Kuzey Teve

betnis giriş
betnis
yakabet giriş

Kandil Geceleri denen geceler Peygamberimizden yaklaşık 300 yıl sonra ?

Kandil Geceleri denen geceler Peygamberimizden yaklaşık 300 yıl sonra ?
Adnan Onay( [email protected] )
257 views
27 Mart 2021 - 10:54
Spread the love
Peygamberimiz döneminde mevcut olmayan bazı dini ritüeller sonraki asırlarda uygulanmaya başlanmıştır.
Süreç içinde bazı islâm alimleri, gerek başka dinlerdeki uygulamalardan etkilenmek, gerekse zayıflayan toplumsal/dini ilişkiyi kuvvetlendirmek gibi düşüncelerle Peygamber dönemi uygulamalardan ve bazı ayetlerden çıkarımlarda bulunarak dini günler üretmişlerdir.
Kandil Geceleri denen geceler Peygamberimizden yaklaşık 300 yıl sonra ilk kez Mısır’da başlatılmıştır.
Şii Fatimiler döneminde Mevlit; 400 yıl sonra da Kudüs’te Miraç, Regaip ve Berat geceleri kutlanmaya, bu geceler camilerde toplu biçimde yapılan
ibadetlerle geçirilmeye başlandı. Daha sonra bu kutlamalar İslam dünyasının bazı bölgelerine yayılarak gelenekleşti.
XI. yüzyılın ortalarından itibaren Şam’daki Emeviyye Camii’nde Berat gecesinde kandiller yakılmış, bunu bid‘at olarak değerlendiren birtakım fetvalara rağmen bu âdet bir süre devam etmiştir.
Bu gecelerde ikramlar da yapılmaktadır.
İbn Kesîr, Berat gecesinde halka tatlı dağıtma geleneğini ilk başlatan kişinin Selçuklu Veziri Fahrülmülk olduğunu kaydeder.
“Müslüman toplumlar tarafından farklı şekillerde algılanan beş kandil gecesinden Regaib ile Berat’ın kutsallığı kesin olmadığı gibi bu gecelerde ifa edilecek ibadetler hakkında kaynaklarda sahih bilgilere rastlanmamıştır. Müslümanların bu gecelerde iman tazelemeleri ve bu münasebetle bazı etkinliklerde bulunmaları tabiidir. Ancak doğruluğu sabit olmayan veya uydurulan rivayetlere dayanan bazı ibadet şekillerini ifa tasvip edilemez. Dinî hayat süreklilik ve kararlılık isteyen zihnî ve kalbî bir yatkınlıktır. Yılın birkaç gün veya gecesinde dinî hayatı yaşayıp belli davranışları tekrarlamak dindar olmanın dünyevî ve uhrevî sonuçlarını doğurmaz. Bu açıdan bakıldığında kandiller münasebetiyle gösterilen faaliyetler doğrudan İslâm’ın bir emir veya tavsiyesi değil çeşitli müslüman toplumların gelenekleri konumundadır.”(İslâm Ansiklopedisi-Diyanet Yay.)
Her daim ibadet aşkıyla yaptıklarımız, dualarımız kabul olur inşaAllah.
Adnan ONAY…
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

2024 Kuzeyteve.com