Açlık Grevlerini İzleme Koordinasyonu düzenlediği basın toplantısında cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
İnsan Halkları Derneği (İHD), Türk Tabipler Birliği (TTB), Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından kurulan “Açlık Grevlerini İzleme Koordinasyonu”, İHD Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, açlık grevlerinin şimdiye kadar 107 cezaevine yayıldığını kaydetti. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve İmralı’da sürdürülen tecrit ve izolasyonun kaldırılması talebiyle 27 Kasım 2020 tarihinden bu yana tutukluların süresiz- dönüşümlü açlık grevine başladığını hatırlatan Türkdoğan, cezaevlerinde uzun zamandır devam eden hak ihlallerini ve bunun süreklileştiğini vurguladı.
‘TECRİDE SON VERİLMELİ’
Türkdoğan, “İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan mahpuslar için daha önce de açlık grevleri yapılmış, bu grevlerin etkisi ile tecrit geçici olarak kaldırılmış, ancak 7 Ağustos 2019 tarihinden beri görüş yasakları yeniden devreye girmiştir. Bu durum BM Mandela Kuralarına, CPT tavsiyelerine ve 5275 sayılı İnfaz Kanunu’na aykırıdır. Adalet Bakanlığı tarafından bir an önce yasal olmayan bu uygulamaya son verilmeli, gerek avukat gerekse aile görüşleri yaptırılmalıdır” dedi. Türkdoğan, cezaevlerinde devam eden işkence, kötü muamele ve hasta tutukluların tedavi edilmemesine dair yaşanan hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için Adalet, İçişleri ile Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumları ve ilgili tüm kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaları çağrısında bulundu.
‘ADALET BAKANI ADIM ATMALI’
Açlık grevinin sürdüğü cezaevlerinde düzenli sağlık kontrollerinin yapılması, protokollere uygun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması, tıbbi bakımlarının yapılması gerektiğini dile getiren Türkdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önceki açlık grevi süreçlerinde de tıbbi olarak yapılacaklar ceza infaz kurumlara iletilmiş olup bu prosedürlere uyulması sağlanmalıdır. Hak, hukuk ve sağlık örgütleri, sayısı 107’ye ulaşan hapishanelerde süresiz ve dönüşümlü açlık grevi yapan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumları hak ihlallerinin sonlandırılması ve tecridin kaldırılması için bir an önce adım atmaya davet ediyoruz. Açlık grevi sürecini yakından izlemek için oluşturduğumuz İzleme Koordinasyonu olarak merkezi ve yerel düzeyde gerekli girişimlerde bulunacak, bu durumu raporlayarak demokratik kamuoyunun oluşmasına katkı sunacağız.” (MA)