İzmir’in içme su kaynağı Tahtalı Barajına yakınlığı ile bilinen Menderes’e bağlı Karakuyu köyünde yapılması planlanan taş ocağına karşı çıkan köy sakinleri mücadele hazırlığı içinde. Köylüler şirkete, ‘Şimdiye kadar sustuk bizi sinirlendirmesinler’ anlamına gelen ve köyde en çok kullanılan deyimle, ‘Ayranlığımızı kabartmasınlar’ sözüyle seslendi.
İzmir’in içme su kaynağı Tahtalı Barajına yakınlığı ile bilinen Menderes’e bağlı Karakuyu köyünde yapılması planlanan taş ocağına karşı çıkan köy sakinleri mücadele hazırlığı içinde. Köylüler şirkete, “Şimdiye kadar sustuk bizi sinirlendirmesinler” anlamına gelen ve köyde en çok kullanılan deyimle, “Ayranlığımızı kabartmasınlar” sözüyle seslendi.
İzmir’in Kemalpaşa ilçesi Akalan köyünde yapılması planlanan taş ocağına karşı çıkan köylülerin direnişi sürerken, bir taş ocağı projesi de Menderes ilçesine bağlı Karakuyu köyünde ortaya çıktı. Ruhsatlı 4 ayrı taş ocağının yer aldığı yerleşim bölgesinde kurulacak 5. tesisin çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtiliyor. Projeyi hayata geçirecek Surtaş firması, tesisi kurmak için tüm yasal girişimleri tamamladı. Köylüler ise şirkete karşı direnişe hazırlanıyor.
İzmir’in en önemli içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajına olan yakınlığı dikkat çeken ve 300 haneden oluşan Karakuyu köyünün 200 metre uzağında kalacak tesis, köydeki tarımı da olumsuz etkileyecek.
Duruma tepki gösteren ve kendileriyle görüşmeye gelen firma yetkililerini geri çeviren köylüler, geçtiğimiz hafta taş ocağına karşı yürüyüş ve toplantı düzenledi. Rantçı çevrelerin doğayı talan etmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Karakuyulular, çalışmaların başlaması halinde nöbet eylemine başlayacaklarını da belirtti.Karakuyu Köyü Muhtarı Mustafa Coşkun, son dönemde gündeme gelen ve 175 yıl gibi uzun bir süreyi kapsayan taş ocağı projesi nedeniyle kaygılı olduklarını söyledi. Proje dahilinde uzun süre kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini belirten Coşkun, posta yoluyla gönderilen bir yazı ile öğrendiklerini söyledi.
‘AYRANLIĞIMIZI KABARTMASINLAR’
Doğumundan itibaren Karakuyu’da yaşayan Seher Torun, yaşam alanlarına sahip çıkacaklarını belirterek, “Dinamit patlamaları ile çocuklarımızın irkilmesini istemiyoruz. Sularımızın kirlenmesini istemiyoruz. Tarım alanlarımıza sahip çıkacağız, direneceğiz” dedi. Taş ocağı açıldığı zaman toprak kokusu alamayacaklarını söyleyen Ümmü Sorgun ise “Biz burada eskisi gibi çiçeklerimizin, doğamızın kokusunu duymak istiyoruz. Biz uzun zamandır bu köydeyiz. Bu köy bize atalarımızdan miras kalmış bu doğa atalarımızdan, dedelerimizden miras kalmış. Taş ocağı yapılmasına izin vermeyeceğiz. Bizi direnişe mecbur etmesinler, ayranlığımızı kabartmasınlar” diye konuştu