Doğamıza, suyumuza ve fındık alanlarımıza sahip çıkıyoruz diyen Ulubey halkı
“MADENE HAYIR DEDİ”
COŞKUN ÖZBUCAK
Ordu’nun Ulubey, Korgan, Altınordu, Günaydın ilçelerinde 24 Mayıs 2022 tarihinde ihaleye yapılacak olan maden arama ihalesine tepki mitingi Ulubey ilçesinde yapıldı.
Gerçekleşen mitinge köy derneklerinin yanı sıra Ordu Çevre Derneği, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, parti, sendika, oda temsilcilerinin de katıldığı mitingde yapılan konuşmalarda ihalenin iptal edilmesi istendi.
Ulubey Doğa ve Çevre Platformu adına Abdülaziz Özen yaptığı konuşmada madencilikte kimyasal kullanılmasına karşı olduklarını söyledi. Toplanan itiraz imzalarını bakanlığa ileteceklerini, 24 Mayısta ihale yapılacak yerde olacaklarını söyledi.
“DİYORSUNUZ Kİ SİZİN YAVAŞ YAVAŞ ÖLDÜRECEĞİZ”
Büyükşehirlerde sabah güneşin doğuşunu akşam batışını göremeden, bir dere kıyısında çay içemeden, bir ağaç gölgesinde serinleyemeden yıllarının geçtiklerini ve emekli olduktan sonra Ordu’ da köyüne yerleştiklerini belirten yöre halkından İnci Akyıldız şunları söyledi:
“Toprağımız verimli, sularımız temiz, havamız güzel. Pandemide büyükşehirlerde insanlar bir kilo un için birbirini ezerken bizler topraktan ürettiğimiz tertemiz ürünlerimizle marketlere gitmeden yaşadık. Şimdi bana diyorlar ki toprağınızda altın var. Siyanürle, zehirli kimyasallarla onu çıkarıp alacağız. Suyunuzu, toprağınızı, havanızı zehirleyeceğiz. Börtü böceği, kurdu kuşu, ağaçları yok edeceğiz. Sizi yavaş yavaş öldüreceğiz.”
“DOLARIN YEŞİLİNE DEĞİL KARADENİZ’İN YEŞİLİNE HASTAYIZ”
Bizi zehirlemeniz için mi sizi başımıza getirdik diye tepki gösteren Akyıldız:
“Ben bu yaştan sonra nereye gideceğim. Yok öyle yağma. Biz hiçbir yere gitmiyoruz. Atalarımızdan aldığımız emanet topraklarımızı tertemiz bir şekilde çocuklarımıza, torunlarımıza devredeceğiz. Bizim A,B,C planlarımız yok. Tek planımız var bu toprakları kimsenin zehirlemesine izin vermeyeceğiz. Biz Karadeniz’de doların yeşiline değil doğanın yeşiline hastayız.
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş da Fatsa’da yaşananları artarak suyun kirlenmesini anlattı, Ulubey halkının birlikteliğini devam etmesini istedi.
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül:
“Türkiye’ de iki yılda 5 bez maden ihalesi çıktı. Ordu Çevre Derneği diğer Çevre örgütleriyle 4 adetine dava açtı. Bazıları bu ihaleleri ülkeyi parsel parsel satıldığını söylememizden rahatsızlık duyuyor. Maden karşıtlığını yalnızca siyanür adını kullanarak yapılması eksik ve yanlış.” Dedi.
Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sahra:
“Tarım alanlarımızın yok edilmesine karşı Ulubey’den yükselen sese dikkat edilmeli. Fındık bahçelerinden geleceğimiz. Tarım alanları yok olduğunda geçim ve sağlık sorunları yaşayacağız. Maden işletmelerine izin vermeyeceğiz.”