ABD’nin New York kentinde başlayan Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanık olmayı kabul eden Reza Zarrab bugün mahkemeye tanık olarak getirildi. Zarrab, “(ABD ile) işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu” ifadesini kullandı.
Zarrab ifadesini Türkçe olarak verdi ve tercüman kullandı. Hapishaneden çıktığını, otelde kaldığı iddialarını reddetti. FBI gözetiminde tutulduğunu anlattı ama gardiyanlara rüşvet verdiğini kabul etti.
EBRU GÜNDEŞ HALKBANK İLE İLGİLİ NELER ANLATTI
Reza Zarrab ayakları kelepçeli ve hapishane giysisiyle bu sırada içeri alınıp tanık koltuğuna oturtuldu. Zarrab, Ebru Gündeş ile olan ilişkisine dair “Karım Türkiye’de ünlü bir sanatçıydı, ben her zaman halkın gözü önünde olan bir kişiydim” dedi. Reza Zarrab “Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, eşim Ebru Gündeş’in ünü nedeniyle benimle çalışmak istemedi” dedi.
Zarrab, dönemin Halkbank Genel Müdürü Aslan’ın kendisiyle altın ticaretiyle ilgili olarak çalışmak istemeyince dönemin ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a gittiğini anlattı. “Aslan seni geri çevirdikten sonra neden Zafer Çağlayan’a gittin?” sorusuna ise Zarrab, “Çünkü Türkiye’nin ekonomi bakanı oydu”yanıtını verdi.
“ÇAĞLAYAN’A 45-50 MİLYON EURO RÜŞVET VERDİĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM”
Zarrab bu sözlerinin ardından “Zafer Çağlayan’a 45-50 milyon euro rüşvet verdiğimi düşünüyorum” dedi. Öte yandan Zarrab, Zafer Çağlayan’ın kendisinden İran ile ticaretten yarı yarıya kâr paylaşımı istediğini de söyledi.
Zarrab, Aktif Bank’ta hesap açmasına eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın yardımcı olduğunu söyledi. Zarrab, “Aktif Bank Genel Müdürü ile görüşmeden sonra hesap açtım, günlük 5-10 milyon euro işlem hacmiyle açıldı” dedi.
Zarrab, Mehmet Hakan Atilla hakkında ise, “Yaptırım kuralları hakkında bankadaki en bilgili kişi. Oluşturduğumuz yapının Amerikan yaptırımlarıyla uyumlu gözükmesi için katkıda bulundu” dedi. Reza Zarrab, ifadesinde eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın İran yaptırımlarını ABD’ye fark ettirmeden delme konusunda kendisine yardımcı olduğunu söyledi.
Zarrab, “İran Merkez Bankası’na finansal hizmetler sağlama konusunda anlaşmaya varabildiniz mi?” sorusunu “Evet efendim”diyerek yanıtlandırdı. Zarrab Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile olan bağlantısıyla ilgili de ifade verdi. Reza Zarrab, İran Merkez Bankası’yla anlaşmasının sona ermesinden sonra aralarında Hüseyin Necefzadeh’in de bulunduğu Bank Mellat ailesiyle tanıştığını ve ABD yaptırımlarını Mellat’la deldiğini söyledi.
Gazeteci Pete Brush’a göre Zarrab, 2010 ve 2011 yılında İran ve Bank Mellat ile çalıştığı için Aktif Bank ile kazançlı bir ilişkisi olduğunu anlatıyor ve alıntılıyor: “Aktif Bank beni döngü dışında bırakınca 2012 yılında Halkbank’a gittim.”
ABD basınından olayı canlı aktaran gazeteci Pete Brush Twitter hesabından, Zarrab’ın “(ABD ile) işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu” söylediğini aktardı. Zarrab, 2016 yılında Miami’ye gidişine ilişkin, “Neyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Uzun bir seyahatin ardından şoke olmuştum. Doğru yanıtları veremedim. Endişeliydim” ifadesini kullandı.
Zarrab, İran’ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söylerken, yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını söyledi.