Mahkeme kararı gereği Hamas’ın Mısır’daki tüm ofislerine el konulurken, Reuters’in haberine göre Gazze Şeridine komşu bölgede faaliyet gösteren örgütün güvenlik güçlerince sıkıştırılma planlarının olduğuna dair işaretlerin geldiği belirtildi.
Kararın ardından Kahire’de yaşayan Hamas yetkilisi Musa Abu Marzouk’un da tutuklanma olasılığı gündeme geldi. Hamas ve liderleri, Muhammed Mursi’nin devrilmesinden bu yana Mısır güvenlik güçlerinin sert önlemleri ile karşı karşıya kalmıştı.
Sina yarımadasındaki El Kaide’den ilham alan İslami kalkışmanın sorumlusu olarak görülen grup, iddiaları kabul etmemesine karşın, Mısır otoriteleri Hamas’ı en büyük güvenlik tehdidi olarak görüyor. Kararın ardından açıklama yapan Hamas yasağı kınadı.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER DE ‘TERÖR ÖRGÜTÜ’ İLAN EDİLMİŞTİ
Mısır ve Hamas arasındaki ilişkiler, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevden alındığı Temmuz 2013’te kötüleşmişti. Yeni Kahire yönetimi, Filistinli örgütü Mısır topraklarında “terör eylemlerini” düzenlemek için Müslüman Kardeşler ile işbirliği yapmakla suçlamıştı.
Mısır yönetimi, kısa süre önce Müslüman Kardeşler’i de “terörist örgüt” olarak ilan etmiş, ve gösteriler de dahil hareketin tüm faaliyetlerini yasaklamıştı. Müslüman Kardeşlerin Mısır’da yönetimden düşürülmesinin ardından Mısır askerinin Hamas’ı da ortadan kaldırmayı planladığı biliniyordu. Mısır’da Mursi devrildikten sonra ordu İsrail kuşatması altında bulunan ve kaçak mal sağlamada kullanılan Gazze ile Mısır arasındaki bin 200 tüneli yerle bir ederek Gazze’nin ekonomisini zor duruma sokmuştu.(DİHA)