Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) bir siyasi partinin basın açıklamasına katıldığı için idari ceza verilen öğretmenin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.
Diyarbakır’da bir okulda görevli olan öğretmen Hasan Güngör, 2007 yılında, dönemin Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) düzenlediği bir basın açıklamasına katıldı. Bunun üzerine hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, Güngör’e 1 yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verdi.
Güngör, kendisine verilen cezanın ardından, cezanın iptal edilmesi için dava açtı. Açılan dava ise aleyhine sonuçlandı. Temyiz için Danıştay’a başvursan Güngör’ün bu talebi de Danıştay 12. Dairesi tarafından reddedildi. İfade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini ileri süren Güngör, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.
Başvuruyu değerlendiren AYM’nin gerekçeli kararında ise şu ifadeler yer aldı: “Başvurucu üyesi olduğu sendika şubesinin sekreteri olduğunu ve sendikacı sıfatı ile dinleyici olarak basın açıklamasına katıldığını slogan atmadığını belirtmiştir. İlk derece mahkemesi başvurucunun basın açıklamasına katılan grup içerisinde bulunma dışında başka herhangi bir eylemini tespit etmemiş ve basın açıklamasının sendikal faaliyetlerle ilgili olmadığını belirlenmiştir. Serbest seçimlerin bulunduğu bir ortamda bireyin gerek siyasi tercihlerini yapabilme amacının doğurduğu ihtiyacı gerek siyasal ve toplumsal olaylarla ilgili bilgi edinme merakı göz ardı edilemez bir durumdur.
Açıklanan nedenlerle şikâyet edilen, 1 yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının ‘toplumsal bir ihtiyaç baskısına’ tekabül etmemesi nedeniyle ‘demokratik toplumda gerekli olmadığı’ sonucuna varılmıştır.”
Başvurucunun Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar veren AYM, yeniden yargılama yapılması için kararın bir örneğinin Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.
(Kaynak: CNN Türk)