Fındıklı’ da Karaali Çay Firmasının Mandırasının Irmağı Kirletmesine Yurttaşlar Tepki Gösterdi (VideoHaber)

Fındıklı’ da Karaali Çay Firmasının Mandırasının Irmağı Kirletmesine Yurttaşlar Tepki Gösterdi (VideoHaber)
Spread the love

GENÇAĞA KARAFAZLI – EMRE KOÇ

Rize‘nın Fındıklı  ilçesine bağlı hürriyet mahallesi ana yolun kenarında Karaali  çay sanayi  Ticaret ve Gıda A.Ş. fabrikasına ait mandıra da bulunan büyükbaş hayvanların gübrelerinin ve atık sularının ırmağa  boşaltması tepkiye sebep oldu.

Mandırada temizlik yapılması sonrası pis suyun ırmağa akıtılması sonucu ırmağın kirlendiği balık ve kurbağaların öldüğünü mahalle sakinlerinin kara sineklerin oluşmasından kaynaklı kaşıntı hastalığıyla karşılaştıklarını tüm şikayetlere rağmen hiçbir önlemin alınmadığını belirten mahalledeki yurttaşlar sorumluları önlem almaları konusunda uyarmalarına rağmen pisliği ırmağa akıtmaya devam ettiklerini öne süren yurttaşlar yetkilileri caydırıcı ceza vermeye davet etti.

Fındıklı Belediyesi şikâyet üzerine işletmeye para cezası uyguladı.

“AHIRIN PİS SULARI IRMAKTAN DEREYE AKITILIYOR”

Fındıklı ilçesi Hürriyet mahallesi sakinlerinden Hülya Çakıroğlu, uzun yıllardan beri İstanbul’da yaşadıktan sonra Fındıklı ilçesinde baba ocağına yaşamaya karar verdiğini ifade ederek yaşananlara şu şekilde tepki gösterdi.

“Burada Karaali çay fabrikası adı altında faaliyette olan mandırası var. Burada biriken pislikler ve mandıranın atık suları burada arazilerimizin ve evimizin önünden geçen ırmağa akıtılıyor buradan da büyük dereye ve oradan da Denize akıtılıyor.

“BALIK VE KURBAĞALAR YOK SİVRİSİNEK ÇOK”

Görüyorsunuz nasıl adlandırılır bilmiyorum ahırların kenarında biriken pislik. Bu pislik buraya akıyor, çok kötü bir kokusu var. Artık bu alanda canlı popülasyonu yok bitti. Balık yok kurbağa bile yok sivrisinek çok. Yetkililere söylüyoruz ama hiçbir şey yapmıyorlar. Rögar yapmışlar güya rögarlara aktarıyorlar ama su hala buraya geliyor fizik kanunlarına aykırı. Pislikten fare bile ölmüş. İtfaiye hortumlarıyla ahırı yıkıyorlar atık suyu direk şuradan veriyorlar. O da dereye veriyor. Dere gübre akıyor diyeyim kibarca.

Burada oluşan sinekler büyüyor. Kanıtlanmış bir şey bu Fındıklı halkının yüzde sekseni bu sinekler yüzünden yara bere içinde hasta kaşınıyor. Bu dere boyunda oturanların hepsi aynı.

Burada rögarlar var, biz rögar yaptık diyebiliyorlar. Ama içleri boş. Fabrika çalışsın çalışacak istihdam olarak çok büyük katkısı var ama çevreye de çok büyük zararı var. Burası ahır mandıra. Burayı itfaiye hortumuyla yıkayıp pisliğini dereye akıtıyorlar.

Buradaki halkın çoğu fabrikada çalışıyor. Biz fabrikanın kapanmasını istemiyoruz. Fabrikanın gereken işlemi yapmasını istiyoruz. “

“ÜRETİM YAPIYORUM DİYE ÇEVRE SAĞLIĞINI YOK SAYAMAZSSINIZ”

Sağlıklı bir çevrede yaşama haklarının olduğunu ifade eden Bir başka mahalle sakini Celal Çakıroğlu;

“Anayasamıza göre her insan her yurttaş sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Anayasada her vatandaşa verilmiş bir güvencedir. Hiçbir kuruluşun bu hakkı engellemeye veya bozmaya hakkı yoktur. İlgili kurumlar da bu konuda gerekeni yapmakla yükümlüdür. Ama bu güne kadar herhangi bir sonuç alınamadı maalesef. Şikâyet etmemize rağmen, gündeme gelmesine rağmen dikkate alınmadı. Umarım alırlar çünkü çocuklarımıza torunlarımıza sağlıklı bir çevreden başka bırakacağımız daha iyi bir miras yoktur. Bir işletmede istihdam, üretim gibi gerekçelerin çevre sağlığı yanında ne hükmü olabilir.”

 

“DEREMİZ ÇOK TEMİZDİ İNEKLERİMİZ ORADAN SU İÇERDİ ARTIK KURBAĞALAR BİLE ÖTMÜYOR”

Vadide ırmak ve fındık bahçelerinde büyüdüğünü kaydeden Aysev Çakıroğlu adlı yurttaş;

“Bizim deremiz çok temiz bir dereydi. İnekler oradan su içerdi kapatırdık akşama bir daha orda suyunu içerdi otlardı. Fakat şimdi yukarıda bir mandıra yaptılar, mandıranın atıklarını yıkıyorlar dereye atıyorlar. Dereye atılınca balıklar da öldü kurbağalar bile ötmüyor. Karasinekten duramıyoruz. Sivrisinekten duramıyoruz. Bizim derdimiz bu başka bir şey yok. Biz istiyoruz ki mandıra kendine arıtma yapsın. Arıtmasını da çalıştırsın büyük kuyular yapsın makinalarla toplasın getirsin bir yere döktürsün. Fabrika bize faydalı bir yer biz fabrikayı istiyoruz. Kurulması için ilk imzayı atan da benim. Fabrikada insanlar çalışıyorlar, insanlara iyiliği var fakat bizi böyle kirlettikten sonra biz bundan razı değiliz. Sinekler yüzünden sağlık sorunu yaşıyoruz.” dedi

“BELEDİYE CEZA İŞLEM UYGULADI”

Yaşanan gelişmeler ve yurttaşların şikayetleri sonrası Fındıklı belediyesi Zabıta görevlilerinin olay yerine gidip tutanak tutanak tutup cezayı işlem uyguladıkları ve işletme sorumlularının bir an önce sorunu çözmek için uyardıkları ardın dan konuyla ilgili Rize çevre ve şehircilik il müdürlüğüne yazı yazdıkları öğrenildi.