Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Ömer ŞAN yazdı :”AKP,HOPA’yı nasıl aldı?

Ömer ŞAN yazdı :”AKP,HOPA’yı nasıl aldı?
Gençağa Karafazlı( karafazli@msn.com )
82 views
03 Ocak 2021 - 12:00
Spread the love

 Ömer ŞAN-(HOPA)- Başbakan Erdoğan’ın 31 Mayıs 2011’deki mitingi öncesinde çıkan olaylarda Metin Lokumcu’nun öldürülmesinin ardından başlayan olaylarla adından sıkça söz edilen ve ‘eşkıyaların diyarı’ olarak anılan Hopa’da ise ilginç bir seçim atmosferi yaşandı.


Hopa’nın dışındaki ve Hopa’dan uzak kamuoyundaki genel değerlendirmelere göre sol guruplar burada, AKP’nin seçimi kazanması için adeta elinden geleni yaptı.

Sol Kulvar Doldu!

CHP’li Belediye Başkanı Turhan Kasımoğlu’nun yeniden aday olduğu seçimlerde Halkevleri ile ÖDP’nin de içerisinde bulunduğu oluşum Hopa Halkçı Demokratik Yerel Yönetim Meclisi, “Söz, yetki ve karar hakkı Hopa halkına” diyerek, ÖDP’den Enver Korzay’ı aday çıkardı.

Bir önceki dönemde ÖDP’den Hopa Belediye Başkanlığı yapan Yılmaz Topaloğlu ise HDP’nin adayı olarak yine sol kulvardan seçimlere girdi.

Sol kulvardaki adayların çekiştiği Hopa seçimlerinde AKP çıkış yakalarken; CHP ile yarıştığı ve yapılan itirazlara göre oyların yeniden sayıldığı kaydediliyor. Kesin ve resmi olmayan sonuçlara göre Hopa’yı da çok az bir farkla AKP kazanmış görünüyor.

Yapılan son değerlendirmelere göre ise Hopa’daki seçimler konusunda ‘solun bölünmüşlüğü’ analizleri Hopa’yı bilmemekten kaynaklanıyor. Zira Hopa’nın tercihinin ‘sol-sağdan’ çok, ‘Laz-Hemşinli’ diye bölündüğüne de vurgu yapılıyor.

Hopa’daki yerel seçim sonuçlarına bakıldığında, 2009 yerel seçimlerinde CHP’nin oy oranı yüzde 35,5 ve aldığı oy 3 bin 443. Aynı seçimlerde yüzde 27,3’lük oranla 2 bin 65 oy alan AKP ise 2.sırada. Bunun yanında 2009’da bağımsız olarak seçime giren HDP’nin adayı Yılmaz Topaloğlu ise yüzde 18,8’le bin 819 oy alırken; ÖDP de yüzde 8,1’lik oy oranıyla 783 oy almış. Aynı seçimlerde MHP 651, BTP 246, SP ise 92 oyda kaldı.

Henüz kesinleşmeyen 30 Mart Yerel Seçim sonuçlarına göre AKP’nin oy oranı yüzde 40,3 ve aldığı oy 4 bin 536. CHP, yüzde 40,2 ile 4 bin 521 oy alırken; ÖDP, 7,4 ile 831; HDP ise yüzde 5,5 ile 623 oy almış. MHP, BTP ve SP’nin oyları da düşmüş.

Alınan sonuçlara göre yapılan değerlendirmelere göre Hopa Halkçı Demokratik Yerel Yönetim Meclisi’nin ÖDP adayı Enver Korzay, oyları bölmemiş aksine bir önceki seçime göre yüzde 0,7’lik bir oranda oy kaybetmiş. Bunun yanında, bir önceki seçimde Bağımsız aday olan HDP’nin adayı Topaloğlu ise yüzde 13,3’lük bir oranda oy kaybı yaşadı.

Hopa’daki sol oyların toplamına bakıldığında ise yüzde 53,1’lik bir oran ortaya çıkıyor ki bu oran aynı zaman da 2009 Yerel Seçimlerindeki yüzde 62,4’lük oranın, yüzde 9,1’le altında kaldığı açıkça görülüyor.

