ARTVİN’in Arhavi İlçesi’nde belediyenin imar değişikliğiyle önünü açtığı, ancak Rize İdare Mahkemesi’nin, ‘ÇED olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurduğu ilçe merkezindeki Kavak Hidroelektrik Santral projesi için can suyu miktarını sadece yüzde 2 artıran firmaya ikinci kez ‘ÇED olumlu’ raporu verilmesine tepkiler sürüyor.
Gençağa Karafazlı
Arhavi’de Kavak HES’e ikinci kez ‘ÇED Olumlu’ raporu verilmesine tepkiler sürüyor ARTVİN’in Arhavi İlçesi’nde belediyenin imar değişikliğiyle önünü açtığı, ancak Rize İdare Mahkemesi’nin, ‘ÇED olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurduğu ilçe merkezindeki Kavak Hidroelektrik Santral projesi için can suyu miktarını sadece yüzde 2 artıran firmaya ikinci kez ‘ÇED olumlu’ raporu verilmesine tepkiler sürüyor. İlçe meydanında toplanan yaklaşık bin kişi, HES projesini protesto için yürüyüş düzenledi.
Arhavi Meydanında toplanan kalabalık, ‘MNG şaşırma, atmacayı kızdırma’ pankartı açtı, hidroelektrik santral (HES) karşıtı sloganlar atarak sahil parkına doğru yürüdü. HES protestosuna, HDP Artvin milletvekili adayı Recep Demirci HDP’li üyeler ile CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da katılarak destek verdi. Arhavi Doğa Koruma Platformu üyesi 8 kadının ayrı ayrı bölümlerini okuduğu basın açıklamasında, dereler özgür akıncaya kadar nöbette, direnişte ve dere başlarında olacakları mesajı verildi. Önceki ÇED raporunun hileli olduğu gerekçesiyle iptal edildiğinin ifade edildiği açıklamada, ‘Yüzde 30 can suyu bırakacağız diyerek halkı kandıran, doğduğu topraklarda hile yapan MNG, utanmadı, sıkılmadı ve eskisi üzerinde yeni hilelerle, yeni ÇED raporu hazırladı. Yani mahkemenin hileli dediği ÇED Raporu, allanıp pullanıp yeniden onaylandı. Yeni rapor göre, Cihani’den Cumhuriyet mahallesine kadar uzanan dere boyuna yüzde 13 oranında su bırakacaklar. Bilimsellikten uzak, derelerimizi borulara hapseden, nesli tükenmekte olan denizalasını yok sayan, sosyal etkileri belirlenmemiş bir raporu kabul mü edeceğiz’ Doğduğu topraklara bile merhameti olmayanı bizden sayıp hileye göz mü yumacağız? İzin verecek miyiz’ ifadeleri kullanıldı.
KAVAK HES’İ YAPTIRMAYACAĞIZ
Arhavi’nin vicdanı ve ruhu olarak yörede yapılan çevreye saygılı yatırımlara karşı çıkmadıklarına vurgu yapılan açıklama şu ifadelerle tamamlandı:?Çıkmıyoruz, çıkmayacağız. Yöremizde bulunan iş ve AŞ ihtiyacının da farkındayız. Fakat bu şekilde, ‘yatırım’ adı altında yapılan vahşi işlere, köylerin ortasında kömür tesisi yapılmasına, taşocakları açılmasına, vadilerimizin birer taşocağı üssü haline getirilmesine karşıyız. Bu tür tesisler çok sınırlı olarak ve sadece bölgenin ihtiyaçları karşılamak üzere en uygun yerlerde yapılmalıdır. ya Kavak HES projesini yaptırmayacağız, ya da yaptırmayacağız.
MELDA ONUR’DAN LAZCA HES İSTEMİYORUZ MESAJI
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise, Haziran ayının iktidarın sonu olacağını ve derelerin özgürce akacağını belirterek, ‘Bunlar hayvan ve insan hakkı tanımazlar. Türkiye’de direnişler devam edecek. Belediye yerleşim yerlerinde bunlara nasıl izin verdi?. Haziran’da onlara izin vermeyin dedi ve konuşmasını Lazcada, ‘HES istemiyoruz’ anlamına gelen, ‘Hes, Mes varmınanö diyerek tamamladı. Grup daha sonra horonlar oynayarak dağıldı.
KAVAK HES PROJES
İ Kamilet Vadisi’nde iki yıl önce yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesiyle, Çifteköprü ve Kapisre derelerinin sularının 5 kilometre boyunca tünel ve borularla Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılacak Kavak Hidroelektrik Santrali’ne taşınması ve üretilecek elektriğin de aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılması planlandı. Geçen yıl HES yapımı için ‘ÇED olumlu’ raporu alan MNG Holding’e bağlı Arhavi Elektrik Üretim Şirketi, imar mevzuatı uygun olmadığı için belediyeye başvurdu. Arhavi Belediyesi de, 4 Eylül 2013 günü imar değişikliği kararı aldı. CHP’li Belediye Meclisi üyelerinin karşı çıkmasına rağmen AK Partili üyelerin oy çokluğu ile, daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi’nin bir bölümü, ‘Konut dışı kentsel çalışma alanı’ ilan edilerek HES projesine onay verildi. Bölgede protesto ve eylemlerle HES inşaatına karşı çıkan vatandaşların, Arhavi Doğa Koruma Platformu öncülüğünde Rize İdare Mahkemesi’ne açtığı davada mahkeme, geçen yıl Ağustos ayında bilirkişi raporuna dayanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ‘ÇED olumlu’ raporunun yürütmesini durdurdu.