Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Trabzon’da HES’e tepki gösteren yurttaşlar: toprağını korumak istediklerini söyleyerek, herkesi mücadeleye çağırdı

Trabzon’da HES’e tepki gösteren yurttaşlar: toprağını korumak istediklerini söyleyerek, herkesi mücadeleye çağırdı
54 views
12 Nisan 2024 - 16:09
Spread the love
Trabzon Çaykara Solaklı Vadisi’nde yapılmak istenen HES’e tepki gösteren yurttaşlar, Uzungöl’ün havasını, suyunu, toprağını korumak istediklerini söyleyerek, herkesi mücadeleye çağırdı.

Uzungöl Turizmciler Derneği ve Çaykaralı yurttaşlar, Trabzon Çaykara ilçesinde Uzungöl’ün de bulunduğu Solaklı Vadisi’nde açılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES)’e karşı Uzungöl’de basın açıklaması yaptı. “Dereler halkındır satılamaz”, “HES varsa sıkıntı var”, “Alan kim satan kim” ve “Uzungöl rant alanı değil koruma alanıdır” dövizleri taşınan açıklamaya yüzlerce yurttaş katıldı.

Açıklamada konuşan Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, alana ilk olarak 2012 yılında izin verildiğini, fakat açılan dava sonucu HES’in iptal edildiğini anımsattı. Bölgenin turizmden elde ettiği gelirin HES’ten elde edilecek gelirden kat kat fazla olduğunu söyleyen Kemeş, “Uzungöl HES projesi ile doğal sit alanları yıkılacak, zarar görecek, deremizin yüzde 90’nı kanallara, tünellere alınacak. Tünel açımları ve patlatmalarla kaynak sularımızın akifer yapısı bozulacak, alanda habitat kaybı, dere yatağında değişimler ve yamaçlarda heyelanlara sebebiyet verilecektir. Söz konusu projenin Uzungöl gibi bir turizm bölgesinde gerçekleştirilmek istenmesinin hiçbir mantıklı yanı yoktur” dedi.

RUHSATIN SÜRESİ DOLDU

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğine göre ruhsatların 7 yıl geçerli olduğunu anımsatan Keleş, HES için verilen ruhsatın üzerinden 12 yıl geçtiğini söyledi. Bununla ilgili mahkemeye başvurduklarını aktaran Keleş, “Kırk yıldan beri çıkarılamayan imar planları yüzünden ideal yapılaşmasını sağlayamayan Uzungöl insanına, bu projeyi resmiyete döktüğünüzü nasıl açıklayacaksınız? Uzungöl’de pencere ölçülerine, çatı yüksekliklerine, ormandan kuru ağaç toplamaya karışan koruma anlayışına soruyoruz. Gölden 600 metre mesafede, sit alanının içindeki bu projeye nasıl izin verdiğinizi açıklayabilecek misiniz? Bu proje ile insanların seyrede seyrede Uzungöl’e çıktığı Solaklı deresi 10 km boyunca yok olacakken, bu manzaraya alışmış insanlara derenin kuruduğunu nasıl açıklayacaksınız” diye tepki gösterdi.

“DAĞLARIN ÖZ EVLATLARIYIZ”

Yerleşim bölgelerinin altından geçecek olan HES tünellerinin potansiyel tehlike oluşturacağını da sözlerine ekleyen Keleş, “Facialara yol açmayacağını kim ve kimler garanti edebilir? Şimdi buradan en başta devlet yetkililerine sesleniyoruz. Bir an önce bu projenin yeniden incelenmesini ve bu tarihi yanılgıdan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz. Bizim tek derdimiz, hem devam eden turizmin zarar görmemesi, hem de yaşam alanlarımız olan coğrafyayı korumaktır. Uzungöl’ün havası, suyu, toprağını korumak atalarımızdan aldığımız gibi gelecek kuşaklara bırakmak amacımızdır. Biz halkız. Çaykaralıyız. Uzungöl biziz. Biz bu dağların öz evlatlarıyız. Bütün memleket sevdalılarını ve gerçek Uzungöl dostlarını Uzungöl için harekete geçmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -