Bilim dünyası, koronavirüsün yeni alt varyantı BA.2.75’in hızlı yayılması nedeniyle endişeli.
Türkiye dahil birçok ülkedeki Covid-19 vakaları yeniden yükselişe geçerken, Omicron’un alt varyantı BA.2.75, bilim dünyasını endişelendiriyor. Çok bulaşıcı olmasından ve hem aşılardan, hem hastalık yoluyla edinilen bağışıklıktan kaçmasından kaygı duyulan varyant, çok sayıda mutasyon içermesi nedeniyle Yunan mitolojisindeki yarı at-yarı insan olan ‘sentor’ların (kentaur) adıyla anılıyor.
BA.2.75, şu ana dek Hindistan, İngiltere, ABD, Avustralya, Almanya ve Kanada dahilen az 10 ülkede görüldü. İlk olarak Hindistan’da saptanan varyantın, Omicron’un diğer versiyonlarına kıyasla daha hızlı yayıldığı düşünülüyor.
‘ÇOKLU MUTASYONUN ETKİSİNİ ÖNGÖRMEK ZOR’
Omicron’un BA.2 varyantından evrilen ‘sentor’, çok sayıda mutasyon içeriyor. Uzmanlar, varyantın mutasyonlarının sayıca çok olmasının virüs üzerinde yaratacağı genel etkiden endişeli. Londra’daki Imperial College’dan virolog Tom Peacock, “Mesele mutasyonların kendisinden çok, sayı ve bunların bileşimi. Bu kadar çok mutasyonun bir arada görülmesinin etkisini öngörmek zor. Bu durum virüse bir tür joker özelliği veriyor; parçaların toplamı, ayrı ayrı parçalardan daha kötü olabilir” dedi.
Mayo Clinic’te klinik viroloji direktörü Matthew Binnicker ise BA 2.75’in yayılma hızına dair henüz bir sonuca varmak için erken olduğunu söylese de, “Fakat özellikle de Hindistan’da görünen o ki, bulaşma hızı üssel olarak artıyor” diye konuştu.
BA.2.75, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından ‘izleme altına alınan varyant’ kategorisine girdi. Uzmanlar, yeni varyantın daha ağır hastalığa yol açıp açmadığını ve yayılma hızını inceliyor.