Çaykur ile ilgili, Ulusal ve yerel medyada yer alan, Çaykur tonlarca çayını küfletti ve imha etti, onlarca ton çay ise küflenmek üzere, şeklinde eyer alan haberler sonrası bir açıklama yapan Çaykur Genel müdür vekili Yusuf Ziya alim ,kurumda küflenen çay olmadığını ayrıca küflenmek üzere olan çaylarının söz konusu olmadığını,2016 yıllarında yaşanan sel ve hayalen nedeniyle kurallara göre 20 ton çayın imha edildiğini , kurumu yıpratmak farklı algılarla marka değerlerinin düşürülmek istendiğini ,yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
“20 TON ÇAYI NEDEN İMHA ETTİĞİNİ AÇIKLAYAMADI STOK MİKTARINI GİZLEDİ”
Göreve geldiği yıldan beri he yıl ÇAYKUR’un zarar ettiğini açıklamasına rağmen görevde tutulan Çaykur genel müdür vekili Yusuf Ziya Alim’ın , kurumda küflenen ve kullanım süresi dolmak üzere olan çaylarının olmadığını belirtiği açıklamasında “2015 -2016 yıllarından bölgede yaşanan sel ve heyelan sonrası kurallar içerisinde 20 ton kuru çayı imha ettik” sözlerine ise hiç bir açıklık getirmemesi kafaları karıştırdı.
Çaykur 20 ton çayı hangi gerekçelerle, nerede ve hangi koşullarda neden imha ettiği konusunda Alim hiç bir açıklık getiremedi. Yalnızca sel ve heyelan yaşandığını etkilenen 20 ton kuru çayı imha ettiklerini açıklamakla yetindi.
Medyada yer alan haberlerde ÇAYKUR’un depolarından 100 tondan fazla kuru çayın bulunduğu kurum çay satamadığı için tonlarca çayın kullanım süresinin dolmak üzere olduğu belirtilirken Alim , açıklamasında kurumun depolarında 50-60 bin ton stok olduğuna vurgu yapması oldukça dikkat çekti.
“SAYIŞTAY ALİM’İ YALANLADI”
Yusuf Ziya Alim medyada yer alan haberleri ,bunlar algı oluşturarak marka değerimizi düşürmek istiyorlar, art niyetliler şeklinde açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı devletin en önemli kuramlarından biri olan Sayıştay raporlarıyla bir kez daha ortaya çıktı.
İşte alimi yalanlayan Sayıştay raporlarıyla ilgili gerçekler;
Sayıştay’dan ÇAYKUR raporu: 20 ton çay imha edildi, 122 bin ton küflenmek üzere
Varlık Fonu’na devredildikten sonra sürekli zarar eden ÇAYKUR’daki mali darboğaz büyüyor. Yüksek alım yapan kurumun depolarındaki çaylar küflendi ve imha edildi.
Varlık Fonu’na devredildiği 2017’den beri katlanan miktarlarda zarar eden ÇAYKUR’un depolarındaki çayların küflendiği ve imha edildiği Sayıştay raporuyla ortaya çıktı.
ÇAYKUR’un özelleştirilmek için bilinçli olarak zarar ettirildiği iddia ediliyordu. Varlık Fonu’na devredildikten sonra sürekli zarar eden ÇAYKUR’un depolarındaki çaylar küflendi ve imha edildi. Sayıştay denetçilerinin denetimleri sonucu hazırlanan raporda öne çıkanlar özetle şöyle:
KREDİ BORÇLARI ÖDENEMİYOR
“Kuruluşun kredi kullanma ihtiyacı, esasen, birkaç ay içerisinde alınıp, hemen ödenmesi gereken yaş çay yaprağı alımlarının finansmanı ile sınırlı ve yılsonuna doğru çay satışlarından gelen hasılat ile ödenmekte iken giderek yıla yayılan ve genel nitelikte, kalıcı bir finansman ihtiyacına dönüşme eğilimi göstermektedir. Ödenemediğinden, sonraki yıla devreden kredi bakiyesinin 2016’daki 1,29 milyar TL’den, 2017 yılında 1,53 milyar TL’ye, 2018 yılında 2,06 milyar TL’ye ve 2019 yılında da 3,4 milyar TL’ye yükselerek giderek arttığı görülmektedir. Dolayısıyla bu durumun mali sonucu gelir tablosuna 395,5 milyon TL finansman gideri olarak yansımış olup, bu tutar, dönem zararının 2018’de yaklaşık yüzde 53’ü iken daha da artarak 2019’da yüzde 62,3 oranına yükselmiştir. Bankalardan ticari kredi kullanımının devamlılık arz etmesi ve son yıllarda görülen artışlar, ÇAYKUR için mevcut alım, üretim ve satış politikasının bir sonucudur.
ÇAYLAR KÜFLENDİ İMHA EDİLDİ
Çaytaş firması tarafından sipariş verilerek üretimi yaptırılan ancak firmanın daha sonra yaşadığı finansal problemlerden ötürü alamayıp ihraç edemediği ürünlerin son kullanma tarihlerinin bazılarında üç ayın altında olduğu ve diğerlerinin de son kullanma tarihlerinin yaklaştığı belirtilmektedir. İhracat için üretilen ürünlerin paket ve ambalajları değişik olduğundan yurtiçinde satılamadığı, yurtdışı bayilerinin yeterli sipariş oluşturamadığından ötürü stokta bekleyen çayların son kullanma tarihlerinin yaklaşması sebebiyle satışı mümkün gözükmemektedir.
STOK BÜYÜYOR AMA ÜRETİM DE SÜRÜYOR
Yeterli tanıtım ve satış çalışması yapılmadığından stokları hızla artmakta ve buna rağmen üretimine de devam edilmekte olan organik çay stoklarının eski yıllara ait 96 tonluk bölümünde rutubet sınır değerlerine yaklaşılmakta olmasından dolayı fırınlanmak ve harmanlanmak suretiyle ya da yeniden paketlenerek değerlendirilmesi kararlaştırılmıştı. 2019 yılında söz konusu riskler artmış ve 2015-2016 yılları üretimi toplam 19 bin 878 kilogram organik çay küflenme nedeniyle imha edilerek, 218 bin 291 TL zarar kaydedilmiştir.“
Sayıştay’ın açıkladığı bu rapor Çaykur genel müdür vekili Yusuf Ziya Alim’in açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu.