THY’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun sivil havacılığın resmi kurumlarının başındaki isimlerle bağlantısını geçen günlerde gündeme getirmiştik.
Tahmin ettiğimiz gibi oldu.
“Uçak gürültüsünden” soruları duyamadıkları anlaşılan THY, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesinden (DHMİ) ses çıkmadı.
Bu arada Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne de yine bir Rizeli atandı. Serdar Hüseyin Yıldırım’ın atanması ile Sivil Havacılığın tepesinde Rize kare tamamlandı. Şimdi Sivil Havacılığa dört Rizeli yani Hamdi Topçu, Temel Kotil, Bilal Ekşi ve Serdar Hüseyin Çelebi yön ve yol verecek. 81 ilden sadece Rizelilerin bu sektöre özel bir yeteneği olma ihtimali düşük bulunduğuna göre, havacılıktaki atamaları devletin tepesi ile hemşehrilik ilişkilerine bağlayan kötü niyetliler çıkabilir.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bilindiği gibi, sektörü düzenleyen, kurallar koyan ve denetleyen resmi bir kurum. SHGM’den izinsiz neredeyse uçurtma bile uçurulması mümkün değil. Son derece geniş yetkileri var. 200 bin kişiye istihdam sağlanan, 25 milyar dolarlık bir sektörü yönetiyor. Bu durumda SHGM’nin sektördeki her kuruluşa, özellikle havayollarına eşit mesafede durması beklenir ama SHGM Genel Müdürünün THY’de 8 sene yöneticilik yapması kafaları karıştırıyor.
Üstelik SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin kardeşi Mehmet Ekşi de THY’de Müdür olarak görev yapıyor.
GEL DE DENETLE…
Yeni Türkiye’nin sıradanlaştırdığı ve artık kanıksanan ilişkiler THY ile SHGM arasında da yaşanıyor. Örneğin 29 Mayıs-2 Haziran 2012 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenen Türkiye-Afrika Sivil Havacılık Konferansına Dışişleri Bakanlığı ve TİKA dışında bir büyük kuruluş daha sponsor oluyor.
Tahmin ettiğiniz gibi bu kuruluş THY…
Yani SHGM basit tanımla her yıl faaliyet belgesi (İşletme Ruhsatı) verdiği, denetlediği, THY Uçuş Akademisinden mezun pilot adaylarına Lisans verdiği THY’den para alıyor !
Az buz da değil yaklaşık 100 bin TL…
Peki SHGM, maddi yönden sıkıntıda olan bir kurum mu?
2012 yılı bilançosuna göre 17milyon TL gidere karşılık 48 milyon TL gelir elde etmiş..
Kabaca 30 milyon TL karda…
SHGM yatırım yapan bir kurum değil.
Zaten giderlerinin yaklaşık yarısı da kurumda çalışan 240 personelin maaş ve diğer hakedişleri…
Dolayısı ile, SHGM’nin böyle bir konferansı kendi bütçe olanakları ile gerçekleştirme gücü var…
Buna rağmen denetlediği, kontrol altında tuttuğu bir kuruluştan para istemesi gerçekten artık nelere alıştırıldığımızı göstermesi bakımından son derece çarpıcı.
İşin hukuki boyutu bir yana etik de ayaklar altında…
AKP’LİLER ALIŞIK…
Bunun benzeri yakın geçmişte de yaşanmıştı.
Şeb-i Aruz törenlerinin olduğu gün Konya’ya giden Tekel şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Çalışkan’ın otel masraflarını bir Tekel bayii karşılamış, ihbar üzerine konuyu değerlendiren Kamu Görevlileri Etik Kurulu Çalışkan’ın “hediye alma ve menfaat sağlama” yasağını ihlal ettiğine karar vermişti.
Uğur Dündar 10 Ekim 2012 günü Sözcü’deki köşesinde bu konuyu detayları ile yazmıştı.
Çalışkan demişken aklımıza geldi.
Türkiye’nin en büyük tütün şirketlerinden birinin sahibi olan Mahmut Özgener 2008 yılında Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olduğunda Denetim Kuruluna kimi almıştı dersiniz?
O sırada Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu(TAPDK) Başkanı olan Kazım Çalışkan’ı…
Denetlenen ile denetleyen Türk futbolunun başarısı için elele vermişlerdi. Çalışkan şimdi AKP Çanakkale milletvekili aday adayı…
YİNE CAN SIKICI SORULAR…
Bu saptamalardan sonra, daha önce sorduğumuz soruları yineleyelim.
2014 yılı Faaliyet Raporuna göre SHGM, yıl içinde 4044 denetim yapmış.
Bunlardan ne kadarı THY ve yan kuruluşlarına, ortak olduğu şirketlere yapıldı? Neler tespit edildi? Ne cezalar verildi? Diğer özel havayolları ile kıyaslandığında nasıl bir tablo çıkıyor? Her havayolunda yabancı pilot sayısının toplam 2.pilot sayısının % 10’unu geçemeyeceğine ilişkin SHGM kuralına THY uyuyor mu? Yurtiçi ve yurtdışı uçuş izinlerinin dağıtımında THY’ye ayrıcalık tanındığı iddiaları doğru mu?
Şimdi bu sorulara SHGM ve DHMİ’den 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu uyarınca yanıt bekliyoruz.
Halka açık bir şirket olan THY ise, SPK’nın 54 sayılı Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği’ne göre cevap vermek zorunda.
Tebliğin 18 maddesinde “basın ve yayın organları veya kamuoyunda çıkan haber ve söylentilerin doğruluğu veya yeterliliği konusunda ortaklıklarca bir açıklama yapılmasının zorunlu olduğu” belirtiliyor.
Bekleyelim görelim.
Odatv.com