ABD Dışişleri Bakanlığı saldırıdan bir gün önce kamuoyuna açık biçimdeTürkiye‘de ”sivil havacılığın” saldırıya uğrayabileceği uyarısı yapıp vatandaşlarınıTürkiye’ye ”seyahat” konusunda uyarmıştı.
MİT: NOKTA VERDİK
Hürriyet’in haberine göre; Patlamanın ardından CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat ise istihbaratla ilgili kritik bir bilgi verdi. Fırat, Milli İstihbarat Teşkilatı’na dayandırdığı bilgisinde; ”İstihbarat, patlamadan 20 gün önce Atatürk Hava Limanı’nı nokta olarak belirtip, IŞİD saldırısı beklendiğini, devletin tüm kurumlarına bildirdi” dedi.
GÖZLER EMNİYET’TE
Bu iki bilgi ışığında istihbarat zafiyeti tartışması geri plana düşerken, güvenlik zafiyeti tartışması ön plana çıktı. MİT’in 20 gün önce nokta belirtmesi, ABD’nin sivil havacılığın hedef olduğunu patlamadan bir gün önce açıklamasına rağmen,Türkiye’nin en büyük havalimanında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün yeterli güvenlik önlemi alamaması tartışılıyor.
KALE TİPİ KORUMA HATASI
Güvenlik uzmanları, Atatürk Havalimanı’nda 1950’li yıllarda kalan ‘kale tipi’ koruma önlemlerini eleştiriyor. Binanın içinin koruma altına alındığı, giren çıkan tüm kişi ve eşyaların kontrol edildiği bu sistem, binanın dışını ise açıkta bırakıyor. Oysa Atatürk Havalimanı’nda günün her saatinde bina dışında da yüzlerce insan bulunuyor.