TEMA Vakfı Ekolojik Okuryazarlık (EKOY) adını verdiği kurslarda öğretmenleri eğitiyor.
Hafta sonları düzenlenen kurslarda öğretmenlere ekolojinin temel ilkeleri, toprak etiği, erozyon, doğal varlıkların korunması gibi bir çok alanda eğitimler veriliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde yürütülen proje ile önce illerden seçilen öğretmenler Yalova Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde 15 gün süreyle eğitime tabi tutuluyor, bu öğretmenler aracılığı ile diğer öğretmenlere, onlar aracılığı ile de öğrencilere ulaşılıyor.
Rize’de son iki yılda 500’den fazla öğretmene eğitim verildiğini belirten TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer; “ekolojik eğitim alan öğretmenlerin doğaya daha duyarlı, doğa ile güçlü iletişim kurabilen, sorunların çözümüne yönelik fikirler geliştirebilen bireyler yetiştireceğini ve bu sayede oluşturulacak sosyal bilincin gelecek kuşaklara aktarılacağını ifade etti.
EKOY Eğitimlerinin Rize merkez ve ilçelerinde 200 den fazla gönüllü öğretmence yürütülen Minik, Yavru, Ortaokul ve Lise TEMA programlarını da desteklediğini ifade eden ÖZER; “İçeride Çocuk Kalmasın” sloganı ile açık havayı, toprağı, doğayı çocukların yaşamına daha fazla katmak istediklerini söyledi.
Rize eğitimlerini öğretmen arkadaşı Elif Açıl Özay ile birlikte yürüten öğretmen Mahir Altun ise;
“Ekolojik Okuryazar; doğanın ilkelerini ve sınırlarını bilen ve doğayla uyumlu yaşamayı ilke edinmiş kişidir. Ekolojik Okuryazarın en önemli özelliği kendine ve çevresine doğru soruları sormaktır.
• Yeryüzü neresidir? Yeryüzünü ne kadar tanıyoruz?
• Ağacın dili var mıdır? Varsa bize neler anlatır?
• Doğada her şey sınırsız mıdır?
• Doğa yaşamın devamını, sürekliliğini nasıl sağlıyor?
• Ürettiğimiz ve tükettiğimiz ürün ve hizmetlerin doğaya ve insana etkilerini biliyor muyuz? Bilmek istiyor muyuz?
Ekolojik Okuryazarlık” eğitimi ile Türkiye’de bir ilk gerçekleşecek, doğa konularında ‘okur ve yazar’, yani ‘bilen ve uygulayan’ nesillerin olması adına çok önemli bir adım atılmış olacaktır” dedi.