CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Anayasa Mahkemesi’nin imam nikâhı kıymak için önce resmi nikâh kıyma şartını kaldırmasına sert tepki gösterirken, “Bu kararınızdan sonra, zengin ‘dindar erkeklerin’ 20-30 kadın ile birden ‘imam nikâhı’ ile evlilik yapmasını yasallaştırdığınızın farkında mısınız? Erkeğin belli bir ücret karşılığında anlaşarak kadınla kıydığı Muta Nikâhının önünü açtığınızı göremiyor musunuz? Kadınlar ne olacak?” diye sordu.
Anayasa Mahkemesi, imam nikâhı kıymak için önce resmi nikâh kıyma şartını kaldırdı.
Bu karara CHP’den ilk tepki gelirken Tunceli Milletvekili Aygün, önemli noktalara dikkat çekti.
Twitter hesabından “Anayasa Mahkemesi’ne imam nikâhı soruları” başlığıyla açıklamalarda bulunan Aygün, şunları kaydetti:
“Anayasa Mahkemesi resmi nikâh olmaksızın imam nikâhı kıyan çiftlere ve imama verilen cezayı düzenleyen Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümlerini iptal etti.
Anayasa Mahkemesi nikâhsız birlikte yaşayanlara ceza verilmezken, dini nikâh kıyanlara ceza verilmesini Anayasanın 10. maddesindeki ‘eşitlik’ ilkesine aykırı bulmuş.
Anayasa Mahkemesi (Türkiye’de bu sıfata layık bir mahkeme kaldı mı?) böylece bir evde birlikte yaşayan kız ve erkekleri tıpkı Tayyip Erdoğan’ın gözüyle değerlendirdiğini kanıtlamıştır. Zira, Tayyip Erdoğan daha geçen yıl, ‘Bu tür evlerin içine gerekirse müdahale ederiz’ tehditleri savuruyordu. Şimdi Anayasa Mahkemesi Tayyip Erdoğan’ın diktatörlüğünü başka bir dinci düzenlemenin kılıfı olarak kullanıyor.
“MUTA NİKÂHININ ÖNÜNÜ AÇTIĞINIZI GÖREMİYOR MUSUNUZ?”
‘Aynı evde birlikte yaşayanlara ceza yoksa imam nikâhıyla birlikte yaşayanlara da ceza verilmez’ diyen ve bu gerici tavrı Anayasanın ‘eşitlik’ maddesiyle açıklayan ‘Anayasa Mahkemesi’ üyelerine bir kaç soru:
1) Artık ‘ben resmi nikâh yapmam, imamın nikâhı yeterlidir’ diyerek mevcut hukuk düzenini tanımayanlara ne diyeceksiniz?
2) İmam nikâhı, resmi nikâhın alternatifi haline gelirse ne olacak?
3) Bu kararınızdan sonra, zengin ‘dindar erkeklerin’ 20-30 kadın ile birden ‘imam nikâhı’ ile evlilik yapmasını yasallaştırdığınızın farkında mısınız?
4) Erkeğin belli bir ücret karşılığında anlaşarak kadınla kıydığı Muta Nikâhının önünü açtığınızı göremiyor musunuz?
5) Muta Nikâhı, bu kararınızdan sonra yayıldığında sizin de üyesi bulunduğunuz ‘mahkemelerin’ toplumda ve hukukta herhangi bir işlevi kalacak mı?
“EGEMENLİĞİNİZİ VE YETKİNİZİ İMAMA DEVRETTİĞİNİZİN FARKINDA MISINIZ?”
6) Egemenliğinizi ve yetkinizi imama devrettiğinizin farkında mısınız?
7) Kadınlar ne olacak? Öyle ya, nikâhta ‘iki taraf’ olduğuna göre, ortaya çıkacak ekonomik ve hukuki sorunlar nasıl çözülecek?
8) İmam nikâhıyla evlenen dinci zihniyete sahip erkek, hiç bir güvenceden yoksun karısına ‘boş ol’ dediğinde kadının durumu ne olacak?
9) İmam nikâhıyla yapılan evlilikte çocuğun soybağı (nesep) ne olacak?
10) İmam nikâhıyla yapılan bir evliliğin bitmesi durumunda çocuk ve kadın yönünden ‘nafaka hakkı’ ne olacak?
Anayasa Mahkemesi’nin bu sorulara vereceği herhangi bir cevap var mı?”