HES MAĞDURU RİZE’LİLER
RİZE Lİ CUMHUR BAŞKANINA SESLENDİLER
Rize’nin Güneysü ve Salarha Yolu üzerinde yer alan Üçel Helva Fabrikası çalışanları DSİ Rize Müdürlüğü önünde HES firması ile görevini yapmadığını öne sürdükleri DSİ yetkililerini protesto ettiler hemşireleri cumhur başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendiler.
GENÇAĞA KARAFAZLI-OSMAN KAPTAN-RİZE
1958 Yılından bugüne kadar Rize de hizmet veren ve 64 çalışanı bulunan Üçel Helva Fabrikası HES firmasının yaptırdığı kanalın taşması sonucu sular altında kaldı. Fabrikada çalışan 64 işçi DSİ Rize şube müdürlüğü önünde toplanarak DSİ’nin HES firmasına yönelik yasal yaptırımları uygulamasını protesto etti. İşçiler DSİ’nin Rize İl Müdürlüğü Önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptı.
İşçiler DSİ Rize İl Müdürlüğü yetkililerine seslenerek fabrikanın hemen alt kısmında yer alan HES santralinin kendilerini mağdur ettiğini ve HES firmasının dere yatağını doldurmak suretiyle dere yatağının daraltıldığını, bu yüzden de fabrikalarını sular altına kaldığını dile getirdi.
DSİ NİN YAPTIRIM GÜCÜ YOK
İşçiler adına basın açıklaması yapan Gıda Mühendisi Umut Bıçak “Üçel Ailesi olarak buradayız. Burada bulunmamızın sebebi 24 Ağustos tarihinde yaşadığımız sel felaketin de bu sorunu yaşamamıza sebep veren HES şantiyesinin DSİ’nin vermiş olduğu yaptırımları yapmaması, DSİ’nin de bu yaptırımları yaptıracak gücünün olmamasından dolayı buradayız “dedi.
Çalıştıkları fabrikanın 1 katının tamamen sular altında kaldığını ifade eden Bıçak “64 kişi bir haftadır yaşanan olaydan dolayı çalışamamaktayız. Böyle sürdüğü sürece de çalışamayacağız. 1 aydır hukuki süreci başlattık ve DSİ bugüne kadar görevini yapmış olsaydı bu felaketle karşılaşmayacaktık. Fakat gördük ki tüm yasal yazışmalarımız boşmuş. Herhangi bir yaptırım uygulanamamış ki fabrikamız sular altında kaldı. Buradan 300 kişi dolaylı yollardan ekmek yiyor, 60 yıllık helva fabrikasının kapısının kapanmamasını istiyoruz. Devletin bu işe bir çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.
ÖNCEDEN ŞİKÂYET ETTİK SONUÇ YOK
Daha önce konu hakkında şikâyetçi olduklarını dile getiren Bıçak sözlerine “Daha önceden biz şikâyette bulunduk. Daha önceden de böyle su baskınları oluyordu fakat bu kadar şiddetli olmuyordu ama böyle bir baskının olabileceğinin sinyallerini yağan yağmurlar vermişti. Önceden tedbirlerin alınması için biz bir hukuki süreç başlattık. Hukuki süreç sonuçlanmadan zaten büyük felaket de geldi” dedi
Protesto eylemine katılan fabrikanın işçileri ellerinde (altmış yıllık emeğimize HES’ lere hibe mi edilecek, sayın cumhurbaşkanımız bize HES firmasına satanlardan hesap sorulsun) dövizleri taşıdı.
HES KURULURKEN VAR OLAN FABRİKA YOK SAYILDI
Fabrika sahiplerinden muhittin Kalkavan, “HES firması ÇED raporu hazarlarken altmış yıldan beri Rize de faaliyetini sürdüren ve hemen HES firmasının yanı başında duran fabrikamız nasıl olmuşsa raporda yok sayılmış. Bu resmen hukuksuzluktur. Var olan bir fabrika nasıl yok sayılmış buna devletin resmi bir kurumu nasıl bir onay vermiş? Bu durumu biz DSİ ile yaptığımız yazışmalarda ortaya çıkarttık.
Bugün fabrikada zararımız tam olarak 2 milyon lira ve onlarca işçimiz mağdur kimseye mal veremiyoruz çünkü üretim durdu.
HES firmasının hiçbir yetkilisi bugüne dek yanımıza gelip geçmiş olsun dahi demedi. Biz hukuksal sürecimizi başlattık bu yaşanılanların hesabını hukuken soracağız yasal davamızı açtık. Bu HES belası sonunda bizi de vurdu.” Diye konuştu.
HESAP SORMASALAR HESAP SORARIZ
Fabrikada çalışan bir başka işçi ise, “ bu fabrika 4 gündür kapalı. Bunun hesabı sorulmasa gider DSİ kapısına otururuz o zaman bana kimse buraya niye oturdun diyemez. Yapılanlar ortada ciddi bir adaletsizlik var bunun hesabını soracaklar bellidir. Biz ekmeğimiz için yaşıyoruz ekmeğimiz elimizden alınırsa bunun sonuçları kötü olur.” diye tepki gösterdi.
DERE YATAĞINI DARALTTILAR BAHÇELERİMİZ GİTTİ
HES firmasının hemen yanı başında bahçesi olan Ali Demirci (81) dere yataklarının HES çalışmaları nedeniyle daraltıldığına dikkat çekerek, “ ben yıllardan beri bu derelerdeyim böyle bir şey olmamıştı. Daha büyük yağmurlar yağdı ve dereler aktı ancak böyle olmadı. Şimdi HES nedeniyle bu derelerin yataklarına kurulan kanallarla derenin akış alanı daraltıldı sonuçta bizimde bağımız bahçemiz gitti.Alti metre yükseklik kanal olurmu? ” dedi.
MOT:
Bu haberi eyleme katılamayan gazeteci arkadaşlar alıp kullanabilirler..