GAZETE ÖRGÜTLERİ VE MUHALEFET YASAYA KARŞI
Meclis Adalet Komisyonunda, İnternet haber sitelerini Basın Kanunu kapsamına alan tasarının alt komisyon raporu görüşülecek. Yasayla beraber İnternet haberciliğinde basın özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelecek birçok karara imza atılırken, İnternet haberciliği soruşturulmadan engellenecek.
YARGI PAKETİ
TBMM, bu hafta yeni yargı paketini görüşmeye hazırlanıyor. Bugün AKP Hükümetinin Meclise sunması beklenen yargı paketinin Adalet Komisyonunda görüşülmesi bekleniyor. Türkiye’de son dönemde başlayan çocuk cinayetlerinin ardından hükümet, cezalarda artırıma gitmeye hazırlanıyor. Çocuk istismarı ve çocuk cinayetleri cezalarında müebbet hapis vermeyi öngören çalışma, bu hafta TBMM Başkanlığına sunulacak. Yaklaşık 100 maddelik yeni yargı paketinde, hasta tutukluların elektronik kelepçeyle korunması, hırsızlığa yönelik caydırıcı yeni cezaların da yer alması öngörülüyor.
NE GETİRİYOR?
Komisyonda görüşülen bir diğer konu ise İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı, Çarşamba günü Meclis Adalet Komisyonunda, bir alt komisyon raporu ele alınacak. Tasarıya göre, bugüne kadar sadece ‘ceza hukuku’ bağlamında ‘basın kuruluşu’ sayılan haber siteleri artık Basın Kanunu kapsamında değerlendirilecek. Basın Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklik, kamuoyunda “İnternet medyasının yıllardır beklediği sorunların çözümü”olarak tartışılıyor. “Yasayla İnternet yayıncıları da ‘gazeteci’ sayılacak ve gazetecilerin yararlandığı haklardan yararlanacak” deniliyor. Ancak durum çok da kamuoyuna yansıtıldığı gibi değil. Yasayla beraber İnternet haberciliğinde basın özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelecek birçok karara da imza atılıyor.
Örneğin haber sitesin yayın durdurma, erişim engellenme veya içerik çıkarma ile ilgili bir soruşturma yaşanırsa, bu siteler için sağlanacak resmi ilan, reklam, basın kartı hakkı kaldırılacak. Yani soruşturma sonlanıp da suçsuz ilan edilseniz dahi, en baştan sona kadar suçlu olduğunuz varsayılacak ve sarı basın kartınız iptal edilecek. Haliyle bu da İnternet haberciliğinin tabiri caizse soruşturulamayacak bir biçimde habercilik yapması anlamına gelebilir. Kaldı ki haber sitesinde yayımlanan herhangi bir video altına yapılan yorum da soruşturmaya tabi tutulabilir ve yukarıda sayılan yaptırımlara maruz kalınabilir.
GAZETE ÖRGÜTLERİ VE MUHALEFET YASAYA KARŞI
Gazete örgütleri ile muhalefet partilerinin eleştirdiği tasarının 5. maddesi uyarınca ise TİB’in talep etmesi halinde İnternet gazetecileri, haberleriyle ilgili bilgileri ve haber kaynaklarını açıklamak durumunda kalabilecek. TBMM Adalet Alt Komisyonunda kabul edilen tasarıya CHP’li Dilek Akagün Yılmaz ve Ali Rıza Öztürk şerh koydu. Muhalefet şerhinde 5. maddeye dikkati çekerek, tasarının genel olarak İnternet medyasınının iktidarın kontrolü altında tutmaya yönelik düzenlemeleri içerdiğini belirtti.