Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Elektrik Piyasası Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde çok önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. 40 milyondan fazla abonenin etkileneceği yönetmelik değişikliğine göre kaçak elektrik kullananların cezası katlanarak artacak. Abonelerin şikayetçi olduğu kesme-açma işlemlerine ise SMS ya da e-posta ile bildirme şartı getiriliyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 40 milyonu aşkın elektrik abonesini doğrudan etkileyecek kritik bir dizi düzenleme için kolları sıvadı. Kurum, Elektrik Piyasası Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde ses getirecek bazı değişiklikler yapacak.
Habertürk gazetesinde yer alan habere göre yönetmelikte yapılacak değişikliklerden bazıları şöyle:
KAÇAK ELEKTRİĞE KATLAMALI CEZA
Mevcut yönetmelikte kaçak elektrik kullananlar, geriye yönelik en fazla 12 aylık tüketim üzerinden hesaplanan tutarın 1.5 katını ödüyor. Yeni yönetmelikte, hesaplanacak kaçak tutarı 3 ile çarpılacak. Tekrarı halinde 5 ile çarpılacak ve bu tutar kadar aboneden para tahsil edilecek. Mevcut yönetmelikte bu düzenleme şöyle:
“Kaçak elektrik kullandığı tespit edilen tüketicinin hesaplanan tüketimi, dahil olduğu abone grubuna kaçak elektrik kullandığı dönemde uygulanmakta olan fonsuz tarifenin 1.5 (bir buçuk) katı ile çarpılarak, kaçak enerji bedeli hesaplanır ve bu bedel fatura edilir.”
ABONE SÖZLEŞME ONAYINI KANITLAMA ŞARTI
Aboneler, elektrik perakende ya da toptan satış şirketlerinin habersizce ve herhangi bir bildirimde bulunmaksızın kendileri hakkında ‘serbest tüketici’ sözleşmesi düzenlediğinden yakınıyordu. Bu tür şikâyetlerde elektrik şirketine, ‘Abonenin, sözleşme için onayını aldığını kanıtla’ denilecek.
TELEFONLA ABONELİK DÖNEMİ
Elektrik şirketleri, serbest tüketici olarak hizmet vermek istedikleri potansiyel müşterilerini telefonla arayıp telefon üzerinden abone yapabilecek. Şirketler, telefon görüşmesiyle yapacakları sözleşmelerde aboneye, ‘Onayınız var mı’ sorusunu yöneltecek. Bu onayın ardından sözleşme oluşturulacak. Abone ile yapılacak bu görüşmelere ilişkin kayıtların da tutulması zorunlu olacak.
DEVLET KURUMLARINA GÜVENCE MUAFİYETİ
Bazı kamu kurum ve kuruluşları, elektrik aboneliği sırasında alınan güvence bedelinden muaf tutulmak üzere EPDK’dan talepte bulunmuştu. EPDK, bu konuyu da değerlendirdi. Yeni yönetmelik ile KİT’ler dışındaki devlet kurumlarından bazıları güvence bedelinden muaf tutulacak.