Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Rizeli Çay Üreticileri Yaş Çay Fiyatının 25 lira olmasını istiyor

Rizeli Çay Üreticileri Yaş Çay Fiyatının 25 lira olmasını istiyor
121 views
18 Nisan 2024 - 12:11
Spread the love

 

Mayıs ayında açılacak olan 2024 yılı yaş çay kampanyası öncesi çay üreticileri Hükümetten yaş çaya 25 TL fiyat istedi.

GENÇAĞA KARAFAZLI -SÜMEYYE ÇELİK-ÖZEL HABER

AKP kurulduğundan beri oy verdiğini söyleyen çay üreticisi bir yurttaşa; “AK Parti hükümeti beni çok iyi dinlesin, kurulduğu günden beri ona oy veriyorum hiç bu zamana kadar bir şey istemedim şimdi Son zamanlarda istiyorum, diyorum ki çayın fiyatı 20 liradan aşağı olmasın. Eğer bu milletin gönlünü kazanmak istiyorsa, Bu Rizelinin gönlünü kazanmak istiyorsa, çayın fiyatı 20 lira olsun. Sayın cumhurbaşkanı burada ilk konuştuğu zaman ne dedi görün dedi, “ben bir seçileyim paketleme fabrikalarını hep dışarıda onları Rize’ye alıyorum” Hani neredeler? Bugün olanları da yıktılar” dedi.

Rize başta olmak üzere Artvin Trabzon ve Giresun illerinde 210 bin çay üreticisinin temel geçim kaynağı olan yaş çay 2024 yılı mayıs ayı kapmayasının başlamasına sayılı günler kala, 210 bin çay üreticisi hükümetin yaş çaya vereceği fiyatı merakla bekliyor. Çay üreticileri hükümetin her gün yaptığı zamlar karşısında 1 kg yaş çayın en az 25 TL olmasını istiyor.

Çayın başkenti Rize’de çay üreticilerine çay sorunları ve yaş çay fiyatı konusunda düşüncelerini sorduk işte cevaplar.

‘’ GEÇEN SENE SAKLADIĞIM GÜBRE PARASIYLA BU SENE GÜBRE ALAMADIM’’

Rizeli çay üreticisi bir yurttaş; “Ben bir çay üreticisi olarak geçen sene zaten çayın fiyatının yani beklentinin çok çok altında olduğunu gördük ve bu sene artan maliyetlerden dolayı çayın Ziraat odasının açıkladığı fiyatta 17 lira bir maliyetimiz var, bugün ben bir gübre aldım 15.500 lira para ödedim bir tonuna bunun akaryakıt fiyatlarını Koyarsak, enflasyonu da koyarsak çayda şu an beklentimiz 20 ile 23 lira arası. Sonuçta biz buna yevmiye vereceğiz, araç tutacağız, işçi tutacağız 23 liranın altında üretici çok kötü bir zarar eder.

‘’ HEP EZİLEN VATANDAŞ BİZ OLDUK YILLARDAN BERİ’’

Çay üreticisi bir yurttaş; “Çayların çay fiyatı 20 liradan aşağı olmaması lazım. Çaya 20 lira verdiği zaman kuru çayı 200, 250 TL yaptığı zaman değişen bir şey olmaz. Bunları eşit bir şekilde ortalama yaparsa Vatandaş da yararlanacak devlet de yararlanacak ama burada hep ezilen vatandaş biz olduk, yıllardan beri gübrelerin fiyatları belli, çayın fiyatı belli, bunun toplaması var, götürmesi var arabayla götürmesi var. Kendi çayımızı yevmiyeyle toplamış gibi oluyoruz ama bu 25 lira olursa memnun kalırız. Burada her şey vatandaşın aleyhine oluyor lehine olmuyor vatandaşı yıllardan beri biz burada çayımız var ediyoruz Yapıyoruz Hiç Rizeli çay memnun olmamıştır olmaz gübre fiyatları çok para zaten Devlet şimdi bu konuda Rizeliye hep mahcup etmiştir çaya istediğimiz değeri vermemiştir. Biz Rizeli olarak hiç memnun olmadık.”

‘’ÖZEL SEKTÖRE BU SENE GÜVENMİYORUM’’

Başka bir çay üreticisi yurttaş; “fiyat olarak zamlardan dolayı hükümetimiz herhalde verecek istediğimiz fiyatı 20,22 üzerinde olur İnşallah olur dileğimiz o yöndedir. İyi bir fiyat verecekler. İşçiler çok para istiyor bugün gübre fiyatlarını biliyorsunuz fahiş bir fiyat tonu 15 lira herhalde gübrenin Çayın da Tonu 20 lira olacaktı herhalde ben öyle düşünüyorum. İnşallah olur hükümetimiz enflasyona göre vermesi lazım. Özel sektöre bu sene güvenmiyorum niye güvenmiyorum Özel sektör olmasa zaten çay olmaz niye güvenmiyorum Özel sektör bu Faizler yüksek olduğu için bunlar genelde bankalardan çalıştığı için herhalde bu sene Peşin para Çay almayabilir benim düşüncem inşallah öyle olmaz”

‘’ ÇAYIMIZA DA ARTIK UZAKTAN SELAM VERİR DURUMA DÜŞTÜK’’

Bir diğer yurttaş, “Öncelikle çayın bu mecburi kesim işlerin kaldırılmasını istiyorum. Gübreye devletin mutlak ve mutlak bir destek olmasını istiyorum aşırı pahalı aşırı yani o fiyatlarla gübre alıp da çaya verip de çay yani çok kıymetli ama çayın değeri çok düştü yani Yıllar yılı her sene bu acımasız enflasyon bizi mahvetti yani enflasyon kendiliğinden olmuyor Tabi bunun da bazı sebepleri var eğer çayın şu anki fiyatı 30 liranın da altına düşerse çaycı yandı. Bundan sonra artık çaya bir destek mi verir hükümet yani, özel sektörlere vereceğine Çaykur desteklerini halka versin bizim gibilere versin çay müstahsiller versin ki Çaycılar ayakta kalabilsin yoksa çay da elimizden gidecek bu gidişte yani çayımıza da artık uzaktan selam verir duruma düştük.

‘’ 51 YAŞINDAYIM İLK DEFA GÜBRE FİYATI ÇAYI GEÇTİ’’

Çay üreticisi bir diğer yurttaş; “Çayın fiyatını açıklamadan önce çay konusunda Şöyle mesela bugün gübre 15.500 alıyoruz bir ton 1 kilo gübre bugün maliyetli arttı. Bugün bir çay makası 1000 TL, çay bezi falan dediğin zaman çaya gitmen için kafadan bir 5.000 TL vermen gerekiyor ülkenin durumu ekonomi ortada. Bugün çay fiyatı Allah için ortak şimdi konuşalım ülkede enflasyon da ortada biz %   100 çaya fiyat bekliyoruz bu da 22 lira eder bu 22 lira üzerinde ise artı 3 lira 25 lira bugün çayın değeri Allah için 25 lira olması lazım yoksa Ondan başkası bu vatandaş için eziyettir başka bir şey değil. Ben 51 yaşındayım ilk defa gübre fiyatı çayı geçti.  Biz bunu da anlamakta zorluk çekiyoruz.”

‘’ AKP KURUDUĞU GÜNDEN BERİ ONA OY VERİYORUM AKP HÜKÜMETİ BENİ İYİ DİNLESİN”

Başka bir yurttaş; “AK Parti hükümeti beni çok iyi dinlesin, kurulduğu günden beri ona oy veriyorum hiç bu zamana kadar bir şey istemedim şimdi Son zamanlarda istiyorum, diyorum ki çayın fiyatı 20 liradan aşağı olmasın. Eğer bu milletin gönlünü kazanmak istiyorsa, Bu Rizelinin gönlünü kazanmak istiyorsa, çayın fiyatı 20 lira olsun. Sayın cumhurbaşkanı burada ilk konuştuğu zaman ne dedi; “görün, ben bir seçileyim bak çay paketleme fabrikalarının hep dışarıda paketlemeleri onları Rize’ye alıyorum”, Hani neredeler? Bugün olanları da yıktılar. Taşlıdere de vardı onları da yıktılar. Rize’ye bir fabrika yapsınlar, olanlar da yıktılar.

“DEVLET ZATEN SENİ ÖZEL SEKTÖRE MAHKÛM EDİYOR”

Verdiği zam ve ikramiye gübre yetmiyor, Üstüne para katıyoruz. Eskiden Adam AKP ağzıyla gübre alıyordu, şimdi onu alamıyorsun öyle bir şey yok.

Özel sektör bir iki senedir, eskiden de öyle değildi, Eskiden ister ver ister verme. Devlet zaten seni özel sektöre mahkûm ediyor. Bir kontenjan olayı çıkarmışlar. İster sat, isterse satma, Nasıl olsa eline düşmüşsün ya şimdi yalvarıyorlar. Ama bu sene bilmiyorum, bu sene ne olacağını da bilmiyorum herhâlde Kontenjan olacakmış öyle diyorlar. Yani durum vahim.”

‘’ SİYASETÇİLER BURAYA GELDİ Mİ, BİR SÜRÜ VAAT YAPIYORLAR, HİÇBİRİNİ YAPMIYORLAR’’

Başka bir çay üreticisi; “bazıları diyor ki 20 olsun, bazısı diyor ki 25 olsun artık hiç Zannetmiyorum, ki o kadar vereceklerini artık 18 verseler öpüp başımıza koyacağız. Daha başka ne diyeyim bir sürü sorunu var çay üreticisi olarak.  Çaykur da şöyle kota falan koymamasını isteriz, güzel çayımızı almasını isteriz. Siyasetçiler buraya geldi mi, bir sürü vaat yapıyorlar, hiçbirisini yapmıyorlar onu da gördünüz zaten Türkiye genelinde sildi süpürdüler her tarafı. Allah hayırlısını versin. Gerçekten gübre fiyatı çok fazla, Sadece onlar değil, her şey fazla. Herşey de paramız pul olmuş durumda, İnşallah buna bir çözüm bulacaklar, inşallah. biz üretici tüketici olarak, Bizim hiç haklarımızı kimse Allah yardımcımız olsun.”

‘’ 30 LİRA OLMASI LAZIM Kİ BİZ ALTINDAN KALKALIM’’

Üretici bir diğer yurttaş; “çay fiyatı 30 lira olması lazım işçi 1,5-2 milyon aldıktan sonra çay 30 lira olacak ki gübre 16 ,17 Lira. Çay bugün 30 lira olması lazım ki biz altından kalkalım. İşçisi var, bizim masrafımız var, gübre vereceğiz, gübre masrafları var, Hangisini yapsak zarardan zarar. Çaykur almadıktan sonra özel sektöre mecbur kalıyoruz.  Çaya kota konmuş Eskiden kotamız yoktu,86,87 senesinde kota yoktu.”

‘’ELDE AVUÇTA YOK PARAYI VERDİK GÜBREYE’’

Başka bir çay üreticisi si yurttaş; “fiyatlar artıyor, Elde avuçta yok, aldık çayın parasını verdik yine gübreye. Fiyatı çok memnun değiliz, hiç memnun değiliz, bunda bir yani bir fiyat koymadı doğru dürüst.       

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -