SAĞLIK ÇALIŞANLARI HAKLARI İÇİN MEYDANA İNDİ
Türk Kamu-Sen üyesi Sağlık Çalışanları kendilerine verilen sözlerin tutulması istedi
Hayati Akbaş-Artvin
Türk Sağlık Sen Artvin Şubesi sağlık çalışanları ve sendika üyeleri ile birlikte Hopa Devlet hastanesi önünde bir basın açıklaması yaptı.
Türk Sağlık Sen Artvin Şubesi Başkanı Turgut Ocakçı, Hopa Devlet hastanesi önünde yapılan basın açıklamasında sağlık çalışanlarının Salgının artığı bugünlerde fedakârca görevlerinin başında olduğunu ama mutsuz ve umutsuz çalıştıklarını emeklerinin ise yok sayıldığını belirtti.
Virüse yakalanan arkadaşlarımız yaşamını yitirdi
Türk Sağlık Sen Artvin Şubesi Başkanı Turgut Ocakçı yaptığı açıklamada; “11 Marttan bu yana Türkiye salgınla mücadele ediyor. Sağlık çalışanları Tüm zorluklara rağmen olağanüstü bir çalışma azmi, kendi hayatlarını hiçe sayarak gösterdikleri fedakârlık, ailelerinden aylarca uzak kalarak yaptıkları hizmetle tarihe geçtiler. Onlarca arkadaşımız virüse yakalandı, hayatını kaybetti.
Devletin her kademesi sağlıkçılara teşekkür etti
Salgının ortaya çıktığı ilk günden beri süreç çok kritik olduğu için biz de oldukça hassas davrandık. Sağlık hizmetlerinin sıkıntıya girmemesi, sağlık çalışanlarının sağlığının korunması adına uyarılarda ve önerilerde bulunduk. İlerleyen süreçte sağlık çalışanlarının alkışlandıklarını, Milletin ve devletin her kademesinden sağlık çalışanlarına teşekkür edilip, takdir edildiklerini hep beraber gördük.
Sağlıkçıların alın teri heba edilmesin
Her ne kadar alkışlar ve teşekkürler güzel ise de asıl meselenin sağlık çalışanlarının sorunlarını bitirmekten geçtiğini belirterek temel meselelere çözüm istedik. Çalışanların emeğinin karşılığını ödeyecek bir değer olmadığını ama alın terlerinin de heba edilmemesini ısrarla dile getirdik.
Ek ödeme sanki ikinci bir maaş gibi gösterildi
Ne yazık ki 6 aylık bu süreçte 3 ay süren adı tavandan ama kendi yavandan olan bir ek ödeme ile sorunların geçiştirilmesi, bırakın yarınımızı güvence altına almayı, günü kurtarma değil ancak saati kurtarmak adına yapılan bu işle tüm sorunlar çözülmüş gibi bir hava oluşturuldu. Her yanı adaletsizliği nedeniyle dökülen ek ödeme sanki ikinci bir maaş gibi gösterildi.
Sağlık çalışanlarının emekleri yok sayıldı
Dünyaya övgüyle bahsettiğimiz filasyon çalışmasında aktif görev alan aile hekimliği çalışanlarına bir kuruş bile ödeme yapılmayarak adeta emekleri yok sayıldı. Diş Hekimlerimiz, ağız diş sağlığı çalışanlarımız mağdur edildi. Hâlbuki sağlık çalışanlarının beklediği gerçek anlamda ve adaletli bir şekilde ücretlerinde artış yapılmasıydı. Biz bu konuda taban aylığa artış yapılması talebimizi gündeme getirmemize rağmen ücretlerde bir iyileştirme olmadı.
Salgın nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarımızın şehit sayılmadı
Buradan bir kez daha sesleniyoruz, Ek Ödeme değil Tek Ödeme istiyoruz. Onu da maaş zam olarak talep ediyoruz. Ancak böylelikle gerçek anlamda bir iyileştirmeden söz etmek mümkündür.3600 Ek gösterge sözü bir an önce hayata geçmemiştir. Salgın nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarımızın şehit sayılarak geride bıraktıkları ailelerinin mağdur olmaması talebimiz için adım atılmamıştır.
Tüm çalışanlara kadro verilerek kesintisiz süren sağlık hizmetlerinde sözleşmeli, vekil ebe hemşire, kamu dışı sağlık personeli gibi istihdam modellerinin terk edilmesi isteğimize olumlu bir yanıt verilmemiştir.
Sağlık çalışanlarına yapılanlar reva mıdır?
Döner sermaye sisteminin adil bir şekilde düzenlenmesi gibi konularda maalesef gelişme kaydedilmemiştir.
Salgının artığı bugünlerde Sağlık çalışanları yine fedakârca görevlerinin başındalar ama mutsuz ve umutsuzlar. Kırgın, kızgın ve yorgunlar. Fedakârlıklarının karşılığında kendilerine yapılanları görüyorlar. Hakları verilmediği gibi hak etmedikleri bir muameleye ile karşı karşıya kalıyorlar.
Çalışanlar kronikleşen sorunlarının çözülmesi yerine yavandan ek ödemenin tekrar gündeme getirilmesi karşısında öfkeliler Dünyanın çeşitli ülkeleri sağlık çalışanlarının bu süreçte ücretlerini arttırırken salgınla mücadelede destan yazan sağlık çalışanlarına yapılanlar reva mıdır?
Bizim beklentimiz salgının seyrini arttırarak devam ettiği şu günlerde sağlık çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesidir. Virüsle mücadele eden sağlık çalışanları başka sorunlarla boğuşmaları sona ermelidir.
Maaşlara acilen zam yapılmalı, ücretler iyileştirilmelidir. Bu iyileştirme sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli tüm çalışanları kapsamalı herhangi bir ayrıma gidilmemelidir. Döner sermaye sorununa sosyal taraflarla görüşülerek makul bir düzeyde çözüm üretilmelidir.
Söz verilen 3600 ek gösterge düzenlemesi bir an önce hayata geçmelidir.
Salgınla mücadele sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları başta olmak üzere görev esnasında hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları yasal olarak şehit kabul edilmelidir.
Bu çağrımız karşılıksız kalmamalı, yöneticiler sağlık çalışanları için üzerlerine düşeni yapmalıdırlar.
Sağlık çalışanları için dile getirdiğimiz taleplerimizin tamamı üniversite hastanelerinde fedakârca görev yapan arkadaşlarımız için de geçerlidir. Bu konuda YÖK ve rektörlükler üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidirler. Kendi kuruluşlarında ne çalışanları mağdur edecek uygulamalara imza atmalı, ne de çalışanların herhangi bir ayrımcılığa uğramalarına müsaade etmelidirler.
Meseleler kulak arkası, sümen altı edilmez, çalışanın aleyhine değil lehine olan düzenlemeler hayata geçmelidir.
Vatandaşlarımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum, Sağlık çalışanlarının yüklerinin hafifletilmesi için Covid-19 tedbirlerine yani maske-mesafe ve temizlik kuralına uyarak destek olun”. Denildi.