“ARTVİN’DE AKP VE MHP’Lİ ÜYELERİN HES İSRARI”
“HALK HES’LERE HAYIR DİYOR AKP VE MHP EVET DİYOR”
Gençağa KARAFAZLI –
Artvin Yusufeli ilçesi Demirdöven ve Yaylalar köyünde yapılmak istenen Hidro Elektrik Santrali (HES) projesi için Artvin İl Genel Meclisinde 17 Kasım 2020 Yapılan imar oylaması AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilmişti.
Demirdöven ve Yaylalar köyü yurttaşlar Artvin il genel meclisinin aldığı bu karara geçen ay itiraz etti. Yurttaşların itirazı sonrası dün yeniden Artvin il genel meclisinde görüşülen imar planı yapılan oylama sonrası AKP ve MHP li üyelerin oylarıyla yeniden kabul edildi.
AKP li olduğunu açıklayan yurttaşlar ise AKP li yöneticilere sosyal medya hesaplarından ağır eleştirilerde bulunarak tepki gösterdi.
KÖYLÜLER 6 YIL DİRENDİ HES ŞİRKETİ BAŞARAMADI
Erari Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Taşeronu Nuryol İnşaat şirketinin Demirdöven ve Yaylalar Köyü’nde köylülerin tepkisi nedeniyle 6 yıldır yapamadığı HES inşaatı için koronavirüs salgınını fırsat bilerek 2020 yılı son aylarında yeniden harekete geçmiş ancak yeniden köylülerin direnişiyle karşılaşmıştı.
AKP VE MHP ‘EVET’, CHP ‘HAYIR’ DEDİ
Yaşanan bu gelişmelerin ardından 17 Kasım 2020 tarihinde Artvin İl Genel Meclisinde HES projesi için imar izni oylaması yapılmış, İl meclisinde yapılan oylamada AKP’li 11 üye ile MHP’li 1 üye evet oyu kullanırken CHP’li 8 üye ret oyu kullanmış. 1 üye ise oylamaya katılmamıştı. Oylama sonucunda AKP ve MHP’nin 12 evet oyu ile il imar komisyonunda HES projesi için onay çıkmıştı.
İMAR PLANINA ONAY ÇIKTI ŞİRKET 2 TABUR ASKERLE GELDİ
Artvin ile genel meclisinde yapılan oylama sonrası HES imar planı onaylanır onaylanmaz, Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yetkilileri, 08.12.2020 tarihinde öğlen saatinde yanlarına aldıkları 2 tabur jandarma ile HES yapacakları alanda çalışmalara başladı. Olaya müdahale etmek isteyen yaylalar köy muhtarı Fethi Hevek ile yurttaşlara engel olundu.
Muhtar ve yurttaşların görüntü almasına jandarma görevlileri müsaade etmedi. Alana gelen tüm yollar jandarma tarafından kapatıldı. Alana gelmek isteyen köylü yurttaşlar jandarma tarafından zorla alandan uzaklaştırıldı.
Yaylalar köy muhtarı Fethi Havek, “Bu yapılanlar insanlığa sığmaz. Şu an bir katliam başladı; dağ, taş jandarma ile işgal altında. Sanki savaşa çıkmış gibiler. Bizi alana sokmuyorlar. Toprağımız, yaşam alanlarımız gözümüzün önünde dozerlerle yıkılıyor. Yazıktır, günahtır; duyun sesimizi” diye yaşananlara adeta isyan etmişti.
KÖYLÜLER BİR AY ÖNCE İMAR PLANINA İTİRAZ ETTİ AKP VE MHP OYLARIYLA PLAN YENDİEN ONAYLANDI
Yaşanan bu gelişmeler sonrası Demirdöven ve Yaylalar köyü yurttaşlar Artvin il genel meclisinin aldığı Nazım imar planına geçen ay itiraz etti. Plan alt komisyonu olan imar komisyonunda tekrar görüşüldü. Aradan bir ay geçti. Komisyon raporunu tekrardan açıkladı ve İkinci oylama dün gerçekleşti. Yapılan oylama sonucunda AKP’ li 11 üye ile MHP li 1 üye evet oyu verirken 9 CHP li üye plana hayır oyu verdi.
Böylece daha önce AKP ve MHP oylarıyla il imar komisyonundan geçen HES imar planı yapılan itirazlara rağmen yeniden onaylanarak HES projesinin yapımına onay çıkmış oldu.
Oylama sonrası kendilerinin AKP li olduğunu belirten Artvin’li yurttaşlar ise sosyal medya hesaplarından yapılan oylamaya evet oyu veren AKP’li üyelere çok ağır eleştirilerde bulundular.
NE OLMUŞTU?
Artvin Yusufeli’nde Yaylalar (Hevek) ve Demirdöven (Zamman) köylerinin ortak merası olan arazide Hevek Çayı üzerinde HES yapmak isteyen Erari Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, köylerin tepkileri nedeniyle yıllardır yapamadığı santral için karantina günlerinde harekete geçti. Derede şantiye inşaatı faaliyetlerine başlayan şirkete köylüler tepki gösterirken, HES ile ilgili açılan davaların ise hâlâ sürdüğü öğrenildi.
KÖYLÜLER 2015 YILINDA HES’E ENGEL OLMUŞTU
Artvin ili Yusufeli ilçesi Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve Regratörü projesine yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyorlar. 2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı Ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erari Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin çalışmaları köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı. Şantiye alanında toplanan yaklaşık 500 köylü işletme binalarının yapımını engel olmuştu. Şirketin pasa sahası ile ilgili meraların kiralanmasına karşı köy muhtarlıkları tarafından davalar açılırken, pasaların dökümüne Yaylalar köylüleri kamyonları taşlayarak engel olmuşlardı. Köylülerin kararlı direnişi sonrası şirket yaz aylarında bölgeyi terk etmişti. Yaylalar köyünün HES’e karşı açtığı dava, yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay’a taşındı ve halen sürüyor.
ARTVİN’İN DÖRT BİR YANINDA TALAN
Doğu Karadeniz uzun yıllardır doğa talanı ve yaşanan sel felaketleriyle gündemde ve yaylaları, dereleri yok edilme noktasına getirildi. Üzerine onlarca Hidroelektrik Santralinin (HES) kurulması nedeniyle dereler kuruma noktasına gelirken, dağlarda devam eden taş ocağı, maden ve orman kesimleriyle bölgenin yeşil dokusu yok edildi.
Bölgenin en çok zarar gören ili olan Artvin’de aktif halde 32, yapımı devam eden 8, proje aşamasında olan 16 HES bulunuyor. Artvin’de siyanürlü altın aranan Cerattepe’nin dışında aktif 8 tane maden sahası bulunurken, yüzlerce alan da maden sahası olarak ilan edildi. Kentte bunların yanı sıra onlarca taş ocağı da var. Yine yapımı devam Yusufeli ilçesinde bulunan Yusufeli Barajı ile bölge tahrip ediliyor. 13 Temmuz’da yaşanan sel felaketinde baraj inşaatının bulunduğu bölge sular altında kaldı, 2 kişi yaşamını yitirdi.
BİN 12 MADEN RUHSATI
Eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2016’da yaptığı bir açıklamada, Artvin, Gümüşhane, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinde toplam bin 12 maden ruhsatı verildiğini söyledi. Bu sayı, söz konusu illerin toplam büyüklüğünün neredeyse yüzde 40’ının, yani 549 bin hektarının madenlere ayrıldığını gösteriyor.