Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Öz Gıdanın haline bak!

Öz Gıdanın haline bak!
Gençağa Karafazlı( karafazli@msn.com )
169 views
02 Ocak 2021 - 23:06
Spread the love

Hukuk dişi yöntemlere baş vurarak siyasal iktidarın ve  Fettullah Gülen Cemaatiyle yakin ilşki içerisinde olan çay işletmeleri genel müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun burokratik desteğini alarak çaykur da yaklaşık 60 yıl boyunca örgütlü tek sendika olan Tek Gıda İş sendikasını hukuk dişi bir kumpasla yok edenler yıllardır Çaykur da örgütlü olmalarına rağmen bügüne kadar bir tek mevsimlik işçinin hakkını savunmadılar.

Çaykur da yetki gaspı yaparak yetkiyi alan Öz Gıda İş  yıllar önce yaptığı açıklamada ” sendika aidatı denen işçinin emeğinden kesilen bu parayı asla almayacağız sözüne rağmen işçilerden aldıkları milyarlarca lirayıa varan aidat paralarını  nerelelere harcadıkları henüz belli değil..

Son günlerde FETÖ operasyonu adı altında yürütülen operasyonlar kapsamında onlarca işçinin sıradan gerekçelerle işten atılmasına daha önce onlarca işçinin sürgün edilmesine ses çıakrtmayan Öz Gıda yetkilileri ne olduysa şimdi çıkıp mevsimlik işçilerin haklarını savunacaklarını,Öz Gıda yöneticilerini sanki bu güne adar hak savunma konusunda engelleyen varmış gibi bugün çıkıp işçi haklarından bahsetmesi hiç de gerçekçi değildir.

Bu açıklamaların arkasında yatan asıl gerçek işçi hakkı savunan bir sendika görüntüsü vermek değil asıl gerçek , Öz Gıda ‘nın 2 önemli yöneticisnin FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınmasıdır.

Şimdi çıkıp ” MEVSİMLİK İŞÇİ SORUNU ÇÖZÜLENE KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK” diyorlar . artık sizlere kimse inanmıyor”

Öte yandan FETÖ ile ilişkilendirilen Öz Gıda’nın genel merkezi  gözaltılarla  ilgili hiç bir açıklama yapmazken sendika üyesi binlerce işçinin önümüzdeki süreçte sendikadan bazı yöneticilerin de FETÖ  soruşturması kapsamında göz altına alınabileceği o nedenle sendikadan istifaların başlayabileceğine dikkat çekti.
İşçileirn hak ve hukukunu bu güne dek savunmayan Öz Gıda sendikasının yöneticisi tarafından yapılan ismarlama haberin tam metni… 

 MEVSİMLİK İŞÇİ SORUNU ÇÖZÜLENE KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Öz Gıda Rize şubesi başkanı Sultan Murat Karadağ, Sonuna kadar mevsimlik işçilerin yanında olduklarını belirterek, “Mevsimlik işçi kardeşlerimiz için talep ettiğimiz düzenlemeler yapılana kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Biz bir talepte bulunurken Çaykur’un da iş hacmini, maddi olanaklarını düşünerek talep ediyoruz.

Karadağ  şöyle devam etti;

Taşeron çalışan işçi kardeşlerimizin 12 ay çalışması ve kadro alması bizim taleplerimizin  ama 4 aylık çalışan bir işçinin bu şartlarda ortalama açlık sınırının altında ücret alması geçimini sağlamasını imkansız. 2002 yılında memur ile işçinin aldığı maaşı karşılaştırdığımızda hemen hemen denk olan durum 2016 yılında işçi aleyhine %60 olarak dönmüştür. Toplumu oluşturan kitleler arasında bu kadar büyük bir uçurumun olmasını arzu etmiyoruz.

MEVSİMLİK İŞÇİ TOPLUMUN KANAYAN YARASIDIR

Havaların da son dönemlerde sıcak gitmesi itibariyle 3. sürgünün sonuna yaklaşıyoruz. Bizim de şuanda haklı talebimiz olarak, sürgünün bitimiyle işlerine son verilecek olan mevsimlik işçi kardeşlerimizin çayların diğer fabrikalara bölünmesiyle en azından bir ay daha çalıştırılmasını bekliyoruz.

Ayrıca İş-Kur Kanunu’nda yer alan mevsimlik işçiler hizmet alımı programında çalışamaz maddesinin kesinlikle değiştirilmesini istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kanunu’nda, İş-Kur Kanunu’nda bir değişiklik yapılmazsa ilgili arkadaşlarımızın kış mevsiminde çalışması mümkün değildir. İş akitleri askıda görünen söz konusu arkadaşlarımız 9 aylık ve 6 aylık çalışma hakkının yanında işsizlik fonundan da istifade edebilmeleri mümkün değildir. İş-Kanunu’nda yapılacak olan kanuni değişiklikle mevsimlik işçilerin sorunlarının büyük bir kesimi hallolmuş olur.

Mevsimlik işçi sorunu toplumun kanayan yarası haline gelmiştir. Yöremizde 4 ilde 20.000, ülke genelinde ise 100.000’in üzerinde toplum yararına çalışma programında aktif halde görev  kardeşlerimiz var.

Bizim mevsimlik işçi sorunumuz var. Diğer sendikalarla da bir araya gelerek bir çalıştay oluşturuldu. Gerek hükümet kanadı gerekse sendikalardan kişiler ortak bir metin hazırladı. Sesimizi tüm kesimlerin duymasını istiyoruz. Sendika olarak, bu sorunu çözmeye bölge siyasetçilerini de davet ediyoruz, mevcut sorun hepimizin sorunudur. Konuyla ilgili olarak 1 yıldır devam eden çalışmalarımız çerçevesinde hazırladığımız dosyayı sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın Başbakanımıza ve sayın Meclis Başkanımıza sunduk. Bu sorun 2 milyon kişiye hitap eden bir sorundur. Bu mevsimlik işçi sorununun bir ayağı biz isek diğer ayağı da siyasetçilerdir. Hepimizin el ele vererek bu sorunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Mevsimlik işçi sorunu halloluncaya kadar bizim bu konudaki mücadelemiz her plâtform da artarak devam edecektir.”dedi.

MEVSİMLİK İÇŞİNİN EMEKLİ OLMASI İMKANSIZ

Açıklamalarında, mevsimlik işçilerin emeklilik süreci ve yaşam standartlarının altında almış oldukları ücret konularına da değinen Öz Gıda İş Sendikası  Sultan Murat Karadağ “Asgari ücretle çalışanlar kısa bir zaman öncesine kadar 1 milyon 100 bin lira alıyorlardı, talepler doğrultusunda hükümet konuda iyileştirme yaparak brüt ücreti 1 milyon 650 bin liraya çıkardı. Mevsimlik işçilerin iki ayrı sorunu var.2007 yılında çıkan yasa ile söz konusu çalışanların emeklilik hakkından faydalanabilmesi için 7200 günü doldurması gerekiyor. Bu noktada, 4 ay çalışan bir işçiyi ele aldığımızda emekli olabilmesi için 65 yıl çalışması gerekiyor. Ortalama 20 yaşında işe başlayan bir kişi 85 yaşında emekli olur, yöremizde ortalama ömür 75 yaşının üzerine çıkmıyor. Bu durum da mezarda emeklilik sonucunu doğuruyor.

Mevsimlik işçiler 4 ay çalışıp geri kalan ayların da sigortasını yatırabilmek için temel gıda ihtiyaçlarından kısarak emekli olabilmenin hayallerini kurarken verilen 1 milyon 650 bin lira ücretle bu hayalleri de suya düştü. Kışın yatırılan sigorta primleri asgari ücretin tavanına göre hesaplanıyor. 1 milyon 100 bin lira alan mevsimlik işçi sigorta primini aylık 250 Tl olarak yatırırken, bu rakam 1 milyon 650 bin Tl ye çıktığında aylık prim 500 Tl ye ulaştı.4 ay çalışmak zaten geçinemeyen mevsimlik işçinin bu primleri yatırması imkânsız hale gelmiştir. Bu durumda tablo yöremizde emekli olma şansının suya düştüğünü gösteriyor. Milli gelirden her çalışanın eşit derecede faydalanması, en azından yaşam standartlarına kavuşturulması gerekmektedir. Bu arkadaşlarımızın emeklilik haklarının oluşabilmesi ve işsizlik maaşından faydalanabilmesini talep ediyoruz.

SEÇİM ZAMANI SORACAĞIZ

Açıkça söylüyorum ki seçim zamanı geldiğinde hazırladığımız dosyayı tüm parti temsilcilerine sunup şunu soracağız “11 bin işçinin yaklaşık 55 bin oya tekabül ettiği bu yörede bizim sizden haklı taleplerimiz oldu, siz de karşılığında bu 4 senede gerek mevsimlik işçiler gerekse asgari ücrete tabi olanlar için ne yaptınız? İşçilerin haklarını savunan bir sendika olarak bunu sormamız en tabii hakkımız.

Şunu belirtmek isterim ki, Hükümet  yapılan alt yapı çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Ve yine Hükümetin vatanına sevdalı insanların bu ülkeye hizmet etmesini bekliyoruz açıklamalarını da sonuna kadar destekliyoruz. Bu noktada biz alt gelirli insanlar olarak hem kendi geleceğimiz hem de çocuklarımızın geleceğinin garanti altına alınması için hizmet sektöründe adil bir şekilde fırsat verilmesini bekliyoruz. Bize sahip çıkın.” ifadelerini kullandı.

Öz Gıda Sendikasının Mevsimlik İşçiler ile Alakalı Talepleri

1-5620 sayılı kanun 2007 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanun çerçevesinde (2006 yılı baz alınarak) 180 gün ve üzeri çalışanlar kadroya geçirilmiştir. Yine bu kanuna ilave yapılarak, kamuda 5 ay 29 gün sınırlaması getirilmiş bu çalışmanında Çaykur’da kampanyanın başlangıcıyla bitimi arasında yapılabileceği belirtilmiştir.

 çaykur Genel  bünyesinde 5450 kişi kadro almıştı. 2016 yılı itibariyle kadrolu işçi sayısı 2000 kişinin altına inmişti. Bunun 1000 tanesi de paketleme, Anatamir ve Genel müdürlük gibi daimi işlerde çalışmaktadır. Geride kalan 900 kişi civarında kadrolu işçi de fabrikaların durumuna göre bölünmektedir. Mevcut durumda fabrikaların zorunlu işlerini yürütemeyecek hale gelmiştir.

Ancak Mevsimlik ve kampanya işçilerinde bir mali yalda altı aydan az olmamak üzere vize  geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırır ibaresinin konulmasını talep ediyoruz.

2-1999’dan sonra işe girenler 7500 günü doldurmadan emekli olamıyor. Çaykur işçisi 120 gün çalışmayla bu günü doldurması ve emekli olması mümkün görünmüyor. İşsizlik fonundan mevsimlik işçinin en azından 3 ay kışın sigortasının yatırılması.

Mevsimlik işçilerin işte olmadığı süreler içerisindeki işsizlik sigorta priminin 3 aylık bölümünün karşılanması (ek5)

3-Toplum yararına çalışma programında 4 ilde 20 bin’in üzerinde kişi istihdam edilmektedir. Bu programdan Çaykur işçisi iş akdi askıda olduğu için yararlanamamaktadır. Bu programda Çaykur işçisinin çalışabilmesi için prosedür değişikliği yapılıp Çaykur işçisinin bu programdan faydalanabilmesinin önünün açılması.

Haber : Osman Kaptan

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -