Kuzey Teve

Hopa Halkevi’nden Erdal Eren Gedik Kütüphanesi.

Hopa Halkevi’nden Erdal Eren Gedik Kütüphanesi.
Gençağa Karafazlı( karafazli@msn.com )
90 views
03 Ocak 2021 - 12:07
Spread the love

 24 Ağustos 2015 yılında Hopa’da sel felaketi yaşanmış ve yaşamını yitirenlerden 11 kişiden üçünün cenazesine ulaşılamamıştı.

Yaşamını yitirenlerden biri olan 17 Yaşındaki Erdal Eren Gedik anısına Hopa Halkevi tarafından Sundura Mahallesinde “Erdal Eren Gedik Kütüphanesi “açıldı.

Hopa Halkevi Başkanı Kamil Ustabaş’ın yapmış olduğu konuşmayla açılışı yapılan Kütüphaneye Hopalılar büyük ilgi gösterdi.

Hopa Halkevi Başkanı Kamil Ustabaş sendik9.org. sitesinde Kütüphanenin kuruluş sürecini anlattı.

“Yağan yağmurla Hopalıların alışık olduğu günlerden biri olarak başlamıştı 24 Ağustos 2015, ancak “normal” bir gün olarak bitmedi. Yağmur şiddetini artırmaya ve dere taşkınları yaşanmaya başladığında Halkevciler olarak bir yandan yaşadığımız mahallelerde evlerin zemin katlarını boşaltıp orada yaşayanların üst katlara taşınmalarını sağlıyor, sel sularının evlere girmemesi için engeller oluşturuyor, bir yandan ise mahallelerden ve köylerden haber alarak nasıl müdahale edeceğimizi konuşuyorduk.

Yıkım hızlıydı. Hopa merkezi, mahalleleri, köylerinde çok sayıda ev, işyeri kullanılamaz hale geldi. Dere yatakları üzerine yapılan üç ilkokul ve Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa Yerleşkesi sel sularının altında kaldı. İlk gün Yoldere Köyü’ne vardığımızda bir evde mahsur kalanları kurtarma çalışmalarına dahil olduk. Enkazdan çıkardığımız insanların üçü yaşamını kaybetmişti. Çamurdan ve balçıktan tanınmaz haldeydiler. Birinin Erdal Eren Gedik olduğunu hastanede öğrendik. Erdal, İstanbul’da Kartal Anadolu Lisesi’nde okuyan, tatillerini sürekli memleketi Hopa’da geçiren Genç Umutçu bir liseliydi. Yaylalara, Hopaspor’a düşkün, meraklı, soran, okuyan yaşam dolu bir genç arkadaşımız, Erdal, aramızdan ayrılmıştı.

Karşısında mücadele ettiğimiz Karadeniz Sahil Yolu, HES’ler, kente rant gözlüğüyle bakarak dere yataklarını imara açan, altyapı yatırımlarını yapmayan, dere yataklarını ıslah çalışması adı altında betonla dolduranlar, iktidarını talan üzerine kuran AKP ölümlerin sorumlusuydu. Bu yıkımın karşısına da Hopalılar dayanışmayla çıktı.

Sel sırasında Hopalıların ihtiyaç duyduğu her noktaya ilk ulaşanlar devrimcilerdi. Şehir su şebekesi tamamen kullanılmaz hale geldiği için hemen içme su takviyesi yapıyor, gıda götürüyorduk. Evlerin balçıktan temizlenmesine yardımcı oluyor, oturulamaz diye düşündüğümüz evleri boşaltıyor, aileleri uzaklaştırıyorduk. İlk günden itibaren tüm sol-sosyalist kurum, sendika ve odalarla hemen kriz ve dayanışma masası oluşturduk. Mahallelerden ve köylerden yardım almaya gelenler hemen Hopa Parkı’nda birlikte kurduğumuz masaya geliyor, dayanışmaya dahil oluyor, süreci örgütleme çalışmalarına katılıyordu.

Tüm bunlar olurken devlet halen kendi kriz masasını oluşturmamış, üç gün boyunca dayanışma masası hiçbir devlet yetkilisi ile görüşememişti. AKP ilk elden kolluk kuvvetleriyle doldurmuştu Hopa’yı. Önemli olan Hopa halkının mağduriyetini gidermek ve önlem almak değil, çevik kuvvet polisi ve TOMA’lar eşliğinde bakanların ve valinin boy göstermesiydi. Ama şov yapmalarına izin verilmedi. Bakan Veysi Eroğlu’nun Hopa Kaymakamlığı’nı ziyareti sırasında Hopalı gençler, “Ölümlerin sebebi olanlar Hopa’da gezemez” diyerek karşılarına çıktı. Erdal Eren’in cenaze törenine katılmak isteyen vali cenaze alanından köylüler tarafından kovuldu.

Sonraki süreç su şebekelerinin onarılması, elektrik altyapılarının yapılması sel sularından ve balçıklardan evler temizlendikten sonra hasar tespit çalışmaları ve halkın zararlarının giderilmesi çalışmalarıyla sürdü. Bizler bu süreçlerin takipçisi olurken Hopa’da sel sonrası örülen dayanışmayı doğanın ve kentlerin yıkımına neden olan politikalara karşı mücadeleye taşımak gerekliliğini tartıştık. Bu mücadelenin içinde Hopa’da yaşanan yıkımı ve kaybettiklerimizi hatırlatacak ve taleplerimizi gündemde tutacak bir çalışma yapmak istedik.

Selde yitirdiğimiz Erdal Eren’in adına bir park veya kütüphane yapma fikri ağır bastı. Park için gerekli alanı belediyeden temin edemeyince, hemen kütüphane kurma çalışmalarına başladık. Selde en çok hasar gören Sundura Mahallesi’nde adına bir kütüphane yapma fikrini Erdal’ın ailesine de açınca onlar da mutlu olacaklarını söylediler. Hopa’da esnafa, gencine yaşlısına kadınına fikrimizi söyleyince “Bunu ancak Halkevleri yapar, yapalım” cevabını aldık. Sundura Mahallesinde bir yer tutup hemen düzenleme çalışmalarına başladık. Dayanışma çağrılarımız karşılığını buldu. Kimi kitap gönderdi, kimi binanın eksiklerini gidermeye soyundu.

erdal-eren-kutuphane-3

Kartal’dan Yoldere’ye dayanışmayla 

Erdal Eren’in köyündeki gençler kütüphane için Yoldere Köyü’nde toplantılar yaptılar, kendi aralarında kitap bağış kampanyası başlattılar. Erdal Eren’in Kartal Anadolu Lisesi’ndeki arkadaşları İstanbul’dan gelen TIR’larla kütüphaneye kitaplar gönderdi. Sınıf arkadaşları Erdal’ın arkasından yazdıklarını bir çerçeve yaptırarak kütüphaneye iletti.

Erdal’ın öğretmenleri bir çok ilerici yayınevi, dost kurum, ülkenin dört bir yanından Hopa ile dayanışma gösteren, kitapları ile birlikte yolladıkları kart ve mesajlarla bizleri mutlu eden dostlarımız bu dayanışmaya omuz verdi.”

Şimdiden çocukların seslerinin yankılandığı kütüphaneye sizler de katkı sunabilirsiniz. Kitap bağışları, bilgisayar, okuma masaları, masaüstü lambaları acil ihtiyaçlar... Kütüphane kirasına bağış yaparak destek olmak da mümkün.

Şimdiden çocukların seslerinin yankılandığı kütüphaneye sizler de katkı sunabilirsiniz. Kitap bağışları, bilgisayar, okuma masaları, masaüstü lambaları acil ihtiyaçlar… Kütüphane kirasına bağış yaparak destek olmak da mümkün. Kütüphane adresi: Sundura Mahallesi SahilKent Sitesi C-blok Zemin Kat

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -