Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Rize-Artvin Havalimanının Geleceği Tehlikede mi?

Rize-Artvin Havalimanının Geleceği Tehlikede mi?
328 views
29 Haziran 2022 - 13:57
Spread the love

GENÇAĞA KARAFAZLI

AKP genel başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirdiği Rize-Artvin havalimanının geleceği tehlikede mi?

Yılda 3 milyon yolcu ‘uçuracağız’ denilerek 4,4 milyar TL’ye mal olan Rize-Artvin havalimanından 1 ayda 48 bin yolcu kullandı.

Türkiye de son yıllarda peş peşe açılan birçok havalimanı belirtilen kapasitede yolcu taşıyamadığı ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre Uşak, Çanakkale Gökçeada, Kocaeli Cengiz Topel ve Balıkesir Merkez havalimanları yıllardır âtıl durumda ancak bu havalimanlarında onlarca personel görev yapıyor giderlerini ise devlet karşılıyor.

Kamuoyunda gereksiz ve politik yatırımlaralar olarak değerlendirilen yeni hizmete açılan havalimanlarından biri de Rize-Artvin havalimanı.

“UÇAKLARI BOŞ GÖNDERMEYİN SİZE YAKIŞMAZ”

AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen Cengiz inşaatın yapımını üslendiği 4,4 milyar TL harcanan ve hala bitirilemeyen Rize-Artvin havalimanının açılışını 14 Mayıs 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleştirmişti. Erdoğan açılış sonrası, “Hedefimiz yılda 3 milyon yolcu taşımak, şimdi sıra Rizeli Artvinli hemşerilerimde. Haydi, uçakları dolduralım boş gitmesin yakışmaz size uçaklar boş giderse” şeklinde Rize ve Artvin halkına çağrıda bulunmuştu.

Erdoğan’ın bu çağrısına rağmen yılda 3 milyon yolcunun kullanması hedeflenen Rize-Artvin havalimanından yazın en hareketli aylarında bile beklenen aylık yolcu sayısına ulaşılmadığı ortaya çıktı.

“YILDA 3 MİLYON YOLCU HEDEFLENİYORDU AYDA 48 BİN YOLCU TAŞINDI”

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Rize-Artvin illerinde en yoğun hareketliliğin yaşandığı şu günlerde yeni açılan ve yılda 3 milyon yolcunun kullanması hedeflenen Rize-Artvin havalimanında bir ayda 48 bin 103 yolcu kullandığı belirtildi.

Belirtilen bu verilere göre 4,4 milyar TL yatırımla yılda 3 milyon yolcunun taşınması hedeflenen Rize-Artvin havalimanından bu koşullarda 550-650 bin yolcu ancak taşınabilecek. Uzmanlar bu durum karşısında Rize-Artvin havalimanının diğer âtıl durumdaki havalimanlarının durumuna düşmesinin söz konusu olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Rize ye 90 km uzaklıkta bulunan yılda yaklaşık 1,8 milyon yolcunun kullandığı yaklaşık 800 bin nüfusa sahip Trabzon havalimanı varken 350 bin nüfusa sahip Rize de Dünyada Deniz dolgusu üzerinde yapılan 5. Havalimanın yapılması bilim adamları ve uzananların çeşitli tepkilere neden olmuştu.

Bir gün gazetesinde yer alan bir haberi aktararak ülkemizde ki havalimanlarına bakalım.

Uşak Havalimanı: Bu yıl hiç uçak inmedi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Uşak Havalimanı’nı 2020 yılında toplam 7 bin 500 kişi kullandı.

Ancak, 2021 yılında sadece 52 yolcunun Uşak Havalimanı’nı kullandığı belirtildi. Bu yılın ocak ve nisan aylarını kapsayan ilk dört ayında ise 83 personelin görev yaptığı, milyonlarca liralık araç ve gereçlerin bulunduğu havalimanı hiç kullanılmadı.

Balıkesir Merkez Havalimanı: Hiç uçak inmedi

Balıkesir’in Edremit ilçesinde Balıkesir Koca Seyit Havalimanı adı altında bir havalimanı bulunmasına rağmen iktidar, 2016’da yılında kente Balıkesir Merkez Havalimanı adı altında bir havalimanı daha yapma kararı aldı.

1 milyon yolcu sayısı hedeflenen ve proje tutarı 30 milyon lira olarak belirlenen havalimanı, 2019 yılında 76 milyon lira harcanarak tamamlandı ve 2020 yılının şubat ayında açıldı. Ancak DHMİ Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, havalimanına açıldığı günden bu yana hiç uçak inmedi. İki yıldır hiç tarifeli uçağın inmediği ve hiçbir yolcunun da uğramadığı havalimanında toplam 51 personel görev yapıyor.

Gökçeada Havalimanı: İki yıl hiç uçak inmedi

Çanakkale’deki Gökçeada Havalimanı da kullanılmıyor. DHMİ Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2020 ve 2021 yılında 38 personelin görev yaptığı Gökçeada Havalimanı’na hiç yolcu uğramadı ve hiç tarifeli uçak seferi de düzenlenmedi.

 

Dönemin DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal havalimanın açılışında yaptığı konuşmada, havalimanı için toplam 88 milyon 120 bin TL harcandığını açıklamıştı.

ilk tarifeli uçuş 12 Temmuz 2011’de İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan gerçekleştirildi ve dönemin Ulaştırma Bakanı Yıldırım tarafından haftada iki gün İstanbul’a tarifeli uçuşların yapılacağı duyuruldu. Ancak havalimanı sadece 3 ay kullanıldı ve Yıldırım’ın açıkladığı tarifeli uçuşlar sadece 3 ay yapıldı ve bir daha havalimanına hiç tarifeli uçak seferi düzenlenmedi.

Kocaeli Cengiz Topel: Bu yıl hiç yolcu inmedi

Kocaali’deki Cengiz Topel Havalimanı’nı da 2021 yılında sadece 9 bin 252 kişi kullandı. Bu yılın ilk dört ayında ise 89 personelin görev yaptığı havalimanını hiçbir yolcu kullanmadı. Havalimanının inşaatına 1995 yılında başlandı ve 1999 yılında tamamlandı. Havalimanı, 17 Ağustos Gölcük depremi sebebiyle 11 sene gecikmeyle, 2 Kasım 2011 tarihinde yapılan törenle açıldı.

Rize –Artvin havalimanı: Yılda 3 milyon yolcu hayal oldu

Rize’nin Pazar ilçesine bağlı Yeşilköy’de projelendirilen, Türkiye’nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen 2’nci, dünyanın ise 5’inci Rize-Artvin Havalimanı’nı 1 ayda 48 bin 103 yolcu kullandı. AKP yandaşı Cengiz inşaat tarafından yapımı üstlenilen 4,4 milyar TL’ye mal olan ve 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan hizmete açılan havalimanında açıldığı günden itibaren bir aylık sürede 372 uçak, iniş-kalkış gerçekleştirdi.

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

2024 Kuzeyteve.com