2013 Yılı Engelliler Destek Programı (EDES) Kapsamında Finansmanı Uygun Bulunan Projeler Açıklandı Ve Artvin İli Edes Projelerinde Yine Yerini Aldı.
Hayati Akbaş
ARTVİN-Daha önce ÖDES olarak sürdürülen ve 2013 yılında “özürlü”, “sakat” ve ‘çürük” gibi ifadelerin mevzuattan çıkarılarak, “engelli” ifadesinin kullanılması ile Özürlüler Destek Programı artık Engelliler Destek Programı(EDES) adı altında devam etmektedir. Engelliler Destek Programı (EDES), Karadeniz Bölgesi’ndeki yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumsal bütünleşmenin sağlanmasına ve engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan destek programıdır.
Engelliler Destek Programı kapsamında Karadeniz Bölgesi’ndeki Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak illerinde valiliklerin yetki ve sorumluluğunda, kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler, meslek odaları ve üniversiteler tarafından gerçekleştirilecek projeler desteklenmiştir.
EDES kapsamında 2013 yılında bakanlığa toplam 156 adet proje teklif edilmiş ve 60 adet projenin finansmanı uygun görülmüştür. Artvin ilinde finansmanı uygun görülen 2 adet proje 2014 yılında uygulanmaya başlanacaktır. 2014 yılında uygulanacak İl Milli eğitim Müdürlüğü ve İl Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne ait bu iki projenin toplam bütçesi 122.680,00 TL dir.
Artvin Valiliğinin yetki ve sorumluluğunda uygulanan bu projelere ait rakamlar geçmiş yıllarda ise şu şekilde idi; ÖDES kapsamın da 2011 yılında bakanlığa toplam 158 adet proje teklif edilmiş ve 33 adet projenin finansmanı uygun görülmüştür. Artvin ilinde finansmanı uygun görülen 4 proje 2012 yılında başarı ile uygulanmıştır.2012 yılında uygulanan bu projelerin toplam bütçesi 191.149,50 TL’dir. ÖDES kapsamın da 2012 yılında bakanlığa toplam 109 adet proje teklif edilmiş ve 63 adet projenin finansmanı uygun görülmüştür. Artvin ilinde finansmanı uygun görülen 4 adet proje 2013 yılında başarı ile uygulanmıştır.2013 yılında uygulanan bu 4 projenin toplam bütçesi 219.181.00’ TL’dir.
Uygulandığı illerde yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumun engellilik ve engelliler konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının artırılması, engellilerin psikososyal ve tıbbi rehabilitasyonunu sağlamayı amaçlayan projeler ile engellilik nedenlerinin tespit edilmesini, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesini, engellilik oranının azaltılmasını ve engelliliğin etkilerinin en aza indirilmesini amaçlayan bu projelerde Artvin ili son üç yıldır başarılı bir şekilde yerini almaktadır.