Mavi “Ebruli Derneği projemizi alıp değiştirdi”
Son günlerde yürüttüğü kısıtlı çalışmalar ve politik ilişkileri nedeniyle sürekli olarak eleştirilen Ebruli sanat ve yaşam derneğine bu kez ÇAYUDAD(Çay Üreticileri Dayanışma Derneği)başkanı Mustafa Mavi’den tartışma yaratacak bir eleştiri geldi.
Mavi, kuzeyteve ve haberrize ve aktüel53 muhabirlerine verdiği özel bir röportajda bir soru üzerine, son günlerde eleştirilerin odağındaki ebrulu derneğinin kendilerinin yabancı uyruklu öğrencilere yönelik hazırladıkları bir projeyi Ebruli sanat ve yaşam derneğinin kopyaladığını bazı kısımlarını değiştirerek projeyi ayni şekilde hayata geçirdiğini öne sürdü.
Kendilerinin hazırladığı projelere onay alamadıklarını ancak Ebruli derneğinin projelerinin onaylandığına dikkat çeken Mavi, derneğin çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada ; “çay toplamaya artık Gürcü yurttaşlar gelmiyordu. Bu nedenle 2020 yılında bir proje üretelim üniversite öğrencilerine çay toplamayı öğretelim bize yardımcı olsunlar. Bu proje fikri buradan doğdu. . Üniversitede ki bazı hocalarla görüştük bize öğrenci temin edebileceklerini söylediler ancak pandemi nedeniyle üniversitedeki öğrenciler okullarına gelemeyince uzaktan eğitime geçilince projemizi de uygulayamadık.
Burada amaç geçim sıkıntısı yaşayan buradaki yabancı öğrencilere yazın çay toplama konusunda yardımcı olmak kışın ise ailelerine de yük olmaktan kurtulacaklardı. Bu anlayıştaki projemizi 2. Çay sürgünü döneminde hayata geçirmeyi düşünüyoruz.
“PROJEMİZİN AYNISINI UYGULAMIŞLAR”
Biz bu projemizi tartışırken başka derneklerin “ebruli” bu projeyi alıp kendilerine uyarlamışlar. Rize’ de okuyan yabancı öğrencileri bir kültür transferi gibi bir şey düşünmüşler. Bu projede direk bana bir davetiye veya bir çağrı yapılmadı.
Geçen ay içinde bir defa İstanbul’a bir defa Ankara’ya gittik, çeşitli bakanlarla, müsteşarlarla bir sürü görüşme yaptık çay sektörünün selameti için. Onu kendilerine de söyledim ben projeyi duymadım, whatsapp hattına davet edilmiş olabiliriz ama görmedim onu.
Bu konularla yakinen ilgilenen STK Başkanı olarak ilgilenen bir kişinin bu konuda devre dışı bırakılması veya ÇAYKUR’un, Ziraat Odası’nın, Borsa’nın bu konuda bir paydaş olmaması haber verilmemesini açıkçası yadırgıyorum. Sonuçta bir proje yapıyorsun biz bu projeye hayır diyecek değiliz. Veya bu projeyi kapacak da değiliz bu projenin daha güçlü olması için bizlerden destek alınabilirdi.
“ÇAY ÜRETİCİLERİNİN MENFAATI OLAN BİR PROJEYİ DEĞİŞTİRMELERİ BİZİ ÜZDÜ”
Sokaktaki vatandaşın da bundan bir haberi olmadı. Bu projeye katılan yabancı uyruklu insanların memleketlerinde bunu çok takip eden oldu mu onu da bilmiyorum. Çay üreticilerinin menfaati için üretilmiş bir projeyi biraz daha değiştirerek kamuoyuna verilmesi bizi üzmüştür.
“BİZİM PROJELERİMİZ ONAYLANMIYOR”
Daha önce üç dört tane projemiz onaylanmadı. Biz projeyi yazıyoruz veriyoruz onaylanmıyor. Daha sonra o projeyi biz kendi imkânlarımızla uyguluyoruz. Bizim projelerimize destek vermiyorlar bu sefer de biz de projeyi minimize ederek küçük bir şekilde yapıyoruz ve onların çok büyük rakamlarla hazırladıkları projeleri biz kendi imkânlarımızla çok küçük cüzi rakamlarla çok daha yüksek kitlelere paylaşabiliyoruz. Bu da onların herhalde hoşuna gitmiyor. Biraz da biz onlara yağcılık yapamıyoruz öyle bir meziyetimiz yok.
“BİZ ONLAR GİBİ ÇOK FAZLA LÜKS YERLERDE TÖRENLER YAPMIYORUZ”
Biz bugüne kadar ne Valilik’ten ne Rize Belediyesi’nden ne ÇAYKUR’dan ne Tarım İl Müdürlüğü’nden ne Borsa’dan ne Ziraat Odası’ndan ne herhangi bir kurum kuruluştan bir kuruş proje desteği almış değiliz. Yaklaşık 16 bin liralık bir rakamla biz bunu çeviririz dedik. Bakıldığı zaman çok gülünç gelebilir ama biz her şeyi çok ekonomik bazı materyalleri kendi yanımızdan sağlayacağımız için şişirmek gibi bir lüksümüz olmadı. Biz çok fazla lüks yerlerde yemeklerde lokantalarda kutlamalar veya da sertifika törenleri düşünmüyoruz.” Şeklinde ebruli yaşam derneğine eleştirilerde bulundu.