Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

ÇAYKURU İFLAS ETTİRDİ İYİ PARTİ VE CHP DEN TEŞEKKÜR ALDI SOL PARTİLERDEN İSE TEPKİ

ÇAYKURU  İFLAS ETTİRDİ İYİ PARTİ VE CHP DEN TEŞEKKÜR ALDI SOL PARTİLERDEN İSE TEPKİ
358 views
12 Şubat 2021 - 20:17
Spread the love

ÇAYKUR İFLAS ETTİRTENLERE İYİ PARTİ VE CHP DEN TEŞEKKÜR SOL PARTİLERDEN TEPKİ
Kuzeytvnet,Gençağa Karafazlı –
Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürlüğü görevini 2 yıldır vekâleten yürüten ve her yıl kurumun zarar ettiğini açıklayan Yusuf Ziya Alim’in Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından asaleten atamasının yapılmasına yurttaşlar ,sol parti ,bazı STK ile bazı sendikaların tepki göstermesine rağmen, TBMM grubu bulunan CHP ve İyi Parti’den destek geldi.
AKP Rize İl Başkanı İshak Alim’in ağabeyi olan Yusuf Ziya Alim, 9 Ocak’ta ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’ne atanmıştı.
Âlim’in asaleten atanmasına yönelik kamuoyundan çeşitli tepkiler gelmişti. Özellikle Sol ve sosyalist partiler, Bazı Meslek örgütleri, STK ve bazı sendikalarla yüzlerce yurttaş çaykur’u zarara uğratan Yusuf Ziya Alim’in görevden alınması ve hakkında suç duyurunda bulunulması çağrısı yapmıştı.
Geçen hafta Kuzeytvnet ekranlarında konuk olan Sol Parti, EMEP, ESP, DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası, Çay üreticileri temsilciliği, çay üreticileri inisiyatifi ve bazı köşe yazarı her yıl zarar açıklayan ve çayını küfleterek imha eden Alim ve yönetiminden hesap sorulması çağrısında bulunmuşlardı.

HDP DE HESAP SORULSUN DEMİŞTİ

Atama kararına tepki gösteren aslen Rize’li olan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, ÇAYKUR’un, dolayısıyla halkın tonlarca çayını küfleterek imha eden, her yıl çay alım politikalarındaki belirsizlik yüzünden on binlerce çay üreticisini mağdur eden ve ÇAYKUR’u her yıl zarara uğratan bir ismin asaleten atanması değil, görevden alınması ve ondan hesap sorulması gerektiğini belirtmişti.
‘210 BİN ÜRETİCİNİN TEK GEÇİM KAYNAĞI ÇAY’
Yapılan açıklamalarda şu konulara dikkat çekilmişti; “Varlık Fonu’na devredildikten sonra ÇAYKUR zarardan kurtulamıyor. Son açıklanan Sayıştay 2019 Denetim Raporunda bu zararlar madde madde sıralanmış. Raporda yer alan 20 ton organik çayın küflenmesi bile ÇAYKUR’un ne kadar kötü yönetildiğinin, bu zararların ne şekilde oluştuğunun bir göstergesi. Çay Doğu Karadeniz’in en önemli ekonomik ürünü. Yaklaşık 210 bin çay üreticisi dolaylı olarak 1,5 milyon insan çay tarımından yaşamını sürdürüyor. Bölgede çaydan başka alternatif bir ürün yok, çay olmaz ise bölge halkının yaşamı da söz konusu olamaz.
‘BAŞARISIZ YÖNETİCİ KADROSU DEĞİŞTİRİLİR AKP ÖDÜLLENDİRİYOR’
“Gerekli düzenlemeler yapılmazsa 15-20 yıllık süreçte çay üretim kalitesi ve çay üretim miktarı düşecektir. Normal koşullar altında bir kurumu zarar ettiren, başarısız yönetim kadrosu değiştirilir. AKP ise ödüllendiriyor. Bugün ÇAYKUR Yönetim Kurulu Başkanı olan Ziya Alim kurumda 5 yıldır görev alan bir isim.
‘ALİM 2 YILDAN BERİ VEKALATEN YÜRÜTTÜĞÜ GÖREVİNDE ÇAYKUR’U ZARARA UĞRATTI’
“ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, iki yıldır vekaleten yürüttüğü görevinde kurumu bu hale getirdi. Başarısızlığına rağmen ısrarla görevde tutulması, kuruma daha ne kadar zarar verecektir, tahmin etmek zor değil. Hükümetin, halktan tepki almadan ÇAYKUR gibi bir kurumu özelleştirmesi için geçerli gerekçeler sunması gerekiyor.
‘ÇAYKURU ÖZELLEŞTİRMEK İÇİN BİLİNÇLİ ZARAR ETTİRTİYORLAR’
“ÇAYKUR’un özelleştirilmesinin önünü açmak için bilinçli olarak zarara uğratıyorlar. ÇAYKUR’un zararını katlayan sorumlular hakkında soruşturma açılması, hesap sorulması gerekirken kurumu her yıl bilinçli zarara uğratanlar korunarak özelleştirmenin önünü açmak istemektedirler. Kurumların zarar etmesinin en önemli nedeni AKP’nin liyakata dayalı olmayan yaptığı yönetici atamalarıdır. ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, kurumu yönetecek gerekli donanım ve yeterliliğe sahip olmadığını 5 yıl boyunca görev yaptığı kurumda, 2 yıldır fiili yönetici ve sorumlu olmuş birisi olarak her yıl zarara uğratarak göstermiştir. Peki, aynı isimde neden ısrar edilmektedir? ÇAYKUR’un içinde bulunduğu batağın üstünü örtmek, çarkın aynı şekilde dönmesini sağlamak ve ÇAYKUR’u elden çıkartmak için mi?”
‘SERMAYENİN DEĞİL ÜRETİCİLERİN LEHİNE ÇAY KANUNU HAZIRLANMALIDIR’
Çay üreticileri başta olmak üzere, ziraat odaları, meslek örgütleri, STK ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla bir an önce Türkiye’de çay yasasının çıkartılması gerekir.
AKP çay konusunda sermayeden yana değil bugüne kadar mağdur ettiği çay üreticisinden yana politikalar üretmelidir.
Çay kanunu çıkarılmazsa çay üreticilerinin özel sektör çay fabrikalarına ucuza çayını satmak zorunda kalacaktır. Çıkartılacak olan halkın yararına bir çay yasasına her türlü desteği vermeye hazırız”
‘İYİ PARTİ VE CHP DEN ÇAYKURU ZARAR ETTİRTEN YONETİME DESTEK’
Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürlüğünde daha once yönetim kurulu üyesi olarak kararlara imzası olan görevini 2 yıldır vekâleten yürüten ve her yıl kurumun zarar ettiğini açıklayan Yusuf Ziya Alim’in Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından asaleten atamasının yapılmasına bu derece tepkiler olurken TBMM Grubu bulunan iki muhalefet partisi CHP ve İyi Parti’den destek gelmesi iki partinin de tabanından çeşitli tepkiler oluştu.
İYİ PARTİ MAKAMA ÇIKARAK BAŞARI DİLEDİ
ÇAYKUR’u özelleştirmek için bilinçli zarara uğratıldığı algısının kamuoyunda oluştuğu bir süreçte ÇAYKUR’u iyi yönetemeyen Sayıştay raporlarında bile konu olan çayını küfleten ve bu nedenle imha eden, ÇAYKUR Sarıyer ve Ankara depolarından tonlarca kuru Çayan’ı nın kaybolmasına sebep olan, ÇAYKUR genel müdürü Y. Ziya Âlim’i makamında ziyaret eden , İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Akyıldız Özyanık ve yönetimi, oldu..

İyi Parti il başkanı Özyanık’ın çay alım politikasında ki belirsizlikler nedeniyle on binlerce çay üreticisine kota ve kontenjan uygulayan, bu nedenle üreticilerin çayını özel sektör fabrikalarına ucuz fiyata vermesine neden olan Y.Ziya Alim’ i makamında ziyaret etmesi kamuoyunda “ sayın alim sizi kutluyoruz, ÇAYKUR’u gelecek yıl yine zarara uğratın belki ÇAYKUR daha çabuk özelleşir” şeklinde bir algıya neden olması sonrası partisinde de tepki çekti.
CHP ÂLİMİN GEÇMİŞİNİ SORGULAMAYA KİMSENİN HAKKI YOKTUR
İyi Parti makama kadar giderek başarısız müdürü “başarılarınızın devamını diliyoruz” şeklinde kutlaması sonrası CHP nin takındığı tutum ise İyi Parti den hiç de farklı olmadı.
Makamlara gidip el sıkmayı marifet sayan CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz bu güne kadar makama gidip el sıkmama ve başarı dileyememenin üzüntüsünü yaşasa da telefon ederek ÇAYKUR genel müdürü Alim’e başarılar dilediğini tüm kamu oyu biliyor.
Başta CHP İstanbul Milletvekili Rizeli Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, ÇAYKUR un çay alım politikaları konusunda TBMM meclisine birçok kez önergeler verdi, ÇAYKUR’un neden zarar ettiği ve ettirtildiğini sorguladı hesap sorulması soruşturma açılmasını istediği tüm kamuoyu tarafından biliniyor.
Partisinin milletvekilleri Ankara’da Sayıştay’ ın ÇAYKUR raporlarını da açıklayarak hesap soracaklarını kamuoyunu duyurularken CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz bakın neler söyleyerek Alim’e destek veriyor.
“Sayın Âlim’in geçmişi bizi ilgilendirmez. ÇAYKUR vekâleten değil asaleten yönetilmelidir. Biz bunu hep söyledik ve AKP gereğini yaptı. Âlimin geçmiş dönemi bizi ilgilendirmez (Rize nabız yönetiyordu ÇAYKUR’u sorumlu o) artık asıl oldu bundan sonra sorumludur.”
Bir muhalefet partisinin 210 in çay üreticisinin hak ve hukukunu koruması savunması gerekirken bu hakkı yok sayanlara açık bir dille destek vermekten bugüne kadar ÇAYKUR’un zararını yok saymaktan hiç çekinmeden arlanmadan bu açıklamaları yapabiliyor.
TRABZON LU YÖNETİCİ ATANMALIDIR
CHP il başkanı Deniz’in açıklamalarında ki asıl nedenin Alim görevden alınsın hesap sorulsun diyen duyarlı kesimin sesini boğmak ve Alim’e yönelik tepkileri başka bir alana yöneltmek için birkaç gün sonra hemen ‘gelin çaya ÇAYKUR’a sahip çıkalım tartışalım’ çağrısı yaparak gündem değiştirmesi başarısız olunca bu kez Trabzon milletvekili Ahmet Kaya ile Alim’den yana tavrını sürdürmeye devam etti.
Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya üreticilerin sorunlarını tartışma ve ÇAYKUR neden zarar ediyor ve ya ettirtiliyor bunların hesabını sorma yerine “ÇAYKUR da yıllardır bir gelenek vardır yönetim kurulunda Trabzon’dan bir isim olurdu bu gelenek sürdürülmelidir. Sayın Alim’e başarılar diliyoruz. Âmâ ondan boşalan yönetim kurlu üyeliğine Trabzon’lu bir ismin atanmasını istiyoruz”
210 bin çay üreticisi gelecek (2021) yılı yaş çay kampanyasını düşünürken, CHP li yöneticileri küflendi diye çayını imha eden her yıl iflas açıklayan bankalara dahi faizli borcunu ödeyemeyen, 1 aydır hazırlanan çay kanunu taslağı ile kapalı kapılar ardından ÇAYKUR un özelleştirilmesinin alt yapısı için hazırlıklar sürdürülürken,, CHP yönetim kurulu üyeliği almanın derdinde.
İYİ PARTİ VE CHP GELECEK YIL ÜRETİCİNİN KARŞISINDA HANGİ YÜZLE ÇIKACAK NE SÖYLEYECEK?
Sonuç olarak, ÇAYKUR’un zarar etmesine ve üreticilerin sorunlarının çözümü noktasında hiçbir politika üretemeyen ancak, ÇAYKUR’u zarar ettirten isimlerle yan yana duruş sergileyen, CHP ve İyi Parti 2021 yılı yaş çay kampanyası süresince ÇAYKUR’un devam eden üretici aleyhindeki alım politikaları karşısında,, 210 bin bin çay üreticisinin karşısına hangi yüzle çıkıp ne söyleyecekler?
Hep birlikte bekleyip göreceğiz..

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -