İHD’ye başvuran ‘FETÖ’ şüphelisi öğretmen, polislerin şişeyle cinsel işkence tehdidinde bulunduğunu öne sürdü. CPT Heyeti’nin ise işkence raporunu açıklayamadığı iddia edildi.
İnsan Hakları Derneği’ne ulaşan işkence iddiasında, isminin kamuoyuna açıklanmasını istemeyen bir öğretmen, polislerin hem kendisine hem de gözaltındaki diğer şüphelilere şişeyle cinsel işkence tehdidinde bulunduğunu öne sürdü.
İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından “FETÖ” suçlamasıyla gözaltına alınan çok sayıda insanın işkence ve kötü muamele gördüğüne ilişkin duyumlar aldığını belirtirken; geçtiğimiz günlerde ilk kez bir şüphelinin kendi adına işkence başvurusunda bulunduğunu açıkladı.
Kimliğinin gizli tutulmasını isteyen bir öğretmen, avukatı aracılığıyla İnsan Hakları Derneği’ne yaptığı başvuruda, gördüğü işkenceyi anlattı. 26 Nisan’da gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan şüpheli, Terörle Mücadele Şubesi yerine Mali Şube’ye götürüldüklerini, burada 6 metrekarelik odalarda tutulduklarını anlatırken, hem kendisinin hem de beraber gözaltında tutulduğu insanların yaşadığı kötü muameleyi, başvurusunda şöyle anlattı:
“Akşam saatlerinde görevliler Mali Şube’den çıktıktan sonra polis olduklarını söyleyen insanlar tutulduğumuz odalardan ifademizi alacaklarını söyleyerek, bizi teker teker alıp başka odalara götürdüler. Burada önce çırılçıplak soyuldum, ardından kafama bir poşet geçirildi ve bu şekilde sorgulandım. Daha sonra polis, eline aldığı şişeyi cinsel organıma yaklaştırarak cinsel işkence tehdidinde bulunuyordu. Daha sonra da odalara konuluyorduk. İki kişi gördükleri muamele nedeniyle günlerce kustu. Ama hastaneye götürülmedi.”
CPT İŞKENCE RAPORUNU AÇIKLAYAMADI
İHD’ye işkence başvurusunun yapıldığı günlerde Türkiye’de de kritik bir ziyaret gerçekleşti. Avrupa İşkence ve Onur Kırıcı Muameleleri Önleme Komitesi, Türkiye’yi ziyaret etti. Komite Başkanı Mykola Gnatovskyy, ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada ise “Yüzlerce insanla görüştük. Hem tek tek hem de başkalarının gözetimi altında. Yani sonuç çıkarabileceğimiz yeterince belgeye sahibiz” diye konuştu. Ancak Komite, Türkiye’deki işkence vakalarına ilişkin raporunu açıklayamadı. Gnatovskyy, raporla ilgili olarak, “Tabii ki bulgularımız hakkında konuşmak isterdim ama tek bir söz bile söyleyemem” dedi. Gnatavskyy, Türkiye’deki işkence raporunu açıklayamıyor çünkü edinilen bilgilere göre, Türkiye Hükümeti raporun kamuoyuna açıklanmasına izin vermedi.
İHD: DURUM ÇOK KÖTÜ
CPT’nin Türkiye temasları kapsamında görüştüğü İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan da CPT’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından iki kez Türkiye’yi ziyaret ettiğini ancak raporunu açıklayamadığını belirterek, “Bütün kuruluşlar özellikle de Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komite, CPT’nin raporunu bekliyor. CPT raporu çok önemli. Ancak Türkiye izin vermezse, bu raporun içeriğini kamuoyu öğrenemeyecek” diyor.
CPT’NİN RAPORUNA TÜRKİYE İZİN VERMEDİ
Türkdoğan, şunları söyledi:
“CPT’nin raporu açıklamasına Türkiye izin vermiyor çünkü anladığımız kadarıyla durum sanıldığından daha kötü. Daha kötü olduğu için açıklanması istenmiyor. Yoksa çok ağır eleştiriler olmasa açıklamalarına izin verirlerdi diye tahmin ediyorum. Yine de CPT’nin cezaevlerindeki elini çabuk tutması gerekiyor. Bunların hepsi insan haklarını ilgilendiren konular.”
MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş da CPT raporunun açıklanmasına Türkiye Hükümetinin izin vermediğine yönelik iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergede, İstanbul, Ankara ve İzmir’de cezaevlerine gidip yüzlerce görüşme yapan Komite Başkanı Mykola Gntovskyy’in, konuşmak istediğini ancak bunun Hükümet yetkililerince engellendiği iddiasını gündeme getirerek, “CPT Başkanının açıklama yapması neden engellenmektedir?” diye sordu. Beştaş, önergesinde Bakan Bozdağ’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
İŞKENCE İDDİALARIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATTINIZ MI?
“Türkiye cezaevlerinde işkence yoksa Hükümet yetkilileri neden raporun açıklanmasına onay vermemektedir? Cezaevlerinde uygulanan işkence iddialarının araştırılmasına yönelik bir çalışma yaptınız mı? İşkence ile bağlantılı olarak cezaevi personelleri hakkında başlatılmış soruşturma var mıdır? Bu soruşturmalar ne şekilde neticelenmiştir? Cezaevlerinde görevli personellerin mahpuslara kötü muamelede bulunduklarına dair kamuoyu gündemine sıklıkla yansıyan iddialar Bakanlığınızca araştırılmakta mıdır? Cezaevi personellerinin işkence ve kötü muamele içeren davranışlarının engellenmesi adına tedbirler alınmakta mıdır?”