Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Çambükü Köyü Kadınları, 2022’nin Son Gününde Toprakları İçin “Hak Hukuk Adalet” Diye Yürüdü, Amasya Valisine “Hatadan Dönün” Çağırısı Yaptı

Çambükü Köyü Kadınları, 2022’nin Son Gününde Toprakları İçin “Hak Hukuk Adalet” Diye Yürüdü, Amasya Valisine “Hatadan Dönün” Çağırısı Yaptı
342 views
31 Aralık 2022 - 15:12
Spread the love

GENÇAĞA KARAFAZLI – EMRE KOÇ

Amasya Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde mera alanlarının Organize Sanayi Bölgesi yapılacağı gerekçesiyle cebri istimlak edilmesine karşı 73 günden beri direnen Çambükü köyü kadınlar 2022 yılının son günü yine eylemdeydi.

Çambükü köyü kadınlar 2022 yılının son gününde de ellerinden alınan mera alanlarına çıkarak  ‘Havama, suyuma, toprağıma dokunma’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Hak, hukuk, adalet’, ‘Toprak için adalet’ sloganlarıyla direnişlerine devam ettiler. Direnişçi kadınlar ayrıca başta İkizdere olmak zere Türkiye’ nin çeşitli yerlerinde yaşam alanlarının ve doğa talanına karşı mücadele eden direnişçilere de selam ve destek mesajı gönderdi.

Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyünde mera alanları OSB inşaatı gerekçesiyle cebri istimlak edilerek ellerinden alınan kadınlar 2022 yılının son günü yine eylemdeydi. Direnişçi kadınlar 5 km yol yürüyerek Valilik tarafından kendilerine tahsis edilen mera alanına giden kadınlar  ‘Bizim kaç senedir ıslah ettiğimiz, taşını topladığımız, yabani otları söktüğümüz, tarla haline getirdiğimiz arazimize dozerleri gönderdiler bir hafta içinde kara toprak yaptılar. Beş kilometre yürüdük sayın valimin bize layık gördüğü araziye geldik. Burayı elli sene içinde tarla yaparım, zaten ölürüm.’ Diye tepki gösterdi.

 “SAVAŞALR BİTSİN KİMSE ÖTEKİLEŞTİRİLMESİN SESEVGİ GELSİN 2023 ÇAMBÜKÜ’ YE HUZUR GETİRSİN”

Kendilerine tahsis edilen ve tarımsal üretim için üreticiler tarafından uygun olmadığı öne sürdükleri arazide konuşan direnişçi bir kadın yurttaşa: “Bugün 2022’ nin son günündeyiz. Bu gece 2023’ e gireceğiz. Çambükü köyü olarak 2023’ ün bize huzur getirmesini, toprağımızın bize bırakılmasını, adaletli davranılmasını devletimden istiyorum, bizi görsünler. 2023 insanlık adına sağlık, bereket, mutluluk, huzur getirsin. Savaşlar, kötülükler bitsin. İnsanlar birbirlerini sevsin, ötekileştirmesin. İnsanların hakkında kötülük düşünülmesin. Milletimiz var olsun, devletimizin yaşaması için milletin yaşaması, milletin baki kalması önemlidir.”

“TARIM BAKANI NE İŞ YAPIYOR? TOPRAK YOKSA TARIM YOKSA YAŞAM DA YOK”

Amasya Valiliği tarafından kendilerine verilen ve yaşam alanlarına uzak olduğuna dikkat çektikleri araziye doğru yürüyen kadınlar: “Tarım Bakanı ne için var? Tarım Bakanı; köylüye, çiftçiye, üretmek isteyen kişilere, tarıma destek için yok mu? Onlara yardım etmek için yok mu? Bu Tarım Bakanı ne yapıyor? Neden Sanayi Bakanına tutup da tarım alanlarını, mera alanlarını veriyor? Vermesin, sahip çıksın bize. Dünyayı bir virüs sardı, Türkiye’ yi de sardı. Şehirde oturup tarımla uğraşmayanlar, sadece marketlerden alışveriş yapıp tarımın ne olduğunu bilmeyen insanlar ne aldılar marketlerden, evlere ne doldurdunuz? Hepiniz evlere kapandınız, poşet poşet ne aldınız? Marketlerde yoğurt, süt, peynir, makarna, yağ bitecek diye aklınız çıktı. Bunlar sanayide mi üretiliyor? Bunlar önce topraktan çıkıyor. Toprak olmazsa bunlar yok. Marketten ne alabilirsin sen toprakta yetiştirmedikten sonra. Çoluğuna, çocuğuna marketten ne alıp götürüp yedireceksin, giydireceksin? Önce tarım.”

“SAYIN VALİM “BİZ HATA YAPTIK ÇAMBÜKÜ KÖYÜNE ZULMETTİK” DE HATADAN DÖMÖNMEK ERDEMLİKTİR”

Bir diğer kadın üretici: “Sayın valim, Çambükü olarak bize deyin ki ‘Biz hata yaptık, biz bu Çambükü köyüne zulmettik’. İnsan ne zaman hatasından dönerse o bir erdemdir. Siz de gelin, kaymakamım da gelsin, belediye başkanım da gelsin ‘Biz bu köye haksızlık ettik, askeri diktik, analarımızı ağlattık’ deyin, gelin yaptığınız yanlışı görün ve usulca gidin. Biz sizden bu ricada bulunuyoruz, bizleri görün, bizleri duyun. Bir anne olarak size yalvarıyorum. Bize de acıyın, yaşama hakkımızı elimizden almayın, yaşamak istiyoruz. Çalışmak üretmek istiyoruz devletimize, milletimize. Evlatlarımızı geçindireceğiz, evlendireceğiz bizim hayallerimiz farklı. Bu hayallerimizi yıkmayın, yakmayın. Bizleri bu kadar ağlatmayın. Bizler artık ne uyuyoruz ne gülüyoruz ne yiyoruz ne içiyoruz, her şeyimiz OSB oldu. Bir avuç köyü yerle yeksan etmek istiyorsunuz. Tarım Bakanı tarımdan bahsediyor, tarımı gel gör burada anlat Çambükü’ de nasıl çalışıldığını. Sayın Mustafa Varank, sanayi yapılsın elbette ama sanayi uygun yere yapılsın, verimli topraklara yeşil ırmağı yok ederek yapmayın.”

“BİZİM KAÇ SENEDİR ISLAH ETTİĞİMİZ TOPRAKLARIMIZI KARA TOPRAK ETTİLER DİKENLİĞİ VERİDLER EKİN DİYE BURAYI ARAZİ EDENE KADAR ÖLÜRÜZ”

Beş kilometre yürüdükten sonra Amasya Valisi tarafından kendilerine mera alanı olarak tahsis edilen araziye geldiklerini ifade eden kadın üretici: “Şu anda Amasya Valisi’ nin bize verdiği araziye geldik. Bizim kaç senedir ıslah ettiğimiz, taşını topladığımız, yabani otları söktüğümüz, tarla haline getirdiğimiz arazimize dozerleri gönderdiler bir hafta içinde kara toprak yaptılar. Sayın valim de bize burayı uygun gördü. Irmak yükseldiği zaman biz buradan motorlarla odun götürüyoruz. Biz toprağımızı tarla haline getirdik. Şu anda sayın valim bize diyor ki ‘Yeni verilen yeri de sökün’ bu dikenleri sökün burayı da arazi yapın diyor. Bize gösterdiği uygun arazi burası, bir de bize ‘Siz yalancısınız’ diyorlar. Biz yalan söylemiyoruz. Yalanlar o tarafın gerçekler de işte bu toprak. Bu dikenliği bize layık gördü sayın valimiz. Beş kilometre yürüdük bu toprağa geldik. Burası eğer arazi olursa, ben burayı arazi yapana kadar zaten elli yaşındayım, elli sene daha ancak yaparım zaten ölürüm. Bize layık görülen arazi bu arazi.” Dedi.

 

“TÜRKİYE’ DE TOPRAK MÜCADELESİ EDENLER İÇİN HAK HUKUK ADALET”

Yaklaşık 73 günden beri toprakları için direnen kadınlar 2022 yılının son gününde ellerinden alınan mera alanlarına “hak hukuk adalet” arayışlarını sürdüren kadınlar Türkiye’ nin çeşitli yerlerinde yaşam alanlarının ve doğanın talanına karşı mücadele veren direnişçilere de selam ve destek mesajı gönderdi. Toplu halde hak, hukuk, adalet arayışlarını sloganlarla dile getiren Çambükülü kadınlar  “İkizdere için adalet, Akbelen Ormanları için adalet, Validebağ için adalet, Kazdağları için adalet, Türkiye genelinde toprakları için mücadele edenler için adalet, Çambükü köyü için adalet, Yeşilırmak için adalet”. Sloganları atarak 2023 yılına topraklarına sahip çıkma mücadelesini sürdüreceklerini duyurdular.

İKİZDERE DE DİRENİŞ ATEŞİ DEVAM EDİYOR

Yaklaşık 2 yıldan beri İkizidere de Cengi inşaatın İyidere Lojistik liman inşaatına taş temin etmek için dünyaca koruma altına alınan ve 250 vadiden biri olan Eskencidere  vadisinde yapımı devam eden taş ocağına karşı direnen İkizdeereli yurttaşlar 2022 yılının son gününde Eskincedere vadisinde direniş ateşinin sönmediğinin mesajını verdi.

Direnişçilerden Dursun baş yaktığı direniş ateşinin başında “İkizdere’den bütün çevre derneklerinin yeniyılını kutluyoruz. Direniş varsa umutta var. Herkesin yeni yılı kutlu olsun.” dedi.

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -