Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

HDP’Lİ VEKİL FIRTINA VADİSİNDEKİ YAPILAŞMAYI TBMM GÜNDEMİNE GETİRDİ

HDP’Lİ VEKİL FIRTINA VADİSİNDEKİ YAPILAŞMAYI TBMM GÜNDEMİNE GETİRDİ
259 views
10 Şubat 2021 - 17:29
Spread the love

Çamlıhemşin ,Fıtına vadisnin imara açılmasını HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Murat Çepni, konuyu, önerge vererek TBMM gündemine getirdi.
Gençağa KARAFAZLI-
Cumhurbaşkanlığı kararı ile Rize ili, Çamlıhemşin İlçesi, Merkez Mahallesinde bulunan bazı taşınmazların, bölgedeki toplu konut, turizm, ticaret ve cami alanı ihtiyacının karşılanması amacıyla Çamlıhemşin Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildiği resmi gazetede yayınlandı.
Karara bazı yurttaşlar ve yaşam savunucuları tepki gösterdi.

Acele kamulaştırma kararının alındığı bu alan Fırtına Deresi kenarında bulunmaktadır. Türkiye’de ranta dayalı projeler için, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27’nci koşulları uygun olmayan acele kamulaştırma yapılmaktadır diyen HDP milletvekili Çepni meclise verdiği önergede şu görüşlere yer verdi.

FIRTINA VADİSİ SİT ALANI OLARAK KORUMA ALTINA ALINMIŞTIR
6 Şubat 2021 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Rize ili, Çamlıhemşin İlçesi, Merkez Mahallesinde bulunan ada ve parsel numaraları kararda belirtilen taşınmazların, bölgedeki toplu konut, turizm, ticaret ve cami alanı ihtiyacının karşılanması amacıyla Çamlıhemşin Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildiği resmi gazetede yayınlamıştır. Acele kamulaştırma kararının alındığı bu alan Fırtına Deresi kenarında bulunmaktadır. 68 km uzunluğundaki Fırtına Deresi, çay bahçeleri içerisinden geçmektedir. Karadeniz Bölgesinde, Kaçkar Dağları ve Fırtına Vadisi 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında da doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.

2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27’nci maddesinde, acele kamulaştırma için 3634 sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya acilliğine Cumhurbaşkanınca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılmasında kıymet takdiri dışındaki işlemler sonradan tamamlanmak üzere ilgili idarenin istemi ile mahkemece yedi gün içinde o taşınmaz mala el konulabileceğini belirtilmektedir.

DOĞAL ALANLAR ŞİRKETLERİN KULLANIMINA SUNULMAMALIDIR

Türkiye’de ranta dayalı projeler için koşulları uygun olmadan sıklıkla acele kamulaştırma yapılmakta, kamu yararı olduğu öne sürülerek Anayasanın 35’nci maddesindeki mülkiyet hakkı ihlal edilmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde korunması geren doğal alanların yapılaşmaya açılmasından, inşaat şirketlerinin, enerji şirketlerinin kullanımına sunulmasından vazgeçilmelidir.

Bu bağlamda;

1-Söz konusu alanların 2942 Sayılı Kanunun 27. Maddesi Kapsamında Acele Kamulaştırılmasının gerekçesi nedir? Yasada ifade edildiği gibi yurt savunmasına ihtiyaçtan, savaş, kıtlık, doğal afete istinaden mı yapılmaktadır? Acele kamulaştırmaya esas olan olağanüstü koşullar mevcut mudur?

2- Bu alandaki taşınmaz mallar arasında tarım arazisi var mıdır? Var ise tarım ve hayvancılığın olumsuz etkilenmemesi için ne gibi önlemler alınacaktır? Bu konuda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile iş birliği yapılacak mıdır?

3- Kamulaştırılmada bu alanların kıymet takdiri ne şekilde yapılmıştır? Hak sahiplerinin mağduriyetleri önlenmiş midir?

4- Acele kamulaştırmanın yapılmasının yöre halkının ve kamunun üstün yararı mı vardır? Acele kamulaştırılan alan üzerinde yapılan inşaatlar özel sektöre rant sağlamayacak mıdır?

5- Bu alandaki hak sahiplerinin dava açmaları durumunda Bakanlığınız taraf olacak mıdır?

6- Kararda belirtilen projelerin bu alanda yapılmasına ne zaman başlanacaktır? Kamulaştırma ve yapılacak projeler için yöre halkı bilgilendirilmiş midir? Hem doğanın korunması hem de yapılaşmaya açılması kararı çelişki yaratmamakta mıdır?

7- Bu alana yapılacak toplu konut, turizm, ticaret ve cami alanının Rize’nin en önemli doğa harikalarından olan fırtına deresine zarar vermesi nasıl engellenecektir? Projelere başlamadan önce bu alan için çevresel etki değerlendirmesi yapılacak mıdır? Bu alanın korunması için meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve çevre örgütleri ile işbirliği yapılacak mıdır?

8- 2020 yılında acele kamulaştırma kararı ile mülkiyetleri kamulaştırılan kaç hak sahibi mağduriyet yaşadığı için dava açmıştır?

9- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 7 Ağustos 2017 tarihinde yaptığı konuşmada, Karadeniz’de yaylaların kirletildiğini, rezil edildiğini, anlık kazançlar uğruna güzelliklerin tahribine asla müsaade etmemeleri gerektiğini söylemesine rağmen yeni yapılaşmaların önünü açacak olan bu kararname ne anlama gelmektedir?”

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

2024 Kuzeyteve.com