HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki hapis cezası kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu.
Seda TAŞKIN
ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararının, Meclis Genel Kurulu’nda okunmasıyla vekilliği düşürüldü. Kararın okunduğu sırada Gergerlioğlu, Genel Kurul’da bulundu. Karar okunduğu sırada HDP milletvekilleri alkışlarla protesto etti. Kararın okunmasının ardından birleşime ara verildi.
‘HİÇ BİR YERE GİTMİYORUM’
Gergerlioğlu, vekilliğinin düşürülmesinin ardından Genel Kurul’da yaptığı açıklamada tepkisini şöyle dile getirdi:
“Bu anayasayı çiğneyen hukuki olmayan siyasi bir karar. Anamın hak sütü gibi kazanarak buraya geldim. Hiçbir yere gitmiyorum. Milletin vicdanına sığınıyorum. Bu kararı tanımıyorum. Ben tekrar söylüyorum yaşamak direnmektir. Yaşasın halkların kardeşliği diyorum. İstediği kadar uyduruk yargı kararlarıyla yasaları çiğnemeye devam etsinler, biz yolumuza devam edeceğiz. Hiçbir zaman seçmenimizin onurunu ayaklar altına aldırmadık, aldırmayacağız. Burada meclisi terk etmeyerek direniyoruz. Apaçık bir şekilde bir barış paylaşımı yapmışım, bu paylaşım tamamen barış çağrısı içeriyor. 4 buçuk yıldır bu paylaşım yayında, herhangi bir soruşturma, erişim engeli yok. Bu akla mantığa sığacak, hukuka uyacak bir karar değil.”
‘HAK, HUKUK, ADALET’
Karar, okunduğu sırada HDP sıralarından alkışlarla protesto edildi. ‘Darbeci AKP’ diye bağıran HDP’liler karara ‘Hak, hukuk, adalet’ sloganlarıyla tepki gösterdi. Kararın okunmasının ardından birleşime ara verildi. AKP milletvekilleri salonu terk ederken, HDP’li vekillerin Genel Kurul’daki protestoları devam etti.
OTURMA EYLEMİ BAŞLATILDI
HDP Grubu, Gergerlioğlu’nu aralarına alarak TBMM Genel Kurulu’nda oturma eylemine başladı.
Oturma eyleminin devam ettiği Genel Kurul’a konuşma yapan Gergerlioğlu, “Bizi ihraç edebilirler ancak bizi milletin bağrındayız. Biz koltukların değil, kalplerin vekilleriyiz. Tüm haklarımız için çalışıyoruz. Tüm halkların kardeşliğini savunuyor, adalete inanıyoruz. Bunun için de mücadeleye devam edeceğiz. 1999 yılında Merve Kavakçı’ya yapıldığı gibi beni milletvekillerinden ihraç ettiklerini düşünüyorlar. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere binlerce arkadaşımızı cezaevinde tutarak, bizi cezalandırdığını zannediyorlar ama bizler bu topraklardaki barışını teminatıyız. Tüm halklar için mücadeleye devem edeceğiz. Yaşamak direnmektir” dedi.
GERGERLİOĞLU SALONU TERK ETMEYİNCE OTURUM SONLANDIRILDI
Oturum tekrar açıldıktan sonra Celal Adan, Gergerlioğlu’nun dışarı çıkması için uyarıda bulundu. Gergerlioğlu salonu terk etmezken, oturuma tekrar ara verildi.
Oturum başladıktan sonra AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan kürsüye çıktı. HDP milletvekillerinin protestosu altında konuşma yapan Turan, kararın okunmasının anayasa uygun olduğunu savundu. Tepkilere rağmen konuşmasını sürdürmeye çalışan Turan, “Mahkemenin kararı okunmuştur” dedi.
Bu sırada TBMM Başkanvekili Celal Adan, oturumu 18 Mart’ta devam etmek üzere sonlandırdı.
TBMM MİLLETVEKİLİ LİSTESİNDEN ÇIKARILDI
Gergerlioğlu milletvekilliğinin düşürülmesi kararının ardından, TBMM’nin resmi internet sitesindeki milletvekilleri listesinden de çıkarıldı.
Gergerlioğlu vekilliğinin düşürmesi ardından HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, milletvekilleriyle birlikte konuya ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. İlk olarak konuşan Saruhan Oluç, yargının yasama iradesi üzerinde oyun oynadığını belirterek, “Yargı İktidara bağımlıdır, bir siyasi partinin yan kuruluş gibi karar veriyor” dedi.
‘YASAMA ÜZERİNE TAHAKKÜM KURULMUTUR’
Yargının siyasi iktidarın vesayet odağı olarak haklarında mahkeme kararı çıkarttığını ve fezlekeler hazırladığını belirten Oluç sözlerine şöyle devam etti:
“Yasama üzerinde tahakküm kurmuştur, aynen geçmişte olduğu gibi vesayete karşı mücadele ediyoruz diyenler ve bugün iktidarda olanlar yargı aracılığıyla meclis üzerinde vesayet oluşturmuşlardır. Net açık tartışmasız durum budur. Yargı bağımlı ve taraflıdır. İktidara bağımlıdır, iktidarın tarafıdır, iktidar yürütme tarafından önüne konulan her şeyin bir siyasi partinin yan kuruluş gibi değerlendirmekte ve karar vermektedir. Savcılar fezleke hazırlama yarışı yapmaktadırlar çünkü bu sayede terfi almaktadırlar, ödüllendirilmektedirler.
‘HESAP VERCEKSİNİZ’
Mahkeme heyeti hukuka, anayasaya, yasalara, uluslararası demokratik sözleşmeler değil, evrensel hukuk ilkelerine değil sarayın ne dediğine bakarak karar vermektedirler. Yargıyı bu hale getirmiştir iktidar. Bunu asla kabul etmiyoruz. Yargı içinde hala vicdanı ve hukuk anlayışı ile hareket eden hakim ve savcılar çağrı yapıyoruz, eğer vicdanınıza okulunuzda öğrendiklerine hukuka bağlı iseniz bu iktidarın size dayattıklarına boyun eğmeyin. Çünkü şunu açık net ve söyleyelim. Nasıl iktidar yanlısı yargı bu ülkenin yakın tarihinde, son 60 yılda, 27 Mayıs darbesinden bugüne kadar iktidar yanında yer almış yargı mensupları nasıl o iktidar değiştiğinde, isterse darbe yapmış iktidarlar olsun, o iktidar değiştiği zaman hesap verdilerse hukuk önünde yine siz de hesap vereceksiniz.”
‘ASLA BOYUN EĞMEYİZ’
Hukuksuzluklara karşı boyun eğmeyeceklerini söyleyen Oluç, “Kesinlikle bu aldığınız kararlara evet demeyeceğiz, kabullenmeyeceğiz. Hem ulusal hem de uluslararası alanda buna karşı mücadelemizi hukuk ve demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz, er ya da geç sizin yaptığınız hukuksuzlukların hesabını hukuk önünde sizden soracağız. Bunu çok açık söyleyelim. Siz anayasanın 90’ıncı maddesine uymak zorundasınız. Siz anayasanın dokunulmazlık maddesine uymak zorundasınız. Siz halkın iradesine, halkın seçimlerde oy kullanarak seçtiği vekillere istediğiniz gibi şekil veremezsiniz. İstediğiniz gibi onları susturamazsınız, istediğiniz gibi konuşmalarını, biat ve itaat etmelerini sağlayamazsınız. Bunu yargıya söylüyoruz. Bu hukuksuzluklarınız karşısında asla boyun eğmeyeceğiz” dedi.
‘EGEMENLİK AYAKLAR ALTINA ALINMIŞTIR’
Ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, “Bu mesele burada bitmeyecek. Bugün Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü, infazı var, hapse atılacak; bu kadar basit değil. Hiçbir şey bu kadar basit değil. Bu karar, bu kararın burada okunması, istinaf süreci, soruşturma süreci, Yargıtay süreci, AYM süreci önümüzdeki 10 yıllar boyunca tartışılacak. Bu kadar önemlidir. Bu karar bir milletvekilimizin bir haber sitesindeki haberi paylaşması sebebiyle verilen bir cezadır. Barış mümkün diyen bir haber başlığı. Barışı istediği için propagandadan ceza yedi” dedi.
“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözlerini arkasına alan meclis başkanlık divanı, egemenliği ayaklar altına almıştır” diyen Danış, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Halkın oy verdiği bir milletvekilinin hukuksuz tamamen siyasi vesayetle hızlandırılan, onaylatılan, buraya getirilen kararını okumakla egemenliğin artık millette olmadığını bütün Türkiye’ye ve dünyaya ilan etmiştir. Biz egemenliğin millette olması, cumhuriyetin demokratikleşmesi için halkın temsilcilerinin halka vekalet edebilmesi için mücadelemizi devam ettireceğiz.”
Gergerlioğlu ile birlikte 14 milletvekillerinin düşürüldüğünü söyleyen Danış, geçen yasama döneminde 11 milletvekilinin vekilliğinin düşürüldüğünü söyledi. Danış şöyle devam etti:
‘’Vekilliği düşürülen sadece bir örnek daha var. Enis Berberoğlu’nu saymıyorum o geri geldi. Adalet Partisi döneminden bir milletvekili. 1950 yılında. Başka partiden vekillik düşürülmemiş, bu da iktidarın ve küçük ortağının bizimle siyaseten yarışamadığı için bizim tezlerimizin aksini asla halka kabul ettiremediği için her sözümüzün kendilerinin yalanlarını teşhir ettiğimiz için her sözümüzle kendilerine ayna tuttuğumuz için partimizi hedefe koyuyorlar. Bizim karşımızda bağımsız ve tarafsız bir yargı olsaydı zerre kadar bu sözleri söylememize gerek kalmazdı.
‘YASALARA GÖRE YARGILAMA YAPILMIYOR’
Dün sevgili Selahattin Demirtaş çok iyi ifade etmiş. Yargı bugün artık TCK’ya göre Anayasaya göre yasalara göre yargılama yapmıyor, siyasi partiler yasasına grup toplarına, MYK kararlarına göre, bunu emir telaki eden bir yargı ile karşı karşıyayız. Bu Türkiye’yi uçurumdan aşağıya yuvarlıyor. Biz de bunu durdurmaya çalışıyoruz. Dibe çakılmasını önlemeye çalışıyoruz. Bugün bu parlamentoda her sözüyle fiiliyle açıklamasıyla insan hakları savunuculuğu yapan, herkesin hakkını savunan Kocaeli milletvekilimizin vekilliğini düşürerek hak savunuculuğunun iktidarca muhalefet anlamında engellendiğini, HDP’nin bu nedenle hedefe konulduğunu gördük.
‘DEMOKRASİDEN BİR ADIM GERİ DURMAYACAĞIZ’
Ömer Faruk Gergerlioğlu halkın vekilidir, vekil olmaya devam edecektir, şuanda Genel Kurul’da oturmaya devam edecek. Şunu söyleyeyim herhalde bugünkü tezkere küçük ortağa bir hediyeydi. Hani her gün kapatma istiyorlar, her gün hukuksuz bir şekilde hedef gösteriyorlar ya. Yarın kongreleri var. MHP’ye herhalde bunu sana veriyoruz demek istediler. Ama verilen halkın iradesidir, dokunulmazlık halka verilen bir ayrıcalıktır. Bunun düşürülmesini bunu kabul etmeyeceğiz. HDP olarak barıştan da demokrasiden de adaletten de bir adım geri durmayacağız.”
HDP’Lİ BEŞTAŞ’TAN 12 MART HATIRLATMASI: FARKI YOKTUR
Gergerlioğlu hakkındaki tezkerenin okunmasından önce söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, oturumu yöneten TBMM Grup Başkanvekili MHP’li Celal Adan’a 12 Mart muhtırasını Meclis kürsüsünden okuyan Süleyman Demirel’i hatırlattı.
‘İKTİDAR MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRMEDE REKOR KIRIYOR’
Beştaş, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürüleceğinin basında yer aldığını, ancak kendilerine bilgi verilmediğini söyledi. Beştaş, “Milletvekili dokunulmazlığı; milletvekilinin temsil ettiği seçmeni ve halkı layıkıyla yerine getirmesidir. Vekili iktidar baskısından, haksız kovuşturmalardan korumaktır. Ama bu dönem iktidar dokunulmazlık ve milletvekilliği düşürme konusunda dünyada rekor kırmak üzeredir” dedi.
Demokratik meclis olarak ifade edilen 1921 Meclisi’nde Fransızlarla, Yunanlarla işbirliği yaptığı iddia edilen yani vatana ihanetle suçlanan milletvekillerinin dahi dokunulmazlıklarının kaldırılmadığını ve yargılanmadıklarını söyleyen Beştaş, ancak Gergerlioğlu’nun bir tweeti nedeniyle yargılanıp cezalandırıldığını söyledi.
Attığı tweetin barış çağrısı olduğunu hatırlatan Beştaş, milletvekili seçildikten sonra yargılama durdurulması gerekirken bunun yapılmadığının altını çizdi. Beştaş, “Anayasaya göre milletvekili seçildiği anda yargılamanın durdurulması gerekiyor. Propaganda fiili, velev ki kabul edilsin asla kabul edilemez ama Anayasa 14 kapsamında değil. Yargılama durdurulmamış, aksine istinaf alelacele onaylamış, Yargıtay bir yıl dolmadan onaylamış” dedi.
‘TALİMAT BÜYÜK YERDEN’
Yargıtay’ın gerekçeli kararında 16 sayfanın yargılamanın devam edemeyeceği yönünde muhalefet şerhi, sadece 4 sayfanın onama olduğunu hatırlatan Beştaş, şöyle konuştu:
“Buna rağmen talimat büyük yerden, hemen onanmış ve alelacele meclise gelmiş. Bugün vekilliğinin düşürülmesi ile karşı karşıya geldi. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi kendi içtihadını çiğnedi. Bu kararı yargı vermedi, bunun adını koyalım. Bu kararı siyasi iktidar verdi. İktidardaki parti verdi, bu nedenle hiç kimse bize bu karar hukukidir, demesin. Bu karar siyasidir.”
Bir hakimin üzerlerindeki baskıyı anlattığı mektubundan bölümler okuyan Beştaş, “İşten atılmamak, sürgün edilmemek için mahkeme bu kararı vermiştir” diye konuştu.
Beştaş, şöyle devam etti:
“Bu karar okunursa sadece Kocaeli’nin iradesi gasp edilmeyecek, bütün Türkiye’yi bir hukuk devleti olma özelliğinden binlerce kilometre uzağa taşıyacak. Barış çağrısı yapan bir tweet ile milletvekilliği düşürülemez. Biz barışı dün de savunduk, bugün de savunuyoruz. Kellemiz gitse barışı, diyalog, çözümü savunmaya devam edeceğiz. Savaşı savunmak suçtur, barışı savunmak suç değildir.”
’12 MART 1971’DE DEMİREL’İN MUHTIRA OKUMASI GİBİ…’
Meclis Başkanvekili Celal Adan’a seslenen Beştaş, “Arkanızda bir yazı var: Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Ama sizin oturduğunuz kürsüde tıpkı 12 Mart 1971’de Demirel’in muhtıra okuması gibi siz tezkereyi okursanız bir farkı yoktur. O bu meclise darbeyi kürsüden okumak anlamına gelir. Tezkereyi okumayın başkan. Tezkere bu egemenliğin kayıtsız şartsız milletin değil tek adama, iktidara ait olduğunun bir kez daha göstergesi olur. AYM kararı beklensin, hukuktan vazgeçmeyin. Hukuksuzluk hepimizi boğacak. Bu mücadeleyi HDP olarak tek bir kişi bile kalsak hukuk, demokrasi, adalet, özgürlükten asla geri adım atmayacağız” dedi.
Beştaş, Türkiye halklarına da “Bugün Ömer Faruk Gergerlioğlu barış istediği için tek cümle bir link paylaştığı için vekilliği düşürülmek isteniyor, buna dur deyin” diye seslendi.
‘KAHROLSUN OTOKRASİ’ PROTESTOSU
Beştaş’ın konuşmasının hemen ardından AKP 22. Dönem Milletvekili Abdürrahim Aksoy, “Kahrolsun otokrasi” diye basın locasından bağırarak protesto etti. DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi olduğunu söyleyen Abdürrahim Aksoy salondan çıkarılırken, Genel Kurula ara verildi.
CHP: KARAR HUKUKSUZ
Aranın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “CHP her hal ve şart altında hukukun üstünlüğünü kabul eden, buna inanan bir partidir. Kimden gelirse gelsin, kimseye haksızlık yapılmasına seyirci kalmayacağız. Meclisin öncelikli görevi, parlamentonun ve milletvekillerinin hukukunu, saygınlığını korumaktır. Devletin hukuk dışına çıkmasını asla istemeyiz. Hukukun askıya alınması, anayasanın askıya alınmasıdır. Yasama organının hukuk dışına çıkması, düşünülmesi bile kabul edilemez” dedi.
BERBEROĞLU HATIRLATMASI
Parlamentonun Anayasa’ya uymak zorunda olduğunu hatırlatan Altay, 4 Haziran 2020’de vekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru sonucunda verilen hak ihlali kararını hatırlattı. Altay, “Sayın Gergerlioğlu, Berberoğlu gibi başvuru yapmışken, Meclis ofsayta düşmüşken, ikinci bir ofsayta düşmeye gerek yok” diyerek, Meclisi Anayasa’nın 6’ncı maddesine uymaya çağırdı.
AİLESİYLE VEDALAŞARAK EVDEN AYRILDI
Edinilen bilgiye göre, Gergerlioğlu, direnerek Genel Kurul’dan ayrılmayacak. Zorla çıkarılması durumunda ise HDP Grup odasına geçecek ve Anayasa Mahkemesi kararı açıklanana kadar burada bekledi.
Evden ailesiyle vedalaşarak çıkan Gergerlioğlu, Meclis’e çantasıyla birlikte geldi.
ŞENTOP ‘AYM KARARI BEKLENMEYECEK’ DEMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi “ihlal” kararı verirse, Gergerlioğlu’nun yeniden Meclis’e dönmesinin yolu açılacak. Zira, bu konuda CHP’li Enis Berberoğlu örneği bulunuyor.
AYM, CHP’li Enis Berberoğlu dosyasını iki yılda karara bağlamıştı. Berberoğlu’nun önce milletvekilliği düşürülmüş, kısa süre sonra AYM “ihlal” kararı vermiş ve uzun bir yargı sürecinden sonra Berberoğlu yeniden Meclis’e dönmüştü.
Gergerlioğlu da Yargıtay’ın cezayı onamasının ardından, 5 Mart’ta Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmıştı.
Ancak TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Berberoğlu kararına rağmen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için Anayasa Mahkemesi kararının beklenmeyeceğini açıklamıştı.
NE OLMUŞTU?
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, attığı bir tweet nedeniyle 2017 yılında Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Gergerlioğlu’nun, T24 haber sitesinde 20 Ağustos 2016’da yayımlanan ve PKK’nin bir açıklamasına yer verilen “Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir” başlıklı haberi paylaşması suçlama konusu yapılmıştı. Gergerlioğlu hakkında 21 Şubat 2018 tarihinde 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen hapis cezası, 19 Şubat’ta Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.