İşte bu noktada, AKP adayının etnik kökeni nedeniyle her iki sol adayın yaşadığı oy kayıplarının çoğunlukla, ‘Hemşinlilik’ bağı doğrultusunda AKP’ye gitmiş şeklinde değerlendirmeler de ön plana çıkıyor.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda dolayısıyla Hopa’daki seçimleri ideolojik yakınlaşmalar ve politik tutumlardan daha çok, seçime giren adayların etnik kimliği belirlediği kaydediliyor.

Taş, Avanos’u Örnek Gösterdi

Hopa’daki sonu değerlendiren ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Hopa’da solun bölünmesine yönelik eleştirileri ise haklı bulmadığını kaydetti. Taş, Avanos’u örnek gösterdiği değerlendirmesinde, “Hopa’da ortaya çıkan sonuç hepimizi üzmüştür. Ama buraya nasıl gelinmiştir? Avanos’ta başarılan burada niye başarılamamıştır? ÖDP, AKP tehlikesine karşı CHP’ye ortak bir program üzerinden yeni bir adayla seçime ortak girilmesi teklifini götürmüştür. Bu teklif hiç bir biçimde ciddiye alınmamış, 5 yıl boyunca Hopa’yı sağ bir anlayışla yöneten anlayışta ısrar edilmiştir. Devrimciler küçümsenmiş, ‘marjinal’ bulunmuş, sağa yönelinmiştir. Devrimciler, aday çıkarmaya mahkûm bırakılmıştır” dedi.

Artvin Nasıl Gitti?..

 

Ömer ŞAN-(Artvin)- Özellikle HES’lere karşı sürdürülen yaşam mücadelesinin en çok ön plana çıktığı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde AKP neredeyse açık ara önde bitirdi seçimleri. Alınan ilk resmi olmayan seçim sonuçlarına göre en şaşırtıcı sonuçlar ise Artvin merkez ile Hopa’dan geldi. Zira CHP’nin kalesi olarak bakılan ve 3 dönemdir Artvin Belediye Başkanlığı yapan CHP’li Emin Özgün, resmi olmayan sonuçlara göre Belediye Başkanlığını AKP’li Mehmet Kocatepe’ye kaptırdı.

            Sağdan Sola Geçiş…

Bilindiği gibi Artvin, son dönemde HES’lere, barajlar ve özellikle de Cerattepe mevkiindeki maden arama ve çıkarma çalışmalarına karşı gösterilen tepkilerle gündeme geldi. Yaşam alanlarına karşı yapılan saldırılar karşısında ilçelerinde olduğu gibi Artvin merkezinde de protesto gösterileri, eylemler ve mitingler düzenlendi. Artvinlilerin AKP iktidarına karşı, bu eylem ve gösterilerle tepki göstermesine bazı CHP’li ilçe belediye başkanları ve ilçe örgütleri tepkisiz kalırken; Artvin merkezde Belediye Başkanı Emin Özgün dahil olmak üzere özellikle CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ile birçok belediye başkanı ve ilçe örgütü de tepkilerin içerisinde yer aldı.

Son yıllarda ve özellikle de AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana, 12 Eylül öncesindeki sol-sosyalist ve devrimci hareketin yoğun olduğu kentlerden birisi olan Artvin, her ne kadar CHP’nin veya solun kalesi olarak görünse bile; bu ara dönemde sağ iktidar partilerinden yana tavır almış ve belediye başkanlarını seçmişti.

Bunda özellikle de Süleyman Demirel’le birlikte AP’den gelen DYP’li eski Bakanlardan Hasan Ekinci’nin oldukça etkin rolü vardı. Buna karşın Artvin’den 3 Milletvekilliğinden 1 veya 2’si SHP veya CHP’den seçiliyordu. Son dönemde 2’ye düşen milletvekillerinin 1’i AKP, diğeri ise CHP’li idi!

3 Dönemdir CHP’de

CHP, 1999’da aldığı Artvin Belediyesi’ni, AKP’nin iktidar olduğu 2002’den sonra da almayı sürdürdü. CHP’den 1999’da Artvin Belediye Başkanı seçilen Emin Özgün’ün, aslen AP ve DYP kökenli bir aileden geliyor olmasının da seçimlerdeki etkisini göz ardı etmemek gerekiyor.

            Bu süreçte 3 dönemdir CHP’den Artvin Belediye Başkanlığını yürüten Özgün, bir önceki 2009 Yerel Seçimlerinde yüzde 43,7’lik oy oranı ile toplam 5 bin 723 oy almıştı. En yakın rakibi AKP ise bu seçimlerde yüzde 41,3’lük oy oranı ile 5 bin 399 oyda kalmıştı. Aradaki fark ise sadece 324 idi.

            Bu veriler karşısında gelinen 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde alınan sonuçlar, CHP Artvin İl örgütünde olduğu gibi CHP Genel Merkezi ile kamuoyunda da şok etkisi ve büyük bir hayal kırıklığı yaşattı.

            Aday Olmayacağını Açıkladı, Aday Oldu!

Artvin’deki kamuoyu değerlendirmelerine göre aslında bu sonuç kendini daha aylar öncesinde göstermişti. Artvin Belediye Başkanı ve üç dönem Artvin’de belediye başkanlığı yapan Emin Özgün,  1 Nisan 2013 tarihinde basın mensuplarını davet ederek 4. dönemde Belediye Başkanlığına aday olmayacağını ifade etmiş ve gerekçelerini sıralamıştı.

Yerel seçimlerin 30 Mart 2014 tarihinde yapılacağının kesinleşmesinin ardından, dönemin CHP İl Başkanı Selim Bilgin, istifa ederek, Özgün’ün açıklamaları doğrultusunda Artvin Belediye Başkanlığı için adaylığını açıkladı.

Artvin CHP’den başka aday adaylarının da gündeme gelmesinin ardından, daha önce aday olmayacağını açıklayan Belediye Başkanı Emin Özgün, bu kararından vazgeçerek yeniden aday olduğunu açıkladı.

Bu açıklama kamuoyunun yanında CHP örgütü ve diğer adaylar için de adeta şok etkisi yarattı. Parti yönetimi ve Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın Belediye Başkanı Emin Özgün’ü istemediği kamuoyunda açıkça ifade ediliyordu.

Değişimin Gücü Yakalanamadı!

Hatta kamuoyunda, Özgün’ün yeniden adaylığını açıklaması halinde İl Yönetiminin istifa edeceği söylentileri epeyce bir süre gündemde yer almıştı. Fakat Özgün, başvurusunu İl Örgütüne değil, Genel Merkeze giderek gerçekleştirmişti. Bu gelişmelerin ardından, Genel Merkez’in Artvin için ne karar alacağı merakla beklenirken, ilde önseçim kararı alındı. Eski İl Başkanı Bilgin, Belediye Başkanı Özgün ile birlikte Ali Yücel Kurt olmak üzere 3 aday adayının yarıştığı ön seçimlerden Emin Özgün, Kurt’a karşı 20 oy farkla önde çıktı fakat iddialara göre bu durum parti içinde bazı sıkıntı ve sorunları da beraberinde getirdi. Artvin kamuoyuna göre başta Milletvekili Bayraktutan olmak üzere, il yönetimi ve örgüt de yeterli çalışmayı göstermediği ileri sürüldü. Artvin kamuoyundaki başka bir değerlendirme ise, bu gelişmenin, Özgün’ün 15 yıllık çalışmalarının Artvinliler tarafından olumlu bulunuyor olsa da, beklenen değişim ihtiyacının karşılanamadığı yönünde.

Artvin’e Milletvekili Akını

            Ancak seçim sürecinde özellikle de Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın Başta CHP Gurup Başkanvekili Muharrem İnce olmak üzere İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Tunceli Milletvekili Kamer Genç, CHP Milletvekilleri Oktay Ekşi ve Süheyl Batum gibi isimleri Artvin ve ilçelerine getirerek seçim çalışmalarına destek verdiği de biliniyor.

Seçmen mi Taşındı?

Öte yandan Artvin’in nüfusu artmamış olmasına karşın merkez ilçenin seçmen sayısının 3 binin üzerinde artması da dikkat çekiyor ve AKP’nin güçlü olduğu köylerden seçmenlerini merkeze taşıdığı iddialarını gündeme getiriyordu.

Seçim çalışmaları üzerinde pek hareketli olmayan ve umudunu Artvin merkezde tahmini bin kişilik cemaat grubu ve MHP’nin adayının AKP’den alacağı oylara bırakan CHP ve Emin Özgün, bir önceki seçimlere oranla, daha büyük bir farkla Artvin’deki seçimi kaybetti. Resmi olmayan sonuçlara göre CHP, yüzde 37,8’lik oranla 5 bin 164 oy alırken seçimi, yüzde 46,1 oranla 6 bin 296 oy alan AKP’nin adayı Mehmet Kocatepe kazandı.

Özgün’ün Açıklaması

Artvin Belediye Başkanı ve CHP adayı Emin Özgün, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından, “Bu sonuçlardan dolayı üzülmemek lazım. Bundan ders çıkarmak lazım! Siyaset ders çıkarmaktır. Biz çok çeşitli yorumlar yaptık. Cemaat oyları. Cemaat oylarından bile medet umduk. Tabi bu sosyal demokrat bir parti olarak bu bir hatadır. Bu tür hataları yaparsak siyasette başarılı olamayız. Kim ne derse desin iyi bir mücadeleydi. Örgütüm, gençlik kollarım, kadın kollarım, Cumhuriyet Halk Partili olan herkes bir şeyler yapmaya çalıştı. Bu sonuçları aday olarak ben kendi başarısızlığım olarak görüyorum. Bunu sosyolojik olarak da incelemek lazım! Türkiye genelinde olan bütün olaylara rağmen Türkiye genelinde olumsuz bir durum var. Eğer Artvin böyleyse Türkiye çok kötüdür. Eğer Artvin’de seçim kaybediyorsak bu eksikliği kendimde görüyorum. Artvin’de bir Emin Özgün dönemi vardı. Emin Özgün dönemi de kapanmış oldu. Bizim bir şiarımız vardır ülkemiz için mücadeleyi bırakmamak lazım. Bu bir siyasi mücadeledir. Ak Partililer sevinecektir. Sakın ola en ufak bir tahrik, taşkınlık istemiyorum” dedi.

            Kemalpaşa’da CHP

Hopa Olayları öncesinde polisin sıktığı biber gazı sonrasında yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun mezarının da bulunduğu, Sarp Sınırındaki son belde Kemalpaşa’da ise CHP seçimleri kazandı ancak Belediye Başkanı değişti. Eski Başkan Yalçın Emiralioğlu’nun yeniden aday olmadığı seçimleri bu kez CHP’li Ergül Akçiçek kazandı.

Kemalpaşa’da da Halkevleri ile ÖDP’nin içerisinde bulunduğu Hopa Halkçı Demokratik Yerel Yönetim Meclisi, Şenol Çelik’i ÖDP’den aday göstermişti.

Arhavi Yine AKP’nin

Artvin’in HES’lerle başı belada olan bir diğer ilçesi Arhavi’de ise AKP bu seçimi de kazandı. Arhavi’de 2004 Yerel Seçimlerinde yüzde 32,33 oranıyla CHP’den Belediye Başkanlığına seçilen Musa Ulutaş, 2009 Yerel Seçimlerinde oy oranını 1,3 arttırmasına karşın Belediye Başkanlığını yüzde 36,2’lik oran ve 3 bin 131 oyla AKP’ye kaptırmıştı.

Bu yerel seçimlerde AKP’li rakibi Coşkun Hekimoğlu’nun karşısına yeniden CHP adayı olarak çıkan Ulutaş, oy oranını yüzde 43,8’e ve oylarını da 4 bin 52’ye çıkarmasına karşın başarılı olamadı. AKP’nin adayı Hekimoğlu, aldığı yüzde 47,7’lik oy oranı ile önemli bir sıçrama yaparken; 4 bin 409 oyla yeniden Belediye Başkanı seçildi.

Başka sol adayın olmadığı Arhavi’deki yerel seçimlerde feodal ilişkiler ve aile bağlarının etkili olduğu biliniyor.

Şavşat 4 Dönem Sonra Kaybetti

Devrimci sol mücadelenin önemli merkezlerinde birisi olarak bilinen Şavşat’ta CHP 1999 yerel seçimlerinde DYP’den aldığı Belediye Başkanlığı’nı 4 dönem sonra büyük bir oran ve oy farkıyla AKP’ye kaptırdı.

Şavşat’ta ilgi çekici bir nokta ise geride kalan 4 dönemde de CHP’den seçilen Belediye Başkanlarını farklı isimler olmasıydı. Bu seçimlerde ise 2009’da 33,5’lik oy oranı ve bin 251 oyla Belediye Başkanlığına seçilen Mehmet Naci Köroğlu, yeniden CHP’nin adayı olarak seçimlere girdi.

Resmi olmayan sonuçlara göre CHP, oy oranını 41,1’e ve oylarını da bin 553’e çıkarmasına karşın seçimi, oy oranını yüzde 50,5’e çıkararak bin 908 oy alan AKP’nin adayı Ahmet Sinan Öztürk’e kaptırdı.

Başka sol adayın olmadığı Şavşat’taki sivil toplum örgütleriyle iletişim ve özellikle de yaşam alanlarındaki HES ve benzeri projelere karşı sürdürülen mücadeleye uzak kalması, Belediyecilik çalışmalarının eleştirilmesi, CHP’nin seçimi kaybetmesindeki öncelikli neden olarak gösteriliyor. Bilindiği gibi Köroğlu, 2004 yerel seçimlerinde Belediye Başkanlığı’na seçilen Adil Aydın’ın 2006’da hayatını kaybetmesinin ardından göreve getirilmiş ve ardından 2009’da da yeniden Belediye Başkanlığına seçilmişti.

46 Yıllık Özlem!

Yusufeli’nde 1968’den beri hiç belediye başkanlığı alamayan CHP, 2009’daki 5,9’luk oy oranını bu seçimlerde 11,6’ya kadar çıkardı. Yüzde 48,2’lik oy oranıyla 2 bin 39 oy alan AKP’nin adayı Eyüp Aytekin Belediye Başkanlığına yeniden seçilirken; MHP ise yüzde 33,5’lik oy oranıyla ikinci parti, CHP’de 11,6 ile üçüncü parti oldu.

Borçka’da MHP Kaybetti!

Borçka’da ise 1999 seçimlerinde Belediye Başkanlığını SHP’den alan MHP, 4 dönem sonra belediye başkanlığını AKP’ye kaptırdı. MHP’nin 1999’da Belediye Başkanlığını kazanan Oral Küçük’ü yeniden aday gösterdiği seçimlerde AKP adayı Aslan Atan, yüzde 53,6’lık oy oranıyla 3 bin 905 oy alarak Belediye Başkanı seçildi. MHP ise 2009’da yüzde 33,5 olan oy oranını 19,9’a düşürürken; CHP’de 2009’daki 31,2’lik oy oranından yüzde 25’e gerileterek 2.parti konumuna yerleşti.

Ardanuç CHP’de Kaldı!

2004 Yerel seçimlerinde DYP’den CHP’ye geçen Ardanuç’ta CHP, hem oylarını ve hem de oy oranını düşürse de Belediye Başkanlığını kaybetmedi.

Bir önceki 2009 Yerel Seçimlerinde yüzde 66,1’lik oranla 2 bin 414 oy alan CHP, bu seçimlere de Belediye Başkanı Yıldırım Demir ile girdi. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Demir, yüzde 53,6’lık oy oranı ve 2 bin 41 oyla yeniden CHP’den Belediye Başkanı seçildi. AKP ise Ardanuç’ta yüzde 40,7’lik oy oranıyla bin 548 oy aldı.

41 Yıl Sonra Yeniden Sağ

Murgul, 1977 seçimlerinden sonra ilk kez bir sağ partiye geçti. O dönemde ‘Damar’ olarak anılan Murgul’da 1973’te AP’nin kazandığı seçimlerin ardından 41 yıl sonra CHP, Murgul Belediyesi’ni AKP’ye kaptırdı.

Bir önceki 2009 Yerel seçimlerinde MHP ile yarışan ve yüzde 41,7’lik oy oranı ile bin 107 oy alan CHP, bu seçimlerde oy oranını ve oy sayısını da düşürerek; Belediye Başkanlığı’nı AKP’ye devretti. 2009’da yüzde 17,6 olan oy oranını, yüzde 58,3’e çıkaran AKP, bin 574 oy alırken; CHP’nin Adayı Levent Turan ise yüzde 36,6’lık oy oranıyla 990 oy alabildi.

Bilindiği gibi, 30 Mart Yerel Seçimlerine mevcut Belediye Başkanı Mehmet Yıldırım ile giren CHP’nin adayı; AKP ilçe örgütünün itirazı üzerine değiştirilmiş; Yıldırım’ın yerine Levent Turan aday olarak açıklanmıştı.

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -