Kuzey Teve

ÇILGIN HES’TE ‘ÇED-REFİLLİ’ İŞLER!

ÇILGIN HES’TE ‘ÇED-REFİLLİ’ İŞLER!
Gençağa Karafazlı( karafazli@msn.com )
140 views
03 Ocak 2021 - 11:43
Spread the love
GENÇAĞA KARAFAZLI-ARTVİN
Artvin’in Arhavi ilçesinde yapılmak istenen Kavak HES projesinde, mahkemenin nihai kararı beklenmeden Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından tekrar tekrar verilen ÇED raporları, kamuoyunda ‘Çılgın HES’ olarak bilinen Kavak HES projesinde karmaşaya neden oldu.
 Arhavi-Çed-4

Bakanlık formül ararken, firma hukuksuz bir şekilde inşaat başlattı. Artvin İl Çevre Müdürlüğü, hukuk müşavirliğinin görüşünü beklemeden bir hukuk skandalına yol açacak şekilde, hukuksuz inşaata kılıf uydurdu.

Artvin’in Arhavi ilçesinde yapılmak istenen Kavak HES projesi, mahkemenin iptal kararının kesinleşmesini beklemeden tekrar tekrar verilen Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) nedeniyle çetrefilli bir hale dönüştü. Çevre Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, Rize İdare Mahkemesi’nin hukuka ve mevzuata aykırı bulup iptal ettiği Kavak l. ll. Regülâtör ve HES projesinin ÇED Olumlu kararını, Danıştay 14. Dairesi’nin bozması nedeniyle hukuk karmaşası içerisine girdi. Çünkü Kavak HES firmasının sahibi olan MNG Holding, mahkemenin iptal kararına itiraz etmiş ancak itirazın sonucunu beklemeden projede bazı değişiklikler yaparak Çevre Bakanlığı’ndan ikinci ÇED raporunu almıştı. Artvin Valiliği, yetkisi dışında (Mahkeme valiliğe, ‘Yetkin yok’ dedi) verdiği 24 saatlik çalışma izniyle inşaatın yaklaşık yüzde 30’lık kısmını tamamladı. Proje değişikliği yapılarak alınan 2. ÇED raporu doğrultusunda yapılan inşaat nedeniyle Danıştay’ın ‘Hukuka uygun’ dediği 1. Nihai ÇED raporu geçerliliğini yitirmiş oldu.

İşte karmaşa tam da bu noktada başladı. MNG, Danıştay’ın bozma kararıyla inşaatı tekrar başlattı. Arhavi Doğa Koruma Platformu (ADOKOP) üyeleri, Mahkemenin 1. ÇED raporuna yönelik verdiği iptal kararı doğrultusunda projede değişiklik yapılarak ikinci ÇED rapor alındığını, ikinci CED raporunun da mahkeme tarafından iptal edilmiş olması nedeniyle ortada geçerli bir ÇED raporu olmadığını belirterek, inşaatın durdurulmasını istedi. Artvin Valiliği ve İl Çevre Müdürlüğü, inşaatı durdurmadı ancak jandarma, “Hukuksuz iş yaparak, geri dönüşü imkânsız tahribata yol açıyorsunuz” diyerek eylem yapan çevrecileri, Arhavi Cumhuriyet Savcısının talimatıyla ‘İşi hürriyetini engelleme” suçuyla gözaltına aldı.

Bakanlık İşin İçinden Çıkamadı

Arhavi-Çed-1-768x409

ADOKOP bileşenleri, inşaatın durdurulması için Çevre Bakanlığı dahil her bir yetkili kuruma dilekçe gönderdi. Artvin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Cavunt’un bu dilekçelere verdiği yanıt ise bir hukuk karmaşası ve hukuk skandalını ortaya çıkardı.

Cavunt’un yanıtına göre; “Bakanlık Hukuk Müşavirliğinin 4 Kasım 2015 tarihli yazısı ile Danıştay 14. Daire’nin 2 Haziran 2015 tarihli kararına istinaden 11 Kasım 2015 tarihinde, proje kapsamında denetim yaptı ve “1. ve 2. Nihai ÇED raporunda aynı olan bölümlerde çalışma yapılabileceğine“ dair tutanak tutuldu.

Çevre İl Müdürlüğü, Hukuksuzluğa Kılıf Buldu

Arhavi-Çed-5

Ancak aynı yazıda; 15 Kasım 2012 tarihinde verilen 1. Nihai ÇED raporu ile 16 Mart 2015 tarihinde verilen 2. Nihai ÇED raporu arasındaki farkı belirlemek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na görüş sorulduğu ancak henüz yanıtın gelmediğine dair bilgiye de yer verildi. Bu da, Artvin İl Çevre Müdürlüğü’nün, HES inşaatını ÇED’siz ve yasaya aykırı başlattığı iddia edilen MNG firmasına, Bakanlık Hukuk Müşavirliği görüşünü beklemeden, “ 1. ve 2. Nihai ÇED raporunda aynı olan bölümlerinde çalışma yapma izni” verildiği ortaya çıktı.

1.ÇED’in Projesi Değişti, İkinci ÇED’i Mahkeme İptal Etti

Arhavi-Çed-3-768x432

Proje değiştiği için 1. Nihai ÇED raporunun iptal edilmiş olduğunu, ikinci Nihai ÇED raporunun ise zaten mahkeme kararıyla iptal edilmiş olduğunu, dolayısıyla ortada HES projesi doğrultusunda onanmış yasal bir ÇED raporu olmadığını ileri süren ADOKP bileşenleri tarafından yapılan basın açıklaması şöyle:

“Danıştay kararında, Rize İdare mahkemesinin 1. ÇED iptal kararını 7 ayrı gerekçeyle vermişti. Bu gerekçelerden biri ‘can suyu miktarının hileli hesaplandığı yönündeydi. Danıştay ise mahkemenin bu 7 ayrı hukuksuzluk gerekçesinden yalnızca biri için o tarihte yasal değişikliğe gidilmemiş olduğu gerekçesiyle bozma kararı verdi. Ancak her nasıl oluyor ise Rize İdare Mahkemesi’nin değiştirilen üyeleri, bir bütün olarak bozma kararını onadı. Buna yönelik itirazımızı yaptık. Yanlıştan dönülecektir ancak buradaki hukuk karmaşası, nihai karar verilmeden yargı kararının yok sayılarak yeniden yeniden ÇED raporlarının verilmesi nedeniyle oluşmuştur. HES’ler, geri dönüşü imkânsız olan olası zararlara rağmen yapılmak isteniyor. Hukuk ve yaşam hakkı yok sayılıyor. Bu arada HES firması bu karmaşadan yararlanarak iş makineleriyle inşaat çalışmasını başlattı. Artvin İl Çevre Müdürlüğü tarafından firmaya çalışma yapabilecekleri yönünde herhangi bir bildirim yapılmamış olup inşaat alanı Artvin İl Çevre Müdürlüğü kararı ile mühürlü durumdadır. Çünkü Danıştay’in bozduğu karar ile onaylanan ÇED Olumlu kararı daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 16.03.2015 tarihli kararı ile 2. Bir ÇED Raporu onaylanmış ve Danıştay’ın bozma kararına konu olan ÇED Olumlu kararı idare tarafından ortadan kaldırılmıştır. Tüm bunlara rağmen MNG firmasının yasalara aykırı bir şekilde iş makineleriyle çalışma yapmasına göz yumuluyor. 1. Ve 2. Nihai ÇED raporunda aynı olan bölümlerinde çalışma yapma izni ile hukuksuzluğa kılıf uydurulmuş, talana izin verilmiştir. Derhal yanlıştan dönülmeli.”

Kutu: ÇED’i İptal Eden Mahkeme Üyeleri Değiştirildi

Arhavi-Çed-1-768x409

MNG firması, üçüncü ÇED raporu hazırlamış ve halka yönelik tanıtım toplantısı yapmak için çağrıda bulunmuştu. 3. ÇED toplantısının yapılacağı gün ise Danıştay 14. Dairesi, Rize İdare Mahkemesinin 1. ÇED iptal kararını bozduğunu açıkladı. Bu arada Rize İdare Mahkemesi’nin tüm üyeleri değiştirilmiş, başka illere gönderilmişti. Değişen üyeler de, 7 ayrı noktada hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle verilmiş olan kararı bozdu ve birinci ÇED’in geçerli olduğunu hükmetti.

Kutu: Nihai Yargı Kararını Beklemeden Yeni ÇED Aldılar

Arhavi-Çed-6-744x1024 (1)

İşte karmaşaya neden olan ÇED süreci:

15 Kasım 2012: 1.ÇED Olumlu Kararı alındı. 6 Ağustos 2014: Mahkeme, Kavak HES’in ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu. 18 Eylül 2014: Mahkeme ÇED olumlu kararı iptal etti. 16 Mart 2015: 2. kez ÇED Olumlu Kararı alındı. 11 Mayıs 2015: 2. Nihai ÇED Raporu, mahkeme tarafından iptal edildi.

2 Haziran 2015: Danıştay 14. Dairesi, 1. ÇED Nihai kararı hakkında Rize İdare Mahkemesi tarafından verilen iptal kararını bozdu ancak kararın yazımı uzadığı için karar (6 Kasım 2015 tarihinde tarafların eline ulaştı. 6 Kasım 2015: 3. ÇED Katılım toplantısı yapılacağı ilan edildi ancak Danıştay’ın kararının açıklanmasıyla iptal edildi.

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -