Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Sinan Cemgil’in silahı Demirel’in hediyesi çıktı

Sinan Cemgil’in silahı Demirel’in hediyesi çıktı
Gençağa Karafazlı( [email protected] )
188 views
03 Ocak 2021 - 12:46
Spread the love

 

Sinan Cemgil’in silahı Demirel’in hediyesi çıktı

BirGün gazetesi yazarı Atilla Özsever, bugünkü yazısında 45 yıl önce, 31 Mayıs 1971 günü Adıyaman’ın Nurhak dağlarında öldürülen Sinan Cemgil’le olan anısını anlattı.

BirGün gazetesi yazarı Atilla Özsever, bugünkü yazısında 45 yıl önce, 31 Mayıs 1971 günü Adıyaman’ın Nurhak dağlarında öldürülenSinan Cemgil’le olan anısını anlattı.

Piyade subayı olarak görev yaparken bir gün Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda Sinan Cemgil ile tanıştığını söyleyen Atilla Özsever, kendilerinden silah istediklerini belirtti. Arkadaşı Sabahattin Sakman’ın üstünde sicili olmayan silahı verdiklerini belirten Özsever, “Sabahattin Sakman’a 1968 yılında Harp Okulu’nu ikincilikle bitirdiği için hediye olarak üzerinde kayıt bulunmayan bir tabanca daha verilmişti. Sakman’a bu tabancayı hediye olarak veren kişi de, o dönemin Başbakanı olan Süleyman Demirel’di. Sabahattin de, daha sonra bu tabancayı vermekte herhangi bir sakınca görmemiş…” dedi.

İşte o yazı:

“68 kuşağının öğrenci liderlerinden, Deniz Gezmiş’lerin yoldaşı, THKO’nun (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu) kurucularından Sinan Cemgil, bundan 45 yıl önce 31 Mayıs 1971 günü Adıyaman’ın Nurhak dağlarında güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

Bu vesile ile Sinan Cemgil’le ilgili ortak bir anımızdan söz etmek istiyorum. 1968 yılında Kartal Maltepe’deki 2. Zırhlı Tugay’da muvazzaf piyade subayı olarak göreve başladım. Aynı birlikte görevli topçu teğmen Sabahattin Sakman ile arkadaştık, ikimiz de devrimci fikirleri benimseyen kişilerdik.

1970 yılının kasım ya da aralık ayı idi. Sakman, birisini tanıdığı iki sivil devrimci gencin görüşme talebinde bulunduğunu söyledi. Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda buluştuk. İlk kez tanışıyordum, karşımızdaki kişiler Sinan Cemgil ile Tuncer Sümer’di. Bir eylem için silaha ihtiyaçları olduğunu söylediler. Bizim ise, 9 mm Kırıkkale yapımı şahsi tabancalarımız vardı. Üzerlerinde Harp Okulu’ndan mezuniyetimizi gösteren sicil numaralarımız bulunuyordu.

 

Herhangi bir eylem sırasında ele geçmeleri durumunda bizlere ait olduğu ortaya çıkacaktı, riskli bir durum söz konusu idi, o nedenle şahsi tabancalarımızı vermedik. Daha sonra Sabahattin, kendisinde bulunan ikinci bir tabancadan söz etmiş. Sabahattin Sakman’a 1968 yılında Harp Okulu’nu ikincilikle bitirdiği için hediye olarak üzerinde kayıt bulunmayan bir tabanca daha verilmişti. Sakman’a bu tabancayı hediye olarak veren kişi de, o dönemin Başbakanı olan Süleyman Demirel’di. Sabahattin de, daha sonra bu tabancayı vermekte herhangi bir sakınca görmemiş…

Tuncer Sümer, 2014 yılında Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan ‘Erikler Çiçek Açınca’ isimli kitabında bu olaydan kısaca söz eder. Tuncer’in verdiği bilgiye göre, eylem girişimi sonuçsuz kalmış, silah kullanılmamış, daha sonra da eylemi gerçekleştirmekten vazgeçmişler…

Sabahattin Sakman ile ben, 12 Mart 1971 askeri muhtırası sonrası tutuklandık, re’sen emekliye sevk edildik, 2,5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 1974 affıyla birlikte hapisten çıktık. Tuncer Sümer de, 1971’de yakalandı, af yasası ve Anayasa Mahkemesi kararıyla 1975’te Niğde Cezaevi’nden tahliye oldu.

Sinan Cemgil, yiğit bir kişiliği olan, entelektüel birikimi yüksek, geniş kültürlü bir aileden gelen devrimci bir insandı. Ne yazık ki şimdi aramızda yok…”

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

2024 Kuzeyteve.com