Karadeniz’de çay sezonunun yaklaşmasıyla birlikte Doğu Karadeniz’in çeşitli yerlerinden çay üreticileri 13 Nisan’da bir araya gelerek hasat öncesinde taleplerini açıklamasının ardından bu kez “çay meclisi” oluşturarak AKP hükümetin çay politikalarına karşı örgütlenme çalışmalarına başlattı.
“ÇAY MAKASINA ELİ DEĞMEYENLER ÇAYIN GELECEĞİ HAKKINDA KARAR VEREMEZ”
GENÇAĞA KARAFAZLI – EMRE KOÇ
Rize- Çay üreticileri AKP hükümetinin tarım ve çay politikalarına karşı “çay meclisi” kurarak imza kampanyası ve çeşitli çalışmalar başlattı.
Çay üreticilerinin kurduğu “çay meclisi” Artvin, Rize Trabzon ve Giresun illerinde stant açarak 2022 yılı yaş çay kampanyası öncesi çay üreticilerinin taleplerinin yer aldığı imza kampanyası başlattı.
Bölgede başlayan çay meclisleri kapsamında Artvin, Kemalpaşa’dan, Rize, Trabzon ve Giresun’a kadar gerçekleştirilmesine karar verilen çay üreticilerinin acil taleplerinin yer aldığı imza kampanyasının bir ayağı Trabzon’un of ilçesinde çay meclisi tarafından gerçekleştirildi.
“Çay meclisi” tarafından of Çarşıbaşı büyük cami önünde kurulan imza standına çay üreticileri yoğun ilgi gösterdi. 4 saat süren stant çalışması vatandaşlar tarafından hiç boş bırakılmadı.
Çay üreticisi vatandaşlar, “emeğimize, ekmeğimize sonuna kadar sahip çıkacağız” diyerek çay üreticilerin taleplerinin yer aldığı bildirgeye imza attı. Yaklaşık 4 saat süren kampanya süresince 2 bin üretici bildirgeye imza attı.
Artvin Kemalpaşa’da çay üreticileri “çay meclisi” tarafından kurulan imza standına yoğun ilgi gösterdi. “Çay meclisi” üyeleri taleplerini seslendirdi, çay üreticilerinin kampanya ya destek vermeye emeğine ve alın terine sahip çıkmaya çağırdı.
“Çay makasına eli değmeyenler çayın geleceği hakkında karar veremez”
Çay üreticileri meclisi ‘’Biz çay üreticilerinin önünde iki tercih var: Ya toprağımıza geleceğimize sahip çıkacağız ya da tüccarların insafında bir gelecek süreceğiz. Tercihimiz de kaderimiz de ortaktır: Sadaka değil alın terimizi istiyoruz. Çay makasına eli değmeyenler çayın geleceği hakkında karar veremez” Biliyoruz ki yalnız ve çaresiz değiliz. Çay üreticisi milyonlarız. Birlikte güçlüyüz.”
Açıklamada, çayın geleceği hakkında söz sahibi olmak için çay üreticilerinin bir araya geldiği meclislerin ardından üretenlerin birliğini kuracakları ifade edildi.
Çay meclislerinin il ve ilçelerde bağlattığı taleplerinin yer aldığı imza kampanyası sonrası toplanan imzalar 2022 yılı yaş çay kampanyası başlamadan önce ÇAYKUR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, yetkililerine iletecek.
Çay meclisi üyeleri, imza kampanyasında yer alan taleplerini şöyle sıraladı:
Yapılan zamlar ve artan maliyetler karşısında 2022 yılı yaş çay taban fiyatının 9 TL olmalıdır. Organik yaş çay fiyatı konvansiyonel yaş çayın iki katı olmalıdır.
Üretici, çay gübre fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı, enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.
Çay üreticisi özel sektör karşısında korunarak taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.
Recep Tayyip Erdoğan üniversitesine hazırlatılan, özel sektörü koruyan ve üreticiden saklanan Yaş Çay Yasa Tasarısı, geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.
Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.
Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.
Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.
Bu taleplerin karşılanması sağlıklı ve ekonomik çay tarımı için elzemdir. Taleplerimizin takipçisi olacağız. Bugün burada sadece birkaç talebi dillendirmek, ardından kabuğumuza çekilmek için bir araya gelmedik. Taleplerimizin takipçisi olacağız.
Burada saydığımız talepler, çay tarlasına girmeden önce acil karşılanması gereken taleplerdir. Kuşkusuz çay üreticilerinin uzun vadede çözülmesi gereken sorunları da vardır. Sosyoekonomik taleplerimizin yanında bölgemiz toprağının, suyunun korunması, nitelikli ve sağlıklı tarımsal faaliyetlerin yapılmasına yönelik de çalışmalara ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Alın terimize, emeğimize sahip çıkarken toprağımıza da sahip çıkacağız.”