Sinop Emek, barış ve Demokrasi Platformu millet bahçesi yapılmak istenilen Uğur Mumcu meydanında başlattığı oturma eylemi 14.gününde devam ediyor.
GENÇAĞA KARAFAZLI – EMRE KOÇ
Sinop’ta devam eden Kent Meydanı ve Millet Bahçesi projeleri kapsamında ağaçların köküne beton dökülmesine tepki gösteren Sinop Demokrasi platformunun Uğur Mumcu meydanında başlattığı oturma eylemi 14 gününde devam etti.
Yapılcak olan millet Bahçesi Projesinin hayata geçmesi durumunda Sinop’un en önemli meydanının ortadan kalkacağı şehrin sosyo kültürel yapısının değiştirileceği gerekçesiyle Millet bahçesi yapılma çalışmalarını protesto eden Sinop Emek ve Barış Demokrasi Platformu önceki gün gerçekleştirdiği eylemde millet bahçesi projesi “kıraathane projesidir” buna izin vermeyeceklerini açıkladı.
“MİLLET BAHÇESİ PROJESİ RANT PROJESİDİR”
Sinop Emek, barış ve Demokrasi Platformu başlattığı oturma eyleminin 14 gününde millet bahçesi yapılmak istenilen Uğur Mumcu alanında eylemlerine devam etti.
Gerçekleşen eylemde yapılan açıklamayı Emek, barış ve Demokrasi Platformu adına platform sözcüsü Kadir Demir yaptı.
“Burada ‘Kent Meydanı Projesi’ diye anlattılar bize ama esasında AKP iktidarının 81 ilde 81 bin metrekare millet bahçesi projesi kapsamında Sinop’ta da bir proje başlattı. Biliyoruz ki bu proje esas itibarıyla rantı merkezine alan aynı zamanda dini bir takım sembollerin de öne çıkarıldığı yani inançsal ve siyasal bir projenin Sinop’ta ki izdüşümü. Dolayısıyla niye buradayız bir doğa katliamı yapılıyor, tarih katliamı yapılıyor.Sinop’un nefes alabilecek yeri olan Uğur Mumcu Parkı ve çevresi Âşıklar Caddesi ile birlikte betona gömülüyor. Taş ve betondan yapılma bir meydan projesi yapılmaya çalışılıyor. Ağaçların kökleri tahrip ediliyor tarihi varlıklarımız tahrip ediliyor. Bunların hepsinin ranta dönük bir proje olduğu dolayısıyla ranttan önce olan şey doğadır, yeşildir, denizdir.
“SİNOPU SEVEN HERKESİ KENTE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞRIYORUZ”
Bir biçimle toplumu siyasallaştırmayı, siyasal kamplara oluşturmayı amaçlayan şu an ki ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz, zamlar, işsizlik, yoksulluk, yoksunluk, açlık ve sefaleti görünmez kılmak için hızlandırılmış bir proje. Biz de bu yönünü teşhir etmek, kamuoyunda farkındalık yaratmak için her akşam saat 17.00 ile 19.00 arası buradayız. Niçin burada olduğumuzu her gün dile getiriyoruz. Horonlarla, danslarla tepkimizi dile getirerek kamuoyunda, Sinop halkında farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Sinop’u seven herkesi buraya kentimize sahip çıkmaya, bize destek olmaya, sesimize ses olmaya davet ediyoruz.” Dedi.
“MİLLET BAHÇESİ ANCAK MİLLETLE ALAKASI YOK PROJEYİ HALKTAN KAÇIRDILAR”
Hukuki süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kadir Demir;
“Biz altı aydır bu sürecin içerisindeyiz. Çevre ve Şehircilik bakanının Sinop’a gelişiyle aktif olarak kent meydanı olarak bize anlatılan sunulan esas itibarıyla başta da söylediğim millet bahçeleri projesiyle aksak eksik ve kamuoyundan saklanan ‘Millet Bahçesi’ denilen ama milletle hiçbir alakası olmayan projeyi teşhir ederek bir farkındalık yarattık. Zaman zaman engellerle karşılaşıyoruz ama en azından Uğur Mumcu meydanımızı terk etmemeye, Uğur Mumcu’nun Sinop’un bir sembolü olduğunu buradaki farklılıkların izdüşümü olduğu, farklı renklerin izi olduğu her fırsatta dile getiriyoruz.” Dedi.
“MİLLET BAHÇESİ YAPILIRSA YEŞİL SİNOP DA YEŞİL KALMAYACAK”
Yapılan projenin tamamlandığında Sinop’ta yeşil alan kalmayacağını, her yerin betonlaşacağını söyleyen Demir:
“Aslında burası Sinop’un bir nefes alma yeri. Yegâne yeşilin olduğu yerdir burası. Fakat burası da şuan da yeşile hasret kalmış durumda. Betona gömülmüş taşla her tarafı renklendirilmiş bir kent konumunda. Bu betonlaşmanın neye hizmet ettiğini biliyoruz. Âşıklar caddesinde yapılacak olan işletmelerin de yine yandaşlara peşkeş çekileceği bilgisini şimdiden alıyoruz. Bunun en somut örneği Diş Hastanesi yerine yapılan üç adet, ne fiziki, ne estetik ne de teknik açıdan hiçbir şeye benzemeyen binaların Sinop’ta belli çevrelere peşkeş çekildiği, bundan sonra olacak olan yerlerin de peşkeş çekileceğinin de rant odaklı bir proje olduğunu doğrulamaktadır.” Dedi.
Emek, barış ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan platform sözcüsü Kadir Demir taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
Dolgu alanına bir bina yapılıyor. İnançsal olarak toplumu farklı kutuplara ayırmayı amaçlayan bir ibadethane yapılmaya çalışılıyor ki meğerse burası dolgu alanı. Dolgu alanına bina yapılması yasal olarak mümkün değil.
İkincisi kıyı kenar çizgisi, kıyı kenar kanununun altıncı maddesi buralara herhangi bir bina yapılmasını yasaklıyor.
Üçüncüsü bir biçimiyle zaten üç yıldır Sinop’un imar planı yok hâlihazırda. Buna rağmen binalar yapılıyor.
Uğur Mumcu Meydanı kentin renklerinin izdüşümüdür. Bütün gösteriler, mitingler burada yapılır. Burası Sinop’a gelen herkesin mutlaka uğradığı, gelip geçtiği bir yerdir.
Bu anlamıyla Uğur Mumcu kesinlikle eski haliyle kalmalıdır.
Millet kıraathanesi yapılmak istenen yerin de şehrin belediyesine teslim edilmesini istiyoruz”
“DOLARIN DEĞİL DOĞANIN YEŞİLİNİ İSİTİYORUZ”
Diğer platform üyeleri ise Millet bahçesi istemediklerini doların değil doğanın yeşilini istediklerini ifade ederek projenin uygulanmasına karşı mücadele etmeye devam edeceklerini açıkladılar.