Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

MHP RESTİ ÇEKTİ.ZİRAAT ODALARI MUHALEFET PARTİLERİ YAŞ ÇAYA 25 TL İSTEDİ MHP 35 TL’DEN AŞAĞI OLMAZ DEDİ.

MHP RESTİ ÇEKTİ.ZİRAAT ODALARI MUHALEFET PARTİLERİ YAŞ ÇAYA 25 TL İSTEDİ MHP 35 TL’DEN AŞAĞI OLMAZ DEDİ.
124 views
26 Nisan 2024 - 10:30
Spread the love

MHP RESTİ ÇEKTİ.ZİRAAT ODALARI MUHALEFET PARTİLERİ YAŞ ÇAYA 25 TL İSTEDİ MHP 35 TL’DEN AŞAĞI OLMAZ DEDİ.

GENÇAĞA KARAFAZLI-SÜMEYYE ÇELİK

MHP Rize merkez ilçe örgütünden acı itiraf.  Çay üreticilerinin feryadını AKP -MHP hükümetinin duymadığını itiraf eden MHP Rize merkez ilçe başkanı Seçkin Memişoğlu, “Geçtiğimiz yıla baktığımızda yılsonu enflasyonuyla açıklanan çay fiyatı üreticinin ilk ödemesini aldığı ağustos başında cebine girmeden yarı yarıya değer kaybetmiş oldu. Çay üreticileri maliyetlerin ve enflasyonun altında sürekli ezilen, fedakârlıkta başı çeken ama çığlıkları en az duyulan çiftçilerdir” dedi.

Önceki gün Karadeniz illerinin Ziraat Odası Başkanları, 2024 yılı yaş çay kampanyasına sayılı günler kala hükümetin açıklayacağı yaş çay fiyatı öncesi bir araya geldi. Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan “Yaş yaprak taban fiyatının ekonomik koşullar ve bölgedeki tarımın sürdürülebilir bölge göçünü önleme adına üreticilerimizin “doğduğu yerde doyması için” yaş çay taban fiyatının 25 TL olmasını talep ediyoruz” açıklamıştı.

Ziraat odaları ve muhalefet partileri, 210 bin çay üreticisi ve dolaylı yollardan 1,5 milyon insanın geçimini sağladığı yaş çayın 2024 yılı yaş çay fiyatının kilogram başına 25 TL olmasını isterken Hükümet ortağı MHP çayın fiyatının 35 TL olmasını istedi. Cumhur ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Rize Merkez İlçe Başkanı Seçkin Memişoğlu yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

“ENFLASYONUN ALTINDA SÜREKLİ EZİLEN, FEDAKÂRLIKTA BAŞI ÇEKEN AMA ÇIĞLIKLARI EN AZ DUYULAN ÇİFTÇİLERDİR”

“2024 yılı yaş çay sezonunun arifesindeyiz. Geçtiğimiz yıla baktığımızda yılsonu enflasyonuyla açıklanan çay fiyatı üreticinin ilk ödemesini aldığı haziran sonunda cebine girmeden yarı yarıya değer kaybetmiş oldu. Çay üreticileri maliyetlerin ve enflasyonun altında sürekli ezilen, fedakârlıkta başı çeken ama çığlıkları en az duyulan çiftçilerdir. Baktığımız zaman bunu görmek zor değildir. Geçtiğimiz yıllarda açıklanan taban fiyatları, her yıl enflasyona ezilerek ve piyasa değeri 0’a yaklaşarak çayın üreticisini ve üretimini bitirecek noktaya geldi. Artık çay üreticileri çay arazilerine girmemekte. Öyle ki arazi sahipleri çay bahçelerini yarıcı modelinin ötesinde bedavaya yakın vermek istemelerine rağmen yine de çayını toplatacak kimseyi bulamama sorunu yaşıyor. Karından vaz geçen üretici ‘dalında kalmasın günahtır’ düşüncesiyle toplatılmasını yabancı işçiye yaptırıyor. Bu nedenle bakımsız bir şekilde toplanan çaylıklar dal, eğrelti, ot diken ile satılıp çayın kalitesini ve bitişini hazırlıyor.

Özelde ilimiz genelde ise bölgemiz ve ülkemiz için büyük bir stratejik önem taşıyan çayın bu yıl açıklanacak taban fiyatı geçtiğimiz yılki değeri baz alınmayarak ‘Çayı ve çay üreticisini yaşat’ düşüncesi ön planda bulundurularak yeniden bir başlangıç yapılması gerekmektedir. O nedenle bu yıl yaş çay taban fiyatı üreticilerin tüm maliyetleri de göz önünde bulundurularak refah seviyesinin üzerine çıkartılabilmesi adında kilogram başına 35 Türk Lirası bandına çekilmelidir.

“MEVCUT GÜBRE FİYATLARI ÇAY ÜRETİCİSİNİN BELİNİ BÜKTÜ”

Öte yandan birde yıllardır Liralarla zam alan fiyatlara rağmen kuruşlarla yükselen bir destekleme ücreti var. İlk başladığında bu destekleme ücreti ile gübre, mazot alınabiliniyor, üreticiye bir nefes oluyordu. Ancak şu an kilogram başına ödenen 27 kuruş destekleme ücreti, bu ücreti bankadan çekmek için harcanan paranın biraz üzerinde. Kesinlikle çay üreticisi için 27 kuruş destek olarak görülebilecek bir meblağ olmadığı gibi çay üreticisini bile güldüren bir rakamdır. Mevcut gübre fiyatlarının çay üreticisinin belini büktüğü göz önüne alınmalı ve destekleme ücreti yeniden gözden geçirilmelidir. Çay üreticisine ödenen 27 kuruşluk bu destek ücreti artık 5 Türk Lirası bandına çekilmeli, üreticinin üretimi sekteye uğratılmamalıdır. Eğer ki bu destekleme ücreti ciddi anlamda çay üreticisini desteklemeyecekse kaldırılmalı, çay üreticisi ile dalga geçer pozisyondan kurtulunmalıdır. Bu vesileyle yaklaşan sezonda tüm çay üreticilerimizin mağdur edilmediği, bereketli bir sezon geçirmesini temenni ediyorum”

Kuzeyteve haber olarak MHP’nin hükümet ortağı olmasına rağmen çay üreticilerinden yana böylesi önemli bir tutum sergilemesini olumlu buluyoruz ve hükümetin, MHP’nin yerel temsilcilerinin bu haklı ve yerinde taleplerini yerine getirmemesi durumunda MHP yetkililerinin nasıl bir tutum sergileyeceklerini de açıkça merak ediyoruz.

Tüm bu gelişmeleri izleyecek ve MHP’den gelecek her açıklamayı kamuoyuyla paylaşacağımızı belirtmek isteriz.

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -