül dünya barış günü vesilesiyle çatışma halindeki taraflara da çağrı yapan Bilici, “Lütfen artık akan bu kanı durdurun. Bu ülkede yaşayan halklar barışı, kardeşliği,eşitliği,özgürlüğü her zamankinden daha fazla hak etmektedir.Kalıcı bir çatışmasızlık halinin ve çözüm sürecinin taraflarca yeniden müzakere edilmesini umuyoruz” dedi