Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Trabzon’dan Japonya’ya Motosiklet ile gitti

Trabzon’dan Japonya’ya Motosiklet ile gitti
Gençağa Karafazlı( [email protected] )
98 views
03 Ocak 2021 - 12:06
Spread the love

 Kelebek –Zamanla motosiklet bir hobi haline geldi. Gözünü Japonya’ya dikti. Önce Türkiye’de 2 bin 700 km. yol yaptı. İşinden ayrıldı. Trabzon’a, ailesinin yanına taşındı. Hazırlıklarını tamamladı ve 15 bin 573 km’lik maceraya atıldı.

Seyahate ve motosiklete olan ilgi nasıl başladı?

Aizuwakamatzu,Japonya

Son sekiz yıldır İstanbul’da yaşıyordum. Bunun dört yılı öğrencilik, dört yılı da öğretmenlikle geçti. Hafta sonları yaptığım küçük geziler yetersiz gelmeye başladı.

Daha uzun maceralar planlamaya başladım. İstanbul’da büyük bir trafik problemi var. Tecrübem olmamasına rağmen iki yıl önce motosiklet kullanmayı öğrendim. Sonra ilk motosikletimi satın aldım.

Türkiye’de deneme amaçlı nerelere gittiniz?

Edirne, Kocaeli, Çanakkale, Bolu, Safranbolu, Bartın, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kütahya ve Sivas’a gittim.

Genelde bu gezilerimi cumartesi günleri gidip pazar akşamları dönecek şekilde planlıyordum. Kısa mesafelerde gezebileceğim yerleri tamamladığımda yeni rotalar planladım. Sonrasında gidebildiğim kadar doğuya gitmek istedim.

Neden Japonya?


Daisetsuzan Milli Parkı,Japonya

Aslında bu sadece bir rüyaydı. Çok istiyordum Japonya’yı görmeyi. 125 cc motorum vardı ve yol biraz uzaktı. Motosikletim şehir içi kullanım amaçlı üretilmiş, çok güçlü değildi. Ama istediğiniz zaman bu güçteki bir motorla bile her yere gidilebileceğine inanıyordum.

Önce ailemin yanına, Trabzon’a gittim. Orada birkaç hafta geçirdikten sonra Japonya’yı varış noktası olarak belirledim ve yolculuğa başladım.

Nasıl bir hazırlık yaptınız?

Japonya’da araç kullanabilmeniz için uluslararası ehliyet alınması gerekiyor. Buna ek olarak, kendi aracınızı ülkeye sokmak için ‘triptik’ denilen gümrüklerden geçiş karnesine de ihtiyaç var. Önce bunları hallettim.

Motosikletime uygun çantalar satın aldım. Bez çanta kullanarak yükümü biraz hafiflettim. Kilitleme şansı olduğundan daha güvenli olsalar da metal veya plastik çantalar biraz daha ağır oluyor. Arka çantalarım ve de depo üstü çantam vardı. Depo üstü çantamda atıştırmalıklar, su, ilaç, belgeler vardı. Motorun üzerine şarj aleti de taktırdım. Trabzon’dan Tokyo’ya 15 bin 573 kilometrelik yolculuk başladı.

Konaklama işini nasıl hallettiniz?

Yanımda kamp malzemeleri taşıdım. Önceliğim ucuz bir hostel bulmak olsa da her zaman bu mümkün olmadı. Bu nedenle güvenli olduğunu düşündüğüm yerlerde kamp yapmayı tercih ettim.

Geçtiğim her ülkede kamp yaptım. Her seferinde yanımda başka gezginler vardı. Çadır kurduğumuz yerin bir nehir veya göl yakınında olmasına özen gösterdim. Japonya’daki kamp alanları diğerlerinden çok daha iyiydi.

Japonya’da neler yaptınız?

Japonya’ya en kuzeyindeki şehir olan Wakkanai’den gemiyle giriş yaptım. O sıralarda yolda karşılaştığım motosikletli gezgin Serkan Söğüt’le beraber sürmeye başlamıştık.

En kuzey noktasından Tokyo’ya kadar 20 günlük bir yolculuğumuz oldu. Hokkaido Bölgesi’nin doğasına âşık olduk. Virajlı ve trafiği az olan yollarda sürüş yapmak çok keyifliydi.

Yamaha Fabrikası’nı görmeye güneydeki Shizuoka Bölgesi’ne iki günlük yolculuk yaptık. Trafik tersten aktığından biraz dikkat şart.

Blog’unuzdaki ‘TTR’ projesinin anlamı nedir?

İki anlamı var. Birincisi, ‘Time to Ride’ yani motor sürme vakti. İkincisi ise projemde vakit geçirmek istediğim şehirlerin baş harfleri. Sırasıyla Trabzon, Tokyo. Üçüncüsünü henüz kimseyle paylaşmadım. Gezmek istediğinizde yola çıkıp gezmekten başka yapılacak bir şey yok.

Motosikletle böyle bir seyahate çıkacak olanlara şunu önerebilirim: Hazırlık sürecinde kendinizi test edin. Türkiye’de çok fazla motosikletli gezgin var. Onlarla fikir alışverişi yapın.

Bu deneyim size neler kattı?

Yapılıp yapılamayacağını merak ettiğim bir yolculuğu test etmiş oldum. Nasıl daha iyi seyahat edebileceğimi de yaptığım yanlışları gidere gidere öğrendim. Bunların başında yanıma aldıklarım geliyor. Birçok gereksiz eşyayı uzun süreler taşımak zorunda kaldım. Ne kadar hafifseniz, o kadar rahat oluyorsunuz.

Ayrıca, gittiğiniz ülkenin dilini bilmeden bazı durumlardan çıkamayacağımı da anladım. İngilizce öğretmeni olmama rağmen, İngilizceyi bu rotada o kadar az kullandım ki başka diller öğrenmeye başlama vakti olduğunu anladım.

EN SEVDİĞİ BEŞ ŞEHİR?

Trabzon, İstanbul, Nevşehir, Tokyo ve Prag.

SEYAHATLERİNDEN NE ALIR?

Gittiği ülkelerin bayraklarını ve armalarını topluyor. Ayrıca kartpostal almayı da ihmal etmiyor.

SEYAHAT ÇANTASININ VAZGEÇİLMEZLERİ?

Kalem, not defteri, saat ve katlanınca küçük olan taşınabilir yağmurluk.

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

2024 Kuzeyteve.com