Samsun Tabipler Odası Asistan ve Genç Uzman Hekim Komisyonu tarafından gerçekleşen toplantı sonrası yapılan basın açıklamasında pandemi döneminde yapılan görevlendirmelerden, hekimlere yönelik mobbing ve baskıların her geçen gün arttığını hekimlerin tükendiğine dikkat çekildi.
“KADIN HEKİMLERİMİZİN ÇOCUK SAHİBİ OLMA İSTEKLERİ KONTROL EDİLİYOR”
MEHMET REBİİ ÖZDEMİR-Gençağa KARAFAZLI –
Samsun Tabip Odası Asistan ve Genç Uzman Hekimlere yönelik mobbing ve baskıları protesto etti. Yeter artık asistan hekimler tükeniyor.
Samsun Tabip Odası Asistan ve Genç Uzman Hekim Komisyonu ile Samsun Tabip Odası başkanı yönetim kurulu üyeleri ortak bir toplantı düzenleyerek Asistan ve Genç uzman hekimlerin sorunlarını tartıştı.
“GENÇ HEKİM ÖLÜMLERİ KAYGILARIMIZI ARTIRIYOR”
Toplantı sonrası Samsun Tabip Odası başkanı Dr. Funda Furtun şunları bir açıklama yaptı.
Dr. Furtun; “Öncelikle yakın zamanda kaybettiğimiz asistan hekim arkadaşımız Mustafa Yalçın için son derece üzgün olduğumuzu belirtmek isterim. Yakınlarına ve tıp camiamızın başı sağ olsun.
Uzun yıllardır var olan, ancak mevcut sağlık politikalarının bir yansıması olarak her geçen gün derinleşen asistan hekim sorunları ve son yıllarda giderek artan genç hekim ölümleri kaygılarımızı arttırıyor.
“ASİSTAN HEKİMLERE MOBBİNG UYGULANIYOR”
Asistan hekimler olarak 6 yıl süren zorlu bir tıp eğitimi ve tıpta uzmanlık sınavı hazırlık süreci sonrası büyük umutlar ve istek ile başlanan, eğitim almak üzere gelinen hastanelerde ilk iş gününden mezuniyete kadar 36 saate varan çalışma süreleri, ücretli nöbet ertesi izin hakkının yok sayılması, görev tanımı dışındaki angarya işleri yapma zorunluluğu ve Mobbing’e varan birçok sorun ile karşı karşıya kalmaktayız.
“ASİSTAN HEKİMLERE İZİN HAKKI GASP EDİLİYOR”
Büyük bir çoğunluğumuz özellikle asistanlığın ilk yıllarında ayda 15 nöbete varan ve adına eğitimin bir gerekliliği denilen insanlık dışı çalışma saatleri nedeniyle asgari sosyal hayatı yaşamayı dahi mümkün kılmayan, ruhsal birçok sıkıntıya neden olan dönemlerden geçmektedir. Mevzuatta “gece nöbeti tutanlara ertesi günü görev verilmez” ifadesi yer almasına rağmen başhekimlere kurumda hizmetin aksamaması gerekçeleriyle nöbet ertesi dinlenmesi gereken hekimi mesaiye devam ettirme yetkisi verilmektedir.
“ÜCRETLERİMİZNDEN KESİNTİ YAPILMASINDAN VAZ GEÇİLSİN “
Bu yetki ile pandemi döneminde yapılan görevlendirmelerden de anlaşılacağı üzere hizmetin devam ettirici işgücü olarak görülen asistan hekimlere nöbet ertesi izin hakkı kullandırılmamaktadır. Çalışma saatlerinin uzunluğu düşünüldüğünde hem asistan hekimin kişisel sağlığı hem de hastalarımızın sağlığına zarar veren bu uygulamalardan, mevcut hali ile dahi yetersiz olan ücretlerimizden kesinti yapılmasından vazgeçilmesini talep ediyoruz.
ASİSTAN HEKİMLERİN EĞİTİM HAKKI GASP EDİLİYOR”
Eğitimin öncelikli olması gereken hastanelerde sorumlu olduğumuz uzmanlık eğitiminin geri plana atılmasını, anayasal bir hak olan eğitim hakkının gaspı olarak görmekteyiz. Asistan hekimler olarak uzmanlık eğitiminin en başında dahi polikliniklerde, servislerde tek başımıza koca yükler sırtlanıyoruz. Eğitici yönlendirmesi ve denetimi olmadan hasta muayenesi yapmak, performans sistemi ve kışkırtılmış sağlık talebinin ihtiyaçlarını karşılamak zorunda bırakılıyoruz.
“HEKİMLER EN ÇOK ŞİDDETE MARUZ KALANLARDIR”
Hasta yakınlarının ilk muhatabı olarak da en çok şiddete maruz kalanlar oluyoruz. Çoğu sağlık kurumunda yoğun çalışma şartları altında ezilirken akademik çalışmalara gereken zamanı ayıramıyoruz. Eğitim seminerleri, vaka tartışmaları dahi sağlık hizmetini aksatmamak adına yemek saatlerinde ve mesai bitimlerimizde yapılıyor.
“MOBBİNGE UĞRUYORUZ”
Bir kere daha hatırlatıyoruz asistan hekimler tıpta uzmanlık eğitimi almaya gelmiş öğrencilerdir. Eğitim süresinin büyük bir kısmı öğrenmek ile geçmelidir. Asistan hekimler sağlık hizmetinin temel taşı değildir, bu yük için asistan hekimin omzu uygun değildir. Tüm bu sorunları dile getirildiğinde ise “öğretmemek”, eğitim süresini uzatmak, fazla nöbet yazmak gibi birçok tehditle karşı karşıya kalıyor, Mobbing’e uğruyoruz. Büyük istekle ve umutla geldiğimiz hastanelerdeki eğitim sürecimiz bir an önce daha rahat edeceğimizi umduğumuz uzmanlık kıdemine ulaşmakla kurtulacağımızı düşündüğümüz süreçlere dönüşüyor.
“KADIN HEKİMLERİMİZİN ÇOCUK SAHİBİ OLMA İSTEKLERİ KONTROL EDİLİYOR”
Dinlenme, hastalık, evlilik ve yıllık izin haklarımızı kullanmanın süresi, zamanı, hatta ve hatta kadın asistan arkadaşlarımızın çocuk sahibi olma isteklerinin dahi emir-komuta zinciri ile kontrol edilmeye çalışıldığı bir çalışma düzeni bizleri tüketiyor. Ve Türkiye’nin birçok ilinde asistan hekimlerin çığlığı yükseliyor; bıçak kemiğe dayandı!
“TIP EĞİTİMİNİ YARALAYAN ÜNİVERİSTE ÖZERKLİĞİNE MUDAHALE SÖZLEŞMESİNDEN VAZ GEÇİLSİN”
Bizler, bu ülkenin genç hekimleri, yurttaşlarımızın sağlıklarının geleceği olan asistanlar olarak;
Tüm eğitim kurumlarında nitelikli tıpta uzmanlık eğitimi verilmesini ve düzenli periyotlarla TUK tarafından denetlenmesini,
Koşulsuz nöbet ertesi izin hakkının uygulanmasını, Temel ücretlerin yaşanabilir seviyeye çıkarılmasını, Pandemi ve sonrasında bölüm içi iş dağılımının adil bir şekilde yapılmasını, Sağlıkta Mobbing son bulmasını, bu konuda bütün meslektaşlarımızın üzerine düşen görevi yerine getirmesini, Mobbing’e karşı şikâyet, denetleme ve cezalandırma mekanizmalarının uygulamaya sokulmasını, Tıp eğitimini yaralayan üniversite özerkliğine müdahale ve sözleşme dayatılmasından derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz”