Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

ARTVİN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NE BAZI KOLAY SORULAR

ARTVİN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NE BAZI KOLAY SORULAR
hasanazaklı( hasanazakli@kuzeyteve.com )
402 views
27 Ağustos 2022 - 15:42
Spread the love

ARTVİN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NE BAZI KOLAY

Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Facebook sayfasında girişi yapılan haberde;

“Denizde ağ kafes tesisi kurma çalışmalarımız hızla devam etmektedir. İşlemleri tamamlanan tesisinin kira protokolü İl Müdürümüz Sn. Neşat ULUTAŞ ve Şirket Müdürü Sn. Tarkan ŞENGÜL tarafından imzalanarak kurulum izni verilmiştir.

İlimizin denizde toplam kapasitesi 25 bin ton olup 2023 yılında tam kapasiteye ulaşılacaktır.” şeklinde bir açıklama yapılmış olduğu sosyal medyada yer almış bulunmaktadır.

Kurumun resmi sosyal medya sayfasındaki bu haberle ilgili olarak İlgili kurumun yöneticilerince aşağıdaki sorulara kamuoyuna doyurucu bir açıklama yaparak cevap vermesi gerekmektedir.

1-Açıklamada yer alan alan ve kurumla kira protokolü imzalanan Şirketin kurumsal adı nedir?

bu şirketle hangi yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde kira protokolü imzalanmıştır?

2-Son bir yıl içerisinde Hopa ve Arhavi ilçelerinde denizde kafes balıkçılığı hususlarında farklı şirketlerin ÇED bilgilendirme toplantısının yöre halkı ve balıkçıları tarafından istenmeyip bu toplantıların yaptırılmadığı hususlarında İlgili kurum yöneticisinin bilgisi var mı dır ?

3-Arhavi ve Hopa Belediye meclislerinin “Denizde kafes balıkçılığı istenmediği” şeklinde oy birliği ile almış oldukları karardan ilgili kurum müdürü bihaber midir?

4-Söz konusu kira protokolünde kaç adet kafese izin verilmiş, bu kafeslerin çapları ne kadardır ve kaç hektarlık alanı kapsamaktadır?

5-İlgili protokolde ilgili şirkete Artvin’in hangi sahil ilçesine veya ilçelerine kafes balıkçılığı izni neye göre ve nasıl verilmiştir?

6-Şirketle yapılan protokolde kafes balıkçılığı için gerekli olan “meteorolojik, tomografik, çevresel vb. birçok etken” dikkate alınıp yer verilmiş midir?

7-Kafes balıkçılığı yapmasına izin verilen şirket ” yem ve ekipman depolama ve servis botlarını çekmek amacıyla “hangi barınağı kullanacaktır? Bu husus Protoklode belirtilmiş midir?

8-Proje dahilinde kullanılacak araçların bakım ve yağ değişimleri servislerde, kayığın bakım ve onarımı nerede yapılacağı belirtilmiş midir?

9-Söz konusu şirket kullanma suyunu nereden temi edecektir? Bu husus protokolde belirtilmiş midir?

10-tüketilmeyen yem miktarına kadar olacaktır? Yem kaynaklı katı atık nereye boca edilecektir?

11-Metabolik atıklar açısından bakıldığında, genel olarak balıklar aldıkları her l kg yemin (besinin) kuru ağırlık olarak kaç gramını dışkı olarak suya bırakacaktır?

12-Üretilecek balık miktarının,25.000 ton olacağının belirtildiğine göre, Ölü balıklar yönünden bakıldığında balık adetinin ayrıca yavru balık adetinin ne kadar olacağı protokolde açıklanmış mıdır? Kayıp oranı hesaplanıp belirtilmiş midir?

13-Genel olarak değerlendirildiğinde; Kafes balıkçılığında çevreyi etkileyecek olası kirleticiler: sıvı atıklardan kaynaklanacak kirlilikler; evsel nitelikli sıvı atıksu, temizlikten kaynaklanacak atık su, sintine suları, atık  yağlar, bitkisel atık yağlar şeklinde belirlenmiştir.

Katı atıklardan kaynaklanan kirleticiler; Belediye atıkları ,ambalaj atıkları biçiminde ortaya konulmuştur.

Yemleme ve balık dışkıları sonucu oluşacak katı atıklar;

tüketilmeyen yem miktarı, metabolik atıklar ,nitrojen ve fosforun çevreye boşaltımı, ölü balıklar olarak belirlenmiştir.

Bu sayılanların yanı sıra, tehlikeli atıklar, tıbbi atıklar, atık pil ve akümülatörler, ömrünü tamamlamış atık lastikler gibi çevreye olumsuz etki bırakacak atıklar da söz konusudur.

Bütün bu çevreyi etkileyecek olumsuzluklar dikkate alındığında, ayrıca Karadeniz’de önünden akıntının şehir yerleşimlerine ve kıyılara doğru olduğu gerçeği de göz önüne alındığında yukarıda sayılan kirletici etmenlerin Karadeniz’de önemli bir avlanma yeri olan Hopa, Arhavi ve Kemalpaşa açıklarındaki deniz balıkçılığına olumsuz yönde ket vuracağı durumu ile karşı karşıya kalınacaktır.

Bu hususta kurumsal sorumluluğu bulunan kurumunuz açıklanan olumsuzlukları göz önüne alarak mı ilgili şirketle kira protokolü yapmıştır?

14-Sonuç olarak yukarıda açıklanan hususları Ocak 2020 de basımı yapılan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Türkiye Ziraat Mühendisliği IX. Teknik Kongresi Bildiriler-2 Kitabının 323.sayfasında ortaya konan

“Yemlerin Etkileri Entansif balık yetiştiriciliğinde balığa gereksinim duyduğu tüm besinler yemle verilmektedir.

Balığa verilen yemlerin bir kısmı balık tarafından tüketilmekte, yenilmeyen yemler ise ortamda birikerek kirlenmeye neden olmaktadır.

Balıkların üre,feçesleri ve balık tarafından sindirilemeyen atıklar yetiştiricilik ortamını etkilemektedir.

Balık yemlerin azot ve fosfor içermektedir. Azot ve fosfor fotosentez için temel gereksinimlerdir.

Su kaynaklarında azot ve fosfor derişiminin artması ötrofikasyon adı verilen ve aşırı alg artışları ile karakterize olan bir sürece neden olmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliği için fosfor kritik bir öneme sahiptir.

Su ürünleri yetiştiriciliğinin çevresel etkilerinin azaltılmasında çeşitli adımlar atılmış olmakla birlikte yemlerdeki fosfor için aynı şey geçerli değildir. Ticari balık yemlerindeki fosforun yaklaşık %40’ıbalık tarafından alınmaktadır. Yemlerle alınan azot miktarı ise balık türlerine göre değişmekle beraber yaklaşık %20-30 oranında olmaktadır, geri kalan %70-80 ise suya geri atılmaktadır.

Fosfor, azot, organik maddeler ve sudaki asılı katı maddeler balık çiftliklerinden kaynaklı kirliliğe yol açar.

” şeklindeki bilimsel bulgular göz önüne alınmadan bu yapılan protokol hangi kriterler esas alınarak imzalanmıştır?

Yukarıda ifade etmeye çalışılan ve sıralanan sorulara kamuoyunun bilgilendirilmesi ve kurumsal olarak halkın aydınlatılması yükümlülüğünüzün de olduğu hususları da dikkate alınarak, bilimsel,

doyurucu, ikna edici yanıtların verilmesi gerekmektedir.

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -