SOL Parti’nin ekonomik krize, zamlara, fındık tekellerine, taşocaklarına ve madenlere karşı örgütlediği Fatsa Mitingi bugün düzenlendi. 3 bin kişinin katıldığı mitingde konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, “Buradan bütün Fatsa’ya devrimciler olarak bir söz veriyoruz. Bu mitingden sonra fındıkçının taş ocağı istemeyen halkın emekçinin yanında olacağız. Yeni bir Fiskobirlik kurmak mı, köy köy örgütlenerek bu mücadeleyi büyüteceğiz. Üreticiler kendi meclisleriyle örgütlenecek. Kendi haklarını arayacak. Biz bu mücadeleyi tüm gücümüzle sürdüreceğiz” dedi.
DİLAN ESEN-BİRGÜN
SOL Parti’nin ‘Fındıkta Sömürüye Son’ mitingi bugün Ordu Fatsa’da gerçekleştirildi.
‘Fındığımıza Emeğimize Doğamıza sahip çıkalım’ mitingi için Fatsa’nın köylerinden gelip Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran kalabalık, bugün taleplerini dile getirdi.
Fatsa halkı, ekonomik krize, sürekli artan zamlara, fındık tekellerine, taşocaklarına, madenlere karşı isyanını Cumhuriyet Meydanı’nda haykırdı.
3 bin kişinin katıldığı mitingde sanatçılar Ali Asker, Mehmet Gümüş ve Fuat Saka sahne aldı.
“HAKKIMIZA SAHİP ÇIKMAK İÇİN YAN YANAYIZ”
Mitingde ilk konuşmayı SOL Parti PM Üyesi Pelin Bektaş yaptı. Bektaş şunları söyledi:
“Fındık bizim canımız diyen memleketin dört bir yanından yollara düşenler hepiniz hoşgeldiniz Fatsa’ya yeni bir umut getirdiniz. Fatsa’yı bize gösteren kutup yıldızlarımız, bugün aramızda olamayan tüm kaybettiğimiz arkadaşlarımızı sevgiyle anıyoruz.
Bizi fındıkla yaşayamaz hale getiriyorlar. Bugün bir kilo fındıkla pazarda poşet dolduramıyoruz. Biz fındık çuvalını sırtlayıp patikalara düşenleriz. Fındıkla geçiniriz eve ekmek götürürüz. Çocuklarımızı fındıkla okuturuz. Çocuklarımız için ışkın alır dar eder fındık toplarız.
İşgalci şirketler ve onlara yasalarla yardım eden işbirlikçiler. Soyguncular saray oturanları, çocuklarımızın geleceğini çalıyorlar bize yeme içme okuma diyorlar. Onlar fındığa ekmeğe canımıza düşmanlar. Altın diye diye nefese toprağa hayata umuda düşman oldular. Biz emeğimizin ürettiğimizin fındığımızın değerini de kıymetini de biliyoruz. Hakkımıza sahip çıkmak için yan yanayız.
70 LİRA HAKKIMIZ SÖKE SÖKE ALIRIZ!
Fındık bizim canımız 70 lira hakkımız! Bugün sömürenler emekçilerden korkuyorlar bizden korkuyorlar. Bu memleketin dağı taşı havası suyu bu memleketin genci çiftçisi kadını onlardan alacaklı. Bizler biliyoruz. Her gecenin sabahı gelir. Biz geliriz. Özgürlüğün emeğin dayanışmanın zamanı şimdidir artık yeter! Onlar kaybedecek biz kazanacağız!
İnadına gülelim mücadele edelim. İnadına hep beraber şarkılarımızı türkülerimizi onlara inat okuyalım.”
FINDIK ÜRETİCİLERİ KONUŞTU: BİZ DOYMADAN ÇALIŞIYORUZ
Mitingde fındık üreticileri de söz aldı. Fındık üreticilerinden Hatice Salbaş şunları söyledi:
“Bize diyorlar ki orman mahsulü. Bizim geleceğimiz 70 yıldır fındıktır. Biz nasıl geçinelim fındık olmadan. Söke söke alacağız hakkımızı. Hakkımız bu hakkımız. Biz bunların ekmeğini istemiyoruz. Ekmek 10 lira olmuş biz bu ekmeği nasıl alacağız. Biz bunların hakkını değil kendi hakkımızı istiyoruz. Dolar geliyor dolar gidiyor biz hala açız. Biz doymadan çalışıyoruz. Biz başaracağız hakkımızı alana kadar devam edeceğiz. Görecekler. Bizim hakkımız bu. Bir ekmeği 10 liraya çıkardılar. Nasıl alalım. Biz hakkımızı istiyoruz. Ben 70 yaşındayım bir türlü doyamadım. Doyan gidiyor, biz hep açız. Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz. Ya verecekler ya verecekler. Bizi bankalara borçlandırdılar. İcraya veriyorlar, neyimiz varsa alıyorlar. Biz hakkımızı alacağız. Kimsenin ekmeğini istemiyoruz. Kendi hakkımızı istiyoruz. Alacağız.”
“KİMSE ÇOCUĞUNU OKUTAMIYOR”
Bir diğer fındık üreticisi Seyhan Ocak ise şöyle konuştu:
“Biz Fatsalılar olarak, Karadeniz insanları olarak, fındık üreticisiyiz. Kadını erkeği olarak bu işi yapıyoruz, yevmiyeler 250 lira olmuş. Bizden sonra fındık çıksa ne olur, köylüler gelirlerini fındıktan sağlıyorlar. Başka bir yolları yok. İnsanlar gelirlerini ya fındıktan zeytinden karşılarlar oranın toprağında ne varsa. Bugün bu ülkede tarımı bitirmişler 3 milyar maaşla kimse çocuğunu okutamıyor. Benim çocuğum üniversitede, fındıkla okutabilir miyim bu çocuğu? Bugün fındık işçiliği, işsizler ordusuna yazılmıştır. İstiyoruz ki fındığımız 70 lira, 100 lira olsun. Biz hakkımızı istiyoruz. Yanlış bir şey yapmıyoruz. Bir kilo fındıkla bir kilo şeker alınmıyor düşünebiliyor musunuz? Fındık 70 lira olsun, yolumuz açık olsun!”
ÖNDER İŞLEYEN: HAKKIMIZI SÖKE SÖKE ALMAYA GELDİK
Ardından mitingde SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyin’in konuşmasına geçildi. İşleyen şunları dile getirdi:
“Bu umut meydanını bu mutluluk meydanını sol parti adına sevgi ve saygıyla selamlıuyorum. Biz bugün hakkımızı aramak için buraya geldik. Emeğimizi çalanlara fındığımızı çalanlara karşı bu meydanda biriktik. Sizden bir şey istiyorum. Ayağa kalkalım, sesimizi sağır sultan duysun hakkımızı almaya geldik söke söke almaya geldik. Halka kulaklarını tıkamış saraylılar duysun. Fatsa meydanından sesleniyoruz. Fındık üreticisi emeğinin karşılığını alacak. Birleşe birleşe başaracağız bunu. Bugün olduğu gibi omuz omuza birbirimize yaslanarak başaracağız. 15 gündür Fatsada Ünye’de, Gürgentepe’deyiz. Bizi misafir eden bizim yürüyüşümüzde ayak izi bıraktığımız birlikte köylerimiz var. Onları selamlıyorum. Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Demirci Köyü Kökeli Köyü Aslangazi ve ismini sayamadığım, gittiğimiz tüm köylerden Fatsa’dan Ordu’dan tekrar selam olsun.”
SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen
“EMEĞİMİZDEN ÇALIP EMPERYALİST TEKELLERİ ZENGİN ETTİLER”
“Bir selamımız daha var! ‘Ben ne yaptıysam halkım için halkımla birlikte yaptım’ diyen Fikri Sönmez ve yol arkadaşlarına bin selam olsun! İşte bu meydanda yine o ses sizin sesiniz yankılanıyor! Kardeşler biz bu yoksulluğa bize dayatılan bu sefalete mahkum değiliz. Kendileri saltanat içinde yüzüyor. Bu ülkede ekonomik kriz emekçilerin krizi yoksulların krizi. Onların bir krizi yok, mutlular. Bizim cebimizden alıp her gün kendi kasalarını doldurdular. Buradan sesleniyoruz. Bu harami saltanatı yıkılacak. Bu harami saltanatını hep beraber birleşerek yıkacağız. Türkiye’nin bu çok sevdiğimiz güneşli güzel günlerini hep beraber yaratacağız! Bizim fındığımızı 20 yılda değersizleştirdiler. Ben de burada fındık bahçelerinde büyüdüm. Fındık ekmektir, fındık okuldur, düğün-dernektir. Hepsinden alıkoydular. Emeğimizden çalıp emperyalist tekelleri zengin ettiler. Avucumuzda ne varsa sömürdüler. AKP iktidara geldiğinde dediler ya yerliyiz milliyiz diye IMF ve Dünya Bankasının emrindeler. Onlar istedikleri için Fiskobirlik’i tasfiye ettiler. Fiskobirlik halkın güvencesi olan bir kurumdu onu tasfiye ettiler. Üreticilerin cebinden çıkan malıyla aldığı mülkü Fiskobirlik’in tüm varlığını zenginlere peşkeş çektiler. O Fiskobirlik’in yerine ne yaptıklarını siz iyi biliyorsunuz! Bu iktidar böyle bir iktidar. Yoksuldan alıp zengine veren bir iktidar.
“ARTIK DUR DEMEK ZORUNDAYIZ”
“Ama artık buna dur demek zorundayız. Hayat pahalılığının bu kadar yüksek olduğu bir yerde bütün fiyatların 3 4 katına çıktığı yerde biz bir kez daha söylüyoruz fındık en az 70 lira olmalı ve bu enflasyon ortamında sürekli güncellenmelidir. Zenginin parasına kur güvencesi verenler emekçilerin hakkını vermek zorundadır. Fındığı bekleyen bir tehlike de bu Fatsa’nın tepesini oydular siyanürle zehirleyip yok ettiler toprağımızı. Fındık bu acımasız tekellerin elinde mahvoldu. Taş ocaklarıyla mahvoldu. Biz bu ülkenin yurtseverleri, devrimcileriyiz. Bu toprakları emperyalist tekellere peşkeş çekenlere hesap soracağız. Madeniyle tefecisiyle hepsini bir bir kovacağız. Buna inancımız tam. Bunu başarmak zorundayız.”
“VERMEYECEKLER, BİZ ALACAĞIZ”
“Gittiğimiz köylerde az bile söylüyorsunuz doğru söylüyorsunuz, 70 lira bile az dediler. İstiyorsunuz ama vermezler dediler. Bu teyzemiz dedi ki vermeyecekler zaten söke söke alacağız. Evet vermeyecekler biz alacağız. Örgütlü bir toplum yaratarak kendi ellerimizle kendi gücümüzle kazanmayı bilen bir toplum yaratacağız. Buradan bütün Fatsa’ya devrimciler olarak bir söz veriyoruz. Bu mitingden sonra fındıkçının taş ocağı istemeyen halkın emekçinin yanında olacağız. Yeni bir Fiskobirlik kurmak mı, köy köy örgütlenerek bu mücadeleyi büyüteceğiz. Üreticiler kendi meclisleriyle örgütlenecek. Kendi haklarını arayacak. Biz bu mücadeleyi tüm gücümüzle sürdüreceğiz.
Biz kazanacağız! Buna inanın. Bu ülkenin emekçileri kazanacak. Çok yakında kazanacak. Bu ülke güneşe çıkacak. Bu kara bulutlar dağılacak bu abluka dağılacak. Kendinize inanın bize inanın bu ülkenin devrimcilerine inanın. Bu ülkesini seven tüm yurtseverlerle birleşerek kazanacağız!”