Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Çambükü halkından AKP’li başkana tepki

Çambükü halkından AKP’li başkana tepki
107 views
14 Aralık 2023 - 17:43
Spread the love

GENÇAĞA KARAFAZLI

AKP’li Taşova Belediye Başkanı Bayram Öztürk’ün, Samsun 3. Bölge İdare Mahkemesi tarafından Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyüne organize sanayi bölgesi projesi iptal edilmesine karşın yeniden çalışmaların başlatıldığına ilişkin paylaşımı, bölge halkının tepkisini çekti. Köylülerin avukatı Selim Saray, mahkemenin ekim ayında verdiği kararla OSB alanının sanayi bölgesi değil tarım bölgesi haline geldiğini belirterek, “Bu tür paylaşımlar, toplantılar, sadece köylüyü baskı altına almayı amaçladığı gibi ve mücadelelerinde yılgınlık meydana getirmek istedikleri gibi ayrıca yaklaşan yerel seçimlerde de karar vericilerin kendi lehlerine bir pozisyon alma amacından kaynaklanmaktadır” dedi.

AKP Taşova Belediye Başkanı Bayram Öztürk, geçen hafta sosyal medya hesabından köylülerin aylarca süren mücadelesinin sonucunda mahkemenin iptal ettiği Çambükü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Projesi’yle ilgili yeniden çalışmaların başladığına ilişkin paylaşım yaptı. Öztürk, şunları kaydetti:

“Valimiz Yılmaz Doruk başkanlığında Taşova OSB bölgesi heyeti toplantısına katıldık. OSB’nin geldiği durum ve gelecekteki süreç ve arsa tahsis konusunda yapılan çalışmaları değerlendirildi. İlçemiz, ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun. Organize Sanayi Müdürümüz Orhan Ceylan ile organize sanayimizle ilgili gelişmeleri değerlendirdik, inşallah yakın zamanda yeniden ilçemiz için güzel gelişmeler olacak.”

“YAŞANAN ACI OLAYLARA RAĞMEN KARAR VERİCİLER YEİDEN HAREKETE GEÇTİLER”

Av.Selim Saray ; “Bölgenin en önemli çatı Ekosistemlerinde olan muhteşem bu alanın yaşamış olduğu kimyasal Madencilik tehdidi ile Taşova OSB’nin çambükü köyümüze kaydırılması kararına karşı yürütülen mücadeleyi sosyal bir mücadele olarak gördüğümden dolayı tarafların yanlarında yer almaktayım ve ayrıca vekillikleri yapmaktayım .Taşova OSB meselesi Uzun bir konu ve uzun bir sürece dayanmış olsa bile kısa olaraktan 2023 yılının mayıs ayında bir sürü yaşanan acı olaylarla rağmen karar vericiler tekrardan çambükü köyünü yer seçimini yaparaktan Sanayi Ticaret Bakanlığı’ndan izinler aldılar ve tekrardan bunu icra etmeye çalışıyorlar. Özellikle son dönemlerde Taşova Belediyesi başta olmak üzere Daha doğrusu Başkanı Bayram Öztürk başta olmak üzere OSB’ye yakın zamanda başlanacak ilişkin planlarının programlarının işte projelerinin yapılacağına ilişkin paylaşımlar yapılmakta. En son birkaç gün önce Amasya Valiliği’nde de Parselasyon planlarının yapılacağına işte belirli işlemlerin yapılacağına ilişkin toplantının yapıldığı hem Valilik sitesinde hem de Taşova Belediyesi’nin sitesinde yayınlandı. Şimdi bunu neye dayanarak yapıyorlar? Öncelikle onu açıklayayım.

“BU TÜR PAYLAŞIMLARLA KÖYLÜLERİ BASKI ALTINA ALMAK MÜCADELELERİNE YILGINLIK MEYDANA GETİRMEK İSTİYORLAR”

Geçen yıl yaşanan ki “yazılı ve görsel basına yansıdı” acılar neticesinde İstinaf mahkemesi yer seçimi kararını iptal etmişti bu iptal kararını Sanayi Ticaret Bakanlığı temyiz etmesine rağmen Amasya’daki karar vericiler ki giden “Vali Mustafa Masatlı”  ve Taşova beledi Başkanı Bayram Öztürk başta olmak üzere Alal ecele kendilerince yorumlayaraktan  şekilden alternatif yerler göstermişler ve tekrardan çambükünde OSB’nin yapılmasına karar almışlar ve peşinde Sanayi Ticaret Bakanlığından İzinleri almışlardır. Bu güce güvenerek   bu tür paylaşımlar ve çam büküne çambükü köylüsüne karşı bu baskıları artırmışlardır ancak, bu idari karardan sonra da özellikle 2021 yılında görülen çevre düzen planı davamız ekim ayı içerisinde sonuçlandı, çevre düzen planı OSB’nin baş işlemidir. Eğer çevre düzen planı kesinleşmemişse OSB yapılamaz. Ekim ayında gelen mahkeme kararında Çambükü köyünde yapılması planlanan OSB alanının çevre düzen plan değişikliğini mahkeme iptal etti dolayısıyla da orası artık Sanayi Bölgesi değil tarım bölgesi haline geldi , bu tür paylaşımlar toplantılar sadece köylüyü baskı altına almayı amaçladığı gibi ve mücadelelerinde yılgınlık meydana getirmek istedikleri gibi ayrıca yaklaşan yerel seçimlerde de yerel seçimlerde de karar vericilerin kendi lehlerine bir pozisyon alma amacından kaynaklanmaktadır diye düşünüyorum”

NE OLMUŞTU?

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde köylünün mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ye karşı ilk önce hukuksal süreç başlattı. Mahkeme süreci devam ederken köye 5 Aralık 2022’de jandarma korumasında şirkete iş makineleri girdi.

İş makinelerinin köye girmesi üzerine OSB’nin yapılmak istendiği alana giden köylüler, iş makinelerinin çalışmasını durdurmak istedi; fakat jandarma köylülerin önüne barikat kurarak özellikle direniş gösteren kadınları ve çocukları çalışma yapılan alana sokmadı.

Söz konusu alan bu alan, 1995 yılında Taşova Kaymakamlığı tarafından “Tarımı İyileştirme Projesi” kapsamında köylülere verildi. Kadastro müdürlüğü parselleme yaptı, Devlet Su İşleri (DSİ) bölgede teraslama yapıp su kanalı yaptı ve topraklar tarıma uygun hale getirildi.

Dönemin Taşova Kaymakamı Ali Kazgan arazinin ıslah edilmesi sağlandıktan sonra eşit miktarda köylülere kura ile dağıtılmasını sağladı. Köylüler bu topraklarda tarım yaptı; ceviz, elma, kiraz fidanı dikti.

2021 yılında ise Amasya Valisi (eski Vali Mustafa Masatlı) girişimi ile bölgeye OSB yapılması için harekete geçildi. Valilik bu bölgede köylünün başkaları tarafından kışkırtıldığını ve işgalci olduğunu belirterek köylünün rızasını almadan bölgeyi OSB’ye tahsis etti. Köy avukatları Selim Saray ve Mehmet Celep Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nde üç ayrı dava açtı, bölgede keşif yapıldı. Mahkemenin birinci keşif raporu köylünün lehine sonuçlandı ve bu rapor iptal edilerek 4 Kasım 2022’de yeni bir keşif yapılmasına karar verildi.

Keşif öncesi 500 jandarma, polis ile iş makinaları köye girerek köylülerin ekili tarlalarını ezdi. Köylüler ise topraklarını korumak için direnişe geçti. Köylü yurttaşlarla Jandarma arasında yer yer arbede yaşandı. Bazı kadınlar Jandarmanın müdahalesi sonrası yaralandı bazı köylüler gözaltına alındı.

Köyün muhtarı İlyas Celep OSB karşıtı olduğu ve Kaymakamlığın OSB için gönderdiği evrakları imzalamadığı gerekçesiyle görevinden alındı. Celep yargı kararıyla aylar sonrası görevine geri döndü.

Eski Vali Mustafa Masatlı organizasyonu ile Amasya Ticaret Odası ve AKP İl ilçe Başkanları, birçok STK temsilcisi konu ile ilgili yaptığı açıklamada köylüleri işgalcilikle, haksız kazanç elde etmekle ve “teröristlik” ile suçladı.

Köylüler OSB’nin evlerinin dibine yapıldığı ve geçimlerini sağlayacak bir karış yerlerinin kalmadığını, sadece evlerinin yanında birer dönüm yerlerinin kaldığını 870 dönüm araziye el konulduğunu belirtti. Köylü kadınlar alanda ekin ekerek çeşitli yöntemlerle tüm saldırılara rağmen mücadeleden vaz geçmedi. Köylüler Ekin olmayınca hayvanlarını kesime verdi.

Köylülerin hukuk mücadelesi ve direnişi sonrası Samsun 3’üncü İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Bu kararın ardından özellikle 2021 yılında görülen çevre düzen planı davası sonrası bahse konu alanın sanayi değil tarım alanı olduğuna dair karar vererek kesinleşti.

“TELAFİSİ GÜÇ SONUÇLARI OLUR”

Kararda şöyle dendi:

“Amasya ili genelinde tarımsal özelliği bulunmayan başka bir alanın araştırılması gerekirken, bu araştırmanın yapılmadığı görülmüştür. Bu haliyle tesis edilen organize sanayi bölgesi kurulmasına kararına dair kesin işlemde hukuka uygunluk bulunmamıştır. Diğer taraftan dava konusu işlemin uygulanması halinde söz konusu organize sanayi bölgesinin kurulması yatırımının inşasına başlanacağından telafisi güç zararların doğacağı açıktır.

“Açıklanan nedenlerle yürütmeyi durdurma isteminin kısmen kabulüne, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kararına ilişkin kısmının yürütmesinin durdurulmasına, dava konusu diğer istemlere ilişkin yürütmeyi durdurma kararının reddine karar verilmiştir.”

       

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -