KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen: AKP hükümeti, savaş konsepti, terörizm adı altında, iş güvencesini yok etmek istiyor.
Birkan BULUT
Ankara
Kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldıracak olan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik için mayıs ayında yapılması planlanan çalıştay, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı gerekçesiyle ertelendi. KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, kendilerine iletilmemesine karşın söz konusu yasal değişiklikle ilgili taslağın hazır olduğunu düşündüklerini söyledi.
Kiralık işçilik yasasını bir gecede Meclisten geçiren AKP hükümetinin önümüzdeki süreçteki hedefi kamu emekçilerinin iş güvencesi. İktidarın politikalarına karşı çıkan, sendikal faaliyet yürüten kamu emekçileri ‘terör’ bahaneleriyle cezalandırılırken, 657 sayılı Kanun’un kısmi iş güvencesi de ortadan kaldırılmak isteniyor. Sorularımızı yanıtlayan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, iktidarın 20 Temmuz Suruç Katliamı’ndan bu yana ülkede topyekün savaş stratejisi yürüttüğünü söyledi. Bir yandan katliamlarla toplumun muhalif kesimlerinin korkutulmak diğer yandan da kamu emekçilerinin demokratik haklarının ceza, sürgün ve işten atmalarla boğulmak istendiğini dile getiren Özgen, “Bizim iş güvencemizi de savaş stratejisinin bir parçası haline getirerek, terör kavramlarını bahane ederek kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmak, sendikal mücadeleyi bertaraf etmek istiyorlar. Geçmiş hükümetler bunu ‘komünizm, irtica, bölücülük’ gibi argümanlarla sürdürüyorlardı. AKP hükümeti de savaş konsepti, terörizm adı altında toplumun birçok kesiminin baskı altına alarak iş güvencesini yok etmek istiyor” dedi.
BİR ÇIRPIDA İŞTEN ATMAK İSTİYORLAR
Mevcut ceza yasasında ve 657 sayılı Kanun’da ‘devlete karşı işlenmiş suçların’ cezai bir karşılığı olduğunu belirten Özgen, mevcut sistemle kamu emekçilerinin yargılandığını ve işten atılabildiğini söyledi. Ancak bunun da iktidara yetmediğini ifade eden Özgen, kamu emekçilerinin bir çırpıda memuriyetten atılabilmesinin istendiğini vurguladı. Çünkü mevcut düzende ceza alan bir kamu emekçisinin eğer bir haksızlık varsa üst mahkemelere başvurabildiğine ve görevine geri dönebildiğine dikkat çeken Özgen, iktidarın kamu emekçilerinin muhalefetinden duyduğu rahatsızlıkla örgütlenmeyi yok etmek ve sendikal alanı boşaltmak istediğini dile getirdi.
‘İNKAR ETSELER DE TASLAKLARI HAZIR’
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliğe ilişkin gelişmelerin ne durumda olduğunu sorduğumuz Özgen, resmi olarak Devlet Personel Başkanlığından kendilerine iletilmiş herhangi bir taslak olmadığını kaydetti. Ancak performansa dayalı çalışma, rotasyon gibi uygulamaların iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına altyapı oluşturduğunu belirten Özgen, “Ayrıca biz gizli taslaklarının olduğunu da düşünüyoruz. Çünkü direkt Saray’dan talimat alan yandaş medyanın iş güvencesini terörle ilişkilendirmesinin tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Tabii bu işten sorumlu olan Devlet Personel Başkanı ve Çalışma Bakanı bunu ne kadar inkar etse de biz buna inanmıyoruz. Örneğin; Devlet Personel Başkanlığı (DPB) ve Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE), mayıs ayında bir çalıştay yapacaktı. Ancak TODAİE müdürü bizi arayarak çalıştayı ertelediklerini söyledi. Nedenini sorduğumuzda bize verdikleri cevapları ‘Çünkü Cumhurbaşkanımız da katılacak. Ertelememiz gerekiyor’ oldu. Bu şu anlama geliyor; Cumhurbaşkanının Devlet Personel Başkanına, TODAİE’ye kendilerine göre nasıl bir yasa, nasıl bir iş güvencesi istediği talimatı verdiğini ve bunu gizlemek için bunu iptal ettiklerini düşünüyoruz. Bir çalıştay yaptıklarında böyle olacağını göreceğiz” diye konuştu.
FAŞİZMLE YÖNETİLEN ÜLKELERLE AYNI YÖNTEM
Yapılmak istenenin geçmişte faşizmle yönetilen Almanya, İtalya, Şili’de olduğu gibi tek bir direktifle herkesin temel haklarının yok sayılması olduğunu belirten KESK Eş Genel Balkanı Lami Özgen, 12 Eylül darbe yasasında bile Türkiye’nin ‘demokratik, sosyal, hukuk devleti’ olarak tanımladığını ifade etti. Bu nedenle tüm kamu çalışanlarının iş güvencelerinin Anayasa ve uluslararası yasalarla güvence altına alındığını dile getiren Özgen, Saray ve iktidarın bundan rahatsız olarak kendi anayasasını çiğnediği direktiflerle kamu çalışanlarının iş güvencesini bertaraf etmek, muhalif bağımsız sendikal hareketi ortadan kaldırmak istediğini söyledi.