Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

8 madencinin öldüğü kazada kusurlu taşeron

8 madencinin öldüğü kazada kusurlu taşeron
Gençağa Karafazlı( [email protected] )
119 views
03 Ocak 2021 - 11:59
Spread the love

 Zonguldak’ta 7 Ocak’ta, maden ocağında ani metan gazı püskürmesi sonucu 8 madencinin can verdiği olayla ilgili, savcılık soruşturması kapsamında talep edilen ikinci bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, alt işveren taşeron firma, işçi sağlığı ve güvenliğini riske eden kesene (yapılan işe göre ödeme) usulü çalışması, sadece bir eski sondaj makinesi bulundurması, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli eğitim vermemesi gibi nedenlerle asli kusurlu bulundu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında hazırlık işlerini yürüten taşeron firma Star İnşaat A.Ş.’de çalışan 8 maden işçisi, yerin 640 metre altında galeri açma çalışması sırasında ani metan gazı püskürmesi (degaj) sonucu hayatını kaybetti. Kazayla ilgili soruşturma başlatan Cumhuriyet Savcılığı, Bülent Ecevit Üniversitesi’nin hazırladığı bilirkişi raporunu yeterli bulmayarak yeni rapor talep etti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Ümit Atalay, Prof. Dr. Celal Karpuz ve Doç. Dr. Nuray Demirel’in hazıraldığı 100 sayfalık rapor savcılığa teslim edildi.

TAŞERON FİRMA ASLİ KUSURLU

Raporda, daha fazla ilerleme yapıldığında eline daha fazla para geçecek işçlierin emniyet tedbirlerini ve kendi güvenliklerini ihmal etmelerinin söz konusu olduğu vurgulandı. Raporda alt işveren taşeron firmanın, teknik nezaretçi görevlendirmemesi, iş güvenliği uzmanı bulundurmaması, risk değerlendirmesi yapmaması, işçi sağlığını ve güvenliğini riske eden kesene (yapılan işe göre ödeme) usulü çalışması, tahlisiye ekibi oluşturmaması, sondajlar için sadece bir eski sondaj makinesi bulundurması, yeni sondajlar için yeni sondör görevlendirmemesi, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli eğitim vermemesi nedeniyle asli kusurlu olduğu belirtildi.

TTK DA KUSURLU

Asıl işveren TTK’nın ise yüklenicinin yaptığı işleri denetmekte yetersiz kalması, denetlemeler sırasında tespit ettiği eksikler ve hataların gidirilmesi için işi durdurma veya para cezası gibi yaptırım uygulamaması, yüklenicinin teknik nezaretçi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmemesi karşısında yaptırımda bulunmaması, ani degaj olayının gerçekleştiği galeri arınına gerekli özelliklere sahip gaz ölçme sensörlerini monte etmemesi nedeniyle kusurlu olduğu raporda belirtildi.

‘200 METRE UZAKTA DURSALARDI HAYATTA KALABİLERDİ’

Söz konusu kusurlarla ilgili, aralarında TTK Kozlu Müessese Müdürü ve Star İnşaat A.Ş. Genel Müdürünün de bulunduğu yönetici ve çalışanların tek tek isimlerine yer verilerek kusurları anlatılan raporda, ölen maden işçilerinin de kusurlarına dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Ölen işçiler, arına 200 metreden daha uzak bir mesafede bulunmaları durmunda ani degaj olayında posta altında kalmayacaklardı. Ateşleme sırasında uygun mesafede ve korunaklı bir yerde bulunmaları durumunda az da olsa gaz maskesini takmaya fırsat bulup hayatta kalabilme şansları olacaktı. Kazada ölen ateşçi Ahmet Şeker’in, kaza öncesinde arına 200 metreden daha yakın bir uzaklıkta ve gecikmeli kapsül kullanarak ateşleme yapması ve ataşleme sırasında ateşlemeden etkilenebilecek yerde 3 kişiden fazla kişi bulunmaması koşulunu sağlamaması nedeniyle kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır.”

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

2024 Kuzeyteve.com