Çay gübresinin %200 çay tarımında kullanılan temel girdilerin % 150, çarşı-pazarın cep yaktığı dönemde; çay fiyatının 6.70 krş. açıklanması çay üreticisine yaşamayın
Çay Üreticileri Meclisi bugün Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yaş çay fiyatına tepki gösterdi
“Kabul Etmiyoruz Mücadele edeceğiz”
ATAKAN ASLINAY-GENÇAĞA KARAFAZLI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 6.70 KRŞ yaş çay taban fiyatına çay üreticileri meclisi tepki gösterdi.
Rize ziraat odası başkanı Paliç ,hayal karıklığına uğradıklarının üreticinin emeğinin karşılığını bu fiyatla almasının mümkün olmadığını açıkladı.
Cumhur başkanı Erdoğan’ın Rize, Artvin havaalanı açılışında 2022 yılı yaş çay fiyatı açıklamasında, “Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatı yüzde 73’ün üzerinde artışla 6 lira 70 kuruşa çıkarıyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Küresel krizin ülkemize etkilerini azaltmak için çok yönlü bir program uyguluyoruz. Hamdolsun, üretim ve istihdam tarafında işler planladığımız gibi gidiyor. Hayat pahalılığı ile mücadelemizi de bir yandan gelirleri artırarak diğer yandan enflasyonu dizginleyerek sürdürüyoruz. Biliyorsunuz; Trabzon’dan bu tarafa olan bölgenin en önemli gelir kaynağı çay üretimidir. Bugün burada 2022 yılı yaş çay alım fiyatlarının müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl yaş çay alım fiyatı kilogramda 3,87 liraydı. Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak olan taban fiyatı yüzde 73’ün üzerinde bir artışla 6 lira 70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan destekleme fiyatını da yüzde 130’un üzerinde artışla 30 kuruşa çıkarıyoruz. Böylece üreticilerimiz çaylarını geçen yıla göre desteklemeyle birlikte ortalaması yüzde 75’e gelen bir artışla kilogramı 7 liradan fabrikaya verecek. Yeni yaş alım fiyatının bölgemize ve siz değerli hemşerilerime hayırlı olmasını diliyorum.
Biz müjde de İkizdere ve Çamlıhemşinli çay üreticilerime vermek istiyorum. Günde yüzer ton kapasiteye sahip 5 binin üzerinde üreticimize hizmet verecek İkizdere ve Çamlıhemşin çay fabrikalarının inşaatları şu anda projeleriyle birlikte başladı. Bu fabrikalarımız inşallah önümüzdeki kampanya döneminde çay alımına ve üretimine başlayacak. Yeni çay fabrikalarımızın da hayırlı olmasını diliyorum.”
“ÖZELE 3 LİRAYA SATTIRTARAK SİZİ ÖLÜME MAHKÜM EDECEĞİZ DİYORLAR”
Erdoğan’ın bu açıklamalarına Çay üreticileri meclisi tepki gösterdi.
AKP hükümetinin üreticiyi yok sayan politikaları karşısında susmayacaklarını açıklayan çay üreticileri meclisi açıklamasında;
“Çay gübresinin %200 ay tarımında kullanılan temel girdilerin %150, çarşı-pazarın cep yaktığı dönemde; çay fiyatının 6.70 krş açıklanması çay üreticisine yaşamayın demektir.
6.70 diye açıklanan fiyat özel sektörü korumaktır. Açıklanan fiyat taban fiyat değil, özel sektöre istediğiniz fiyattan çay alabilirsiniz demektir.
Yaş Çay fiyatını 9 TL olarak ve taban fiyat olarak açıklanmasını isteyen üreticileri hiçe sayarak açıklanan bu fiyat çay tarımını bitirmenin, özel sektörü korumanın yoludur.
Açıklanan bu fiyatla size nefes aldırmayacağız, kota kontenjan uygulamaları ile 3 liraya özele çay sattırarak sizi ölüme mahkûm edeceğiz diyorlar.
Çay üreticileri, artık dağınık değil. Biz biliyoruz ki mücadelemizle taban fiyatı yükselttik. Daha çok mücadele etmek zorundayız Meclislerimizle, devletin fiyat politikası kota kontenjan, taban fiyat ve özel sektörün sömürüsü karşısında mücadeleye devam edecek. Çay bizim söz bizim.”
“BEKLEDİĞİMİZ FİYAT VERİLMEDİ HAYAL KRIKLIĞI YAŞADIK”
Cumhur başkanı Erdoğan’ın Rize, Artvin havaalanı açılışında 2022 yılı yaş çay fiyatı açıklamasında, “Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatı yüzde 73’ün üzerinde artışla 6 lira 70 kuruşa 13 kuruş olan desteklemeyi ise 30 kuruşa çıkardığını açıklamasının ardından Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç’ten de açıklanan fiyata tepki geldi.
Paliç; “biz hayal karıklığına uğradık. Bizim beklediğimiz fiyat bu değildi. Cumhurbaşkanımız çay fiyatını 6 Lira 70 kuruş olarak açıklamış, keşke üreticimizin ve bizlerin beklediği 7 Lira fiyatı açıklamış olsaydı.
Erdoğan destekleme fiyatını 30 kuruş yaptığını bunun ise yüzde 130 gibi bir artış olduğunu açıklıyor. Geçen yıl destekleme fiyatı 13 kuruştu şimdi ise 30 kuruş olarak açıklandı. Bizim desteklemeye beklediğimiz fiyat en az 80 kuruştu. Bu fiyatlarla üreticinin emeğinin karşılığını alması mümkün değil. Yüzde 300 artan gübre zamları karşısında keşke verdiği fiyat bir ton gübre alsaydı. Her ne şekilde olursa olsun açıklanan bu çay fiyatı bizleri dolaysısıyla üreticiyi memnun etmemiştir.”
Emek Partisi Rize il örgütü , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rize-artvin havaalanının açılış programında açıkladığı yaş çay fiyatı üreticiyi memnun etmediği ifade edildi.
“İKTİDAR BİNLERCE ÇAY ÜRETİCİSSİNİN EMEĞİNİ BİR AVUÇ SANAYİCİYE PEŞKEŞ ÇEKİYOR”
Emek Partisi açıklamasında “Çay gübresinin üç kart, (2500 liradan 8000 liraya), çay tarımındaki temel girdilerde iki kat, enerji ve temel ihtiyaç maddelerdeki aşırı artış karşısında çay fiyatının artı ile birlikte 7 lira olarak açıklanması kabul edilemez.
Çay üreticilerinin alım gücünü dikkate aldığımızda çayın fiyatı 11 liranın altında olmamalıdır.
Çay üreticisinin fiyat dışında birçok problemi de vardır. Bunların başında öncelikle ele alınması ve çözüme kavuşturulması gereken düşük fiyatla özellerin çay almasıdır. Çay üreticilerinin yıllardır talep ettiği soruna ne yazık ki çözüm getirilmemiştir. Çay kampanyası başlaması ile birlikte kota ne kontenjan uygulamasıyla özellere düşük fiyatla çay alımı ortamı sağlanmaktadır. Çaykur bu kuralı uygularken Özel sektör neden uygulamıyor. Ayrıcalığı nedir?. Siyasi iktidar cevap vermelidir.
Değerlendirdiğinizde siyasi iktidar yüzbinlerce çay üreticilerinin emeğini, hakkını bir avuç çay sanayicisine sunmaktadır. Bunun içindir ki çay üreticisinin en önemli taleplerinden biri de düşük fiyatlar çay alımı yasaklanmasıdır.
Çay üreticisi fiyat belirlenmesinde kendisinin de olmasını, belirlenen fiyatın altında çay alımının yasaklanmasını, kota ve kontenjan gibi uygulamanın kaldırılması ve de verimliliğin artırılması için gereken yardımın yapılmasını talep etmektedir.
Üretici köylü çayda yaşanan temel sorunlarını ve taleplerini çözebilmesi için örgütlenmesi gerekir. Ortaya çıkaracağı mücadeleci örgüt (sendikal örgüt) aracılığıyla taleplerine çözümler üretebilir.
Emek partisi olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da üretici köylülerin sendikal örgütlülüğün yaratılması için yardımlara devam edeceğiz. Çay üreticilerinin de, Emek partisinden başka seçeneği yoktur.
“DEMOKRATİK BİR TOPLUM DÜZENİ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM”
Hopa çay kooperatifinden yapılan açıklamada ise ;
“Çay üretiminde girdi fiyatları ve enflasyondaki gerçek artışlar dikkate alınarak bir taban fiyatı açıklanmadı. Açıklanan yaş çay taban fiyatları üreticilerin beklentilerini karşılamamıştır. Ayrıç kota ve kontenjan uygulamaları ile üreticiler çaresizlik içinde açıklanan taban fiyatının çok altında ve uzun vadelerde özellere çay vermek zorunda kalacaklar. AKP genel Başkanı nın açıkladığı fiyat bir müjde olmayıp üreticiler için bir hayal kırıklığı olmuştur. Değişen bir şey yok sömürü düzeni devam ediyor. Umudumuzu kaybetmeyeceğiz .İnsanca yaşayacağımız ,güzel günler göreceğimiz demokratik bir toplumsal düzen için mücadeleye devam .!
ÇAY ÜRETİCİLERİNİN TALEPLERİ KARŞILANMADI
Buna karşılık, Hopa Çay Üreticileri Kooperatifi’nin düzenlediği programda konuşan çay üreticileri, taleplerini şu şekilde sıralamıştı:
“Bir, ÇAYKUR tarafından uygulanan kota ve kontenjan kaldırılsın. İki, özel firmaların taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklansın. Üç; gübre fiyatları düşürülsün, gübrede KDV sıfırlansın, devlet tarafından üreticiye gübre desteği verilsin. Dört; gübre, akaryakıt, elektrik ve temel gıda maddelerindeki artış oranları ile gerçek enflasyonda yüzde yüz elliye varan artış oranları baz alınarak emeğimizi ve alın terimizi karşılayacak insanca yaşayacağımız bir yaş çay taban fiyatı açıklansın. Beş, yedi yıldan beri arttırılmayan 13 kuruş olan destekleme fiyatı son yedi yılın enflasyon oranı dikkate alınarak en az 1 lira olacak şekilde arttırılsın.”