HDP Milletvekili Murat Çepni, İzmir Uzundere Mahallesi’ndeki asbestli çöp alanına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için soru önergesi verdi.
İzmir Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi’ndeki tarım alanına, moloz ve hafriyatların 10 yıldır kaçak olarak döküldüğü ve alanın asbestli olduğu bilgisinin basında yer alması üzerine HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için soru önergesi verdi.
Bölge halkının alanın temizlenmesi için belediye ve Valiliğe başvur yaptığını ancak sonuç alamadığını hatırlatan Çepni, “Yıllardır atıkların denetimsiz olarak bu alana atılması halkın sağlına zarar vermekte ve ciddi çevre kirliliğine neden olmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sıfır atık projesini uygulamaya koymasına karşın yıllardır bu alanda bulunan kanserojen ve zehirli maddeler içeren moloz ve hafriyatı temizlememesi büyük tezat oluşturmaktadır” dedi.
“ASBEST KANSEROJEN BİR MADDEDİR”
Asbestin kanserojen madde olduğunu hatırlatan Çepni, “Sadece İzmir İl’inde değil, Türkiye genelinde 30-40 yıllık eski binaların yapımında çatı, yer-tavan kaplamaları, yalıtım amaçlı püskürtme kaplamaları, yangına dayanıklı yalıtım panelleri, kaloriferler kazanları, yer karoları vb. yerlerinde asbest içiren malzemeler kullanılmıştır. Kentsel dönüşümle birlikte, eski binalar, asbest için gerekli tedbirler alınmadan yıkılmaktadır. Asbest içeren atıklar oldukça önemli bir çevre ve halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır” diye ekledi.
“ASBEST İÇİN ACİL TEDBİRLER ALINMALI”
Asbestin bertaraf edilmesinde belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında da yetki karmaşası bulunduğunu ifade eden Çepni, asbest konusunda acil tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
Çepni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için şu soruları sordu:
- Uzundere Mahallesi’ndeki tarım alanına, 10 yıldır moloz ve hafriyatların kaçak olarak döküldüğü ve bu alanın çöplüğe dönüştüğü Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Bu alanın temizlenmesi için girişiminiz olacak mıdır? Bu konuda Belediye ile iş birliği yapacak mısınız?
- Bu alana dökülen moloz ve hafriyatlarda asbestin tespiti Bakanlığınız tarafından da yapılmış mıdır? Bu alandaki asbestin bertarafı için planlamanız ne şekildedir?
- Bu alana dökülen atıkların toprağa ve suya verdiği zararlar tespit edilmiş midir? Tarım alanı zarar gören yöre halkının mağduriyetini gidermek için ne gibi çalışmalarınız olacaktır? Bu alan için Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliğiniz olacak mıdır?
- Moloz ve hafriyat atıklarını bu alana uygunsuz bir şekilde dökenler tespit edilmiş midir? Bu konuda gerekli yasal işlemler başlatılmış mıdır? Türkiye genelinde moloz ve hafriyatların çevreyi kirletmeyecek ve görüntü kirliliği yaratmayacak şekilde kaldırılması için çalışmanız var mıdır?
- İzmir’de ve Türkiye genelinde, asbeste bağlı olarak gelişen hastalıkların saptanması ve çözüm üretilmesi için Sağlık Bakanlığı ile bir iş birliğiniz olacak mıdır?
- Dünyada kentsel dönüşüm sırasında çevreye asbesttin yayılmasını önleyici tedbirler alındıktan sonra binalar yıkılmaktadır. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak binalarda asbestin olup olmadığı araştırılıp, asbest yok edildikten sonra yıkıma izin verilmesi için Bakanlığınızın belediyeler ile iş birliği var mıdır? Bu konuda yeterli donanıma sahip teknik ekip oluşturulmuş mudur? Kentsel dönüşüme girecek binalarda yıkımdan önce asbest tespitini zorunlu kılacak yasal düzenlemeleri yapacak mısınız?
- İnşaatlarda kullanılan ürünlerinde asbestin kullanılmaması için gerekli denetimler yapılmakta mıdır? Asbest içeren malzeme kullananlara karşı ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?
- Bakanlığınız, etkin uygulanacak ve belediyeler ile yetki karmaşasını giderecek asbest yönetmeliği çıkartmak için gerekli çalışmaları yapmakta mıdır?