Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

ÇAYKUR işçisi amasız fakatsız kadro istiyor

ÇAYKUR işçisi amasız fakatsız kadro istiyor
162 views
01 Aralık 2022 - 14:21
Spread the love

Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ÇAYKUR işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına dair açıklama yaparak, “Tüm imkanlarımızla kadro hakkı elde edilinceye kadar mücadele edeceğiz” dedi.

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ÇAYKUR işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına dair açıklama yaptı. Kamuda, sözleşmeli, geçici, mevsimlik ve taşeron statüsünde çalışan yüz binlerce işçi olduğunu hatırlatan Aslan, “Sendika olarak tüm gücümüz ve imkanlarımızla kadro hakkı elde edilinceye kadar mücadelemizi mevsimlik ÇAYKUR işçilerle birlikte sürdüreceğiz” dedi.

AKP iktidarının bir süredir “Geçici ve sözleşmeli işçiliği kaldıracağız” şeklinde propaganda yaptığını dile getiren Seyit Aslan, “Mevsimlik çalışan ve mevsimlik yaşamak zorunda kalan ÇAYKUR işçilerinin kadro talebine yanıt vermeyen iktidar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçilerin tüm taleplerini karşılamış, kamuda mevsimlik, geçici, taşeron ve sözleşmeli tüm işçiler kadroya alınmış gibi propaganda yapılmaktadır. Halen kamuda, sözleşmeli, geçici, mevsimlik ve taşeron statüsünde çalışan yüz binlerce işçi olduğu bilinen bir gerçektir. Sorunları ve kadro talebi olan mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin sorunları ortada duruyor, mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin yarasını iyileştirmek bir yana pansuman bile yapılmamıştır, yara kanamaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİLERİN TALEPLERİ GÖRÜLMÜYOR”
Mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin kadro talebinin sürdüğünü dile getiren Aslan şunları söyledi: “Sendika olarak tüm gücümüz ve imkanlarımızla kadro hakkı elde edilinceye kadar mücadelemizi mevsimlik ÇAYKUR işçilerle birlikte sürdüreceğiz. Yüz binlerce işçiyi kadroya alıyoruz, diyenler söz konusu 10 bin ÇAYKUR işçisi olunca nedense görmezlikten, duymazlıktan geliyorlar. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, Bakanlık, ÇAYKUR’da sözleşme imzalayıp ama işçinin tek bir sorununu çözmeyen sendika (Öz Gıda-İş) işçilerin taleplerini görmüyor, duymuyor, işitmiyor. Açlık sınırının 8 bin lira, yoksulluk sınırının 25 bin lira olduğu koşullarda, 5 ay 29 gün çalışarak hayatlarını sürdürmeye çalışan, emeklilik hayali kuramayan işçiler nasıl yaşayacak? Çocuklarının eğitimini, sağlığını nasıl sağlayacak? Kirasını, faturalarını nasıl ödeyecek? Nasıl beslenecek, sosyal hayatını nasıl sürdürecek? Mevsimlik ÇAYKUR işçileri bu sorunlarına ve taleplerine yanıt bekliyor.”

“TASARI MECLİSTE GÖRÜŞÜLSÜN”
Gıda-İş olarak yıllardır her platformda mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin kadroya alınmasını dile getirdiklerini ifade eden Aslan, “ÇAYKUR işçileriyle birlikte yürüttüğümüz mücadeleyi engellemek ve karalamak için her türlü yalana başvuran, mücadele etmek yerine sendikamızı iftira ve karalamalarla mücadele etmekten alıkoymaya çalışan Öz Gıda-İş nerede? İşçinin karşısına çıkıp kapalı kapılar ardında ne yaptığını açıklamasını istiyoruz. İşçilerin kadro talebiyle yapmış olduğu mitingi engellemek, fabrika fabrika gezerek bu bizim mitingimiz değildir diyenlerin işçiye söyleyecekleri olması gerekir. Mitingi engellemek ve sendikamızı karalamak yerine mücadele etselerdi, bugün kadro sorununa bir adım daha yaklaşılırdı. Sendika olarak ÇAYKUR işçilerinin taleplerini ve kadro sorununu her platformda dile getirmeye çalıştık, getirmeye devam edeceğiz. ÇAYKUR işçilerinin kadro talebi için hazırlanan kanun tasarısı teklifinin bir an önce Mecliste görüşülmesini, işçilerden yana kanunun çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgenin en temel gelir kaynağı olan çayın tüm yükünü üreticiler ve işçiler çekerken, ÇAYKUR yöneticileriyle danışıklı hareket eden sendikanın sorunları çözmediği ve çözemediği ortadadır. Yaşana bu süreç artık idare edilemez. Çaykur işçisinin talebi, amasız, fakatsız, ayrımsız kadrodur. ÇAYKUR işçilerinin kadroya alınması ve güvenceli çalışmasının önünün açılmasıdır.”

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